jata Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Witam Moj stary 19' crt zaczyna coraz bardziej szwankowac wiec postanowilem wreszcie przesiasc sie na lcd. Nie wiem jaki rozmiar bylby dla mnie najlepszy? Siedze okolo 70cm od monitora. Mysle, ze 19-23 cale max. Uzywam go w zdecydowanej wiekszosci do internetu. Jesli chodzi o gry niezmiennie od kilku lat gram wlasciwie tylko w q3 ale poniewaz bede niedlugo zmienial zestaw chcialbym tez popykac czasem w nowsze tytuly (okolo 1-2h dziennie). Nie musi miec full hd, tv czy innych tego typu bajerow bo nie bede na nim ogladal filmow, telewizor mam zaraz obok i to z niego korzystam w tym wypadku. Powinien byc : -jak najmniej szkodliwy dla oczu -bez smuzenia czy jak to sie tam nazywa (zeby obraz wygladal rownie dobrze patrzac z gory czy boku) -wysoka zywotnosc (komputer jak i monitor chodzi 24h na dobe) Jesli chodzi o cene jest to nieplanowany zakup wiec wolalbym, zeby byla jak najmniejsza. Jesli bedzie w dobrym stanie pod uwage biore rowniez monitory uzywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Wg mnie nie ma możliwości dobrania monitora bez podania konkretnej kwoty. -jak najmniej szkodliwy dla oczu wszystkie są tak samo szkodliwe dla oczu. Może kiedyś był problem z monitorami CRT, teraz LCD są pod względem promieniowania bardziej przyjazne. Oczy zabija co innego, nie promieniowanie. -bez smuzenia czy jak to sie tam nazywa (zeby obraz wygladal rownie dobrze patrzac z gory czy boku) Smużenie to jedno. Jakość obrazu pod różnymi kątami to drugie. Wszystko zależy od kwoty jaką chcesz przeznaczyć. Dobre kąty to lepsza matryca. DO wyboru masz TFT, TN, MVA, PVA, S-IPS Natomiast czas reakcji zależy również od matrycy i od tego czy monitor jest nowszy czy starszy. -wysoka zywotnosc (komputer jak i monitor chodzi 24h na dobe) Jak wszystko w dzisiejszych czasach - czas pracy liczony jest do 24m - a potem się martw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 DO wyboru masz TFT, TN, MVA, PVA, S-IPS TFT = TN, MVA, PVA, IPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jata Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Ok wiec powiedzmy, ze do 600zl, mysle ze 22 calowy bedzie w sam raz ? I tak jak pisalem wczesniej nie musi miec zbednych bajerow. Do filmow i konsoli mam telewizor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 LG 22 W2243TE-PF • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jata Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) edit: jednak dalej szukam wyedytuje wrotce :) Edytowane 31 Lipca 2010 przez jata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) TFT = TN, MVA, PVA, IPS zabrakło dwukropka Wiem, że droższe: PROMOCJA! MONITOR DELL 2209WA e-IPS FV GW36 0-piks (1161438711) - Aukcje internetowe Allegro ale widziałem ten monitor u znajomego i jeśli chodzi o jakość obrazu no to jest super. Do tego jest funkcjonalny, ruchoma stopka naprawdę ułatwia pracę - ja co prawda posiadam inny monitor ale nie wyobrażam sobie używać monitor który pozwala na regulację w postaci pochyłu matrycy o 15* w przód i 5* do tyłu - i tyle. A gdzie regulacja wysokości? IMO kupowanie monitora gdzie jest rozdzielczość FullHD i matryca 22" to jest słaby pomysł. Za mała matryca do takiej rozdzielczości. Małe ikony, litery, właśnie zabijają wzrok powodując jego wytężanie podczas pracy. Edytowane 31 Lipca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Wiem, że droższe: PROMOCJA! MONITOR DELL 2209WA e-IPS FV GW36 0-piks (1161438711) - Aukcje internetowe Allegro Jak u niego z jasnością minimalną? Wiem, że w Dellach minimalna jasność bywa dużo za jasna jak na warunki domowe. A to bardzo męczy oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Jasność w 2209 jest średnia, trzeba będzie się posiłkować regulatorem kontrast, którego de facto nie powinno się ruszać ale lepsze to niż zmęczone oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...