desmoRR Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Witam. Mam problem z dźwiękiem w grach. Dzwięk trzeszczy, charczy. problem ten występuje w takich grach jak Call of Duty 4, NFS: Pro Street, Mirror’s Edge, Medieval: Total War 2. w starszych grach jak Mafia, Commandos 2 nie mam takiego problemu. Również jak wyłącze dźwięk w grach i słucham muzyki z odtwarzacza od Creativa MediaSource w czasie grania problem ten również występuje. z tego co zauważyłem to problem związany jest ze sterownikami do karty graficznej. Na Windows XP korzystałem ze sterowników do grafiki dostarczonych od producenta( nie ma problemu z dźwiękiem), ale jak chcę zainstalować nowsze sterowniki to występują problemy opisane wyżej. Tak samo jest na Windows Vista i 7. Instalowałem różne sterowniki ForceWare z serii 160,170,180,190, czasami trzaski są mniejsze, innym razem wiekszę. Sterowniki od Creativa nie mają podpisu WHQL. Również nic nie daje instalowanie nowszych, starszych sterowników od płyty głównej oraz karty muzycznej. Muzyka i filmy nie ma żadnych problemów. wydaje mi się że coś jest z tymi sterownikami od GeForca. Na innych forach nie znalazłem takiego problemu. Zainstalowałem sterowniki ForceWare 169.25 i trzeszczenie występowało 2 dni, teraz jest niby ok, ale czemu się tak dzieje? Samo się przecież nie naprawiło? Po reinstalacji systemu nadal są problemy z dżwiękiem. Core2Duo 4400 Gigabyte nForce 650SLI DS4 ASUS GeForce 8600GT Creative X-FI Extreme Gamer Creative 6100 (głośniki) Windows 7 Proszę o pomoc, z góry dzięki. Edytowane 31 Lipca 2010 przez desmoRR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 ForceWare to nie sterowniki do karty dźwiękowej, tylko do karty graficznej. Wejdź na stronę Creative, ściągnij sobie program do autoupdate-u i za jego pomocą uaktualnij stery od karty dźwiękowej Polecam też, jeśli masz możliwość, przełożyć kartę dźwiękową do innego gniazda PCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desmoRR Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Tak wiem, że Forceware są od nvidi, napisałem, że też kombinowałem ze sterownikami od karty graficznej, od creativa mam zainstalowane najnowższe. Instalowałem starsze, nowsze sterowniki do płyty głównej, karty dzwiękowej i graficznej, nic nie pomaga, Jak instaluje różne wersje sterowników do geforca to dzwięk czasami bardziej trzeszczy raz mniej. Wogóle to trzeszczenie występuje w nowych grach Call of Duty 4, Rome-Medieval II:Total War, Mirror's Edge, w starszych grach jak Mafia jest wszystko wporządku. Jak wchodzę do gry to w menu jest ok, dopiero jak zaczynam grać pojawiają sie problemy. Tak jakby to było związane z kartą graficzną. Kartę też przekładałem do innych gniazd PCI. Edytowane 31 Lipca 2010 przez desmoRR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Jeśli masz podkręcony sprzęt to sprawdź na fabrycznych wartościach, no i czy masz listwę przeciwprzepięciową ? . Zakłócenia mogą być od załamanego kabla lub czasem od urządzeń peryferyjnych jak mysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desmoRR Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Sprzęt mam na fabrycznych ustawieniach, listwa jest. Wydaje mi się, że karta graficzna przy większej pracy np. podaczas grania w nowe gry powoduje te trzaski. Przy słuchaniu muzyki, oglądaniu filmów jest ok. Może jest konflikt urządzeń, sam nie wiem. Sprzęt podałem w pierwszym poście. Wogóle dzięki za pomoc. Ale problem występuje cały czas. Strasznie to denerwuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desmoRR Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Po zainstalowaniu nowych sterowników ForceWare 186.18 dzwięk trzeszczał na początku, ale po dwóch dniach jest narazie ok, tak samo miałem jak instalowałem sterowniki z serii 169.25. Może wie ktoś dlaczego tak się dzieje, nic nie robiłem a dzwięk sam się naprawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...