qhash Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Mam pytanie odnośnie macierzy dyskowych. Potrzebuję zewnętrzną macierz dyskową wspierającą RAID ale taką, którą do systemu podepnę przez USB, nie Ethernet (oczywiście port Ethernet też może mieć,po prostu muszę podłączyć dyski przez USB). Ostatnio widziałęm, że EDIMAX ma coś takiego i to całkiem tanio, ale wszędzie się chwalą, że jest "Gigabit ethernet" i nie mogłem się doczytac, czy można podłączyć przez USB 2.0. Chodzi o to, że w mojej aplikacji nie mogę podłączać dysku sieciowego a jedynie lokalne. Zna ktoś coś takiego? Jakiś model netgear,d-link,edimax,raidon czy inne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Być może dałoby się stworzyć taką macierz poprzez utworzenie dysku dynamicznego w systemie...ale zdajesz sobie sprawe że pomysł jest trochę dziwny? USB bardzo mocno ogranicza wydajność jednego dysku a co dopiero dwóch. Jedynie sens może być odnośnie Raid 1 ale na pewno nie 0 czy 10. Może pomyśl lepiej o jednym dysku na eSata, będzie zewnętrzny i znacznie szybszy niż kombinacje z USB. Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Być może dałoby się stworzyć taką macierz poprzez utworzenie dysku dynamicznego w systemie...ale zdajesz sobie sprawe że pomysł jest trochę dziwny? USB bardzo mocno ogranicza wydajność jednego dysku a co dopiero dwóch. Jedynie sens może być odnośnie Raid 1 ale na pewno nie 0 czy 10. Może pomyśl lepiej o jednym dysku na eSata, będzie zewnętrzny i znacznie szybszy niż kombinacje z USB. W sumie eSATA jak najbardziej wchodzi w grę. Nawet widziałem gdzieś macierz, która miała w opisie eSATa. Podłączałeś kiedyś taka macierz RAID 1 dwu dyskową przez eSATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) eSata działa zupełnie tak samo jak Sata wewnątrz kompa. Nie ma z tym żadnego problemu. A jak nie masz np dwuch gniazd eSata to można kupić takiego śledzia z wyjściami eSata które wewnątrz podłącza się wtyczkami do Sata na płycie i po problemie. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 eSata działa zupełnie tak samo jak Sata wewnątrz kompa. Nie ma z tym żadnego problemu. A jak nie masz np dwuch gniazd eSata to można kupić takiego śledzia z wyjściami eSata które wewnątrz podłącza się wtyczkami do Sata na płycie i po problemie. Tyle że wtedy w zasadzie bez sensu jest kupować zewnętrzną macierz posiadająca swój kontroler, bo każdy dysk podłączam bezpośrednio do kontrolera na płycie bądź dodatkowego na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Welland ME-580J - na 2 dyski (raid 0 lub 1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...