haker999 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Witam Jestem nowy na forum i mam niecodzienny problem związany z płytą główną Extreme Striker. Parę miesięcy temu, komputer po 2- godzinnej pracy się wyłaczył, i nie chciał włączyć. Wyświetlacz pokazywał wtedy CPU Init. Od kolegi wówczas usłyszałem wtedy, że BIOS lubi się po prostu zawiesić na tej płycie i konieczna jest wymiana kości, albo przeprogramowanie go na nowo. I już nie owijając w bawełnę, wyjęłem procesor z podstawki i...(goła płyta z podpiętym zasilaniem na procesor i na główną 12V) No właśnie, i włączyłem płyte. I natychmiast usłyszałem dosyć głośny strzał, po tym śmierdziało spalenizną. Później po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że z widocznych uszkodzeń pojawiło się tylko to które pokazuję na załączonym obrazku. Plastik znajdujący się tam poprostu odskoczył. Od tamtej pory minęło już trochę czasu, szukałem jakiegoś "specjalisty" w tej dziedzinie, który może mi powiedzieć: - Co to jest? - Do czego służy? - Czy można to wymienić? - Ile naprawa może kosztować? - Gdzie to można naprawić? Nie próbowałem później płyty uruchamiać, nic z nią nie robiłem, spakowałem do pudełka i leży w szafie, a ja kupiłem nową płytę. Z gwarancji nici, ponieważ płytę dostałem od kolegi - nie mam paragonu, faORT: ORT: ktury, gwarancji itd... Czy jest możliwość ewentualnej naprawy oczywiście odpłatnej w serwisie firmy ASUS? Z góry dziękuję za poświęcony czas, i liczę na jasne i precyzyjne odpowiedzi. Pozdrawiam radoslaw999 LINK: http://img40.imageshack.us/img40/5743/asusextremestrikerrados.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Spaliła ci się sekcja zasilania procesora. Masz wątek o tej płycie w odpowiednim dziale, mogłeś się nieco wysilić i go znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haker999 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Spaliła ci się sekcja zasilania procesora. Masz wątek o tej płycie w odpowiednim dziale, mogłeś się nieco wysilić i go znaleźć. Domyślam się, że jest to sekcja zasilania procesora. Niestety tematu o tej płycie, traktującego o elektonicznych układach niestety nieznalazłem :/ Czy mógłbyś podesłać linka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Ups, mea culpa. Wątku o tej płycie faktycznie nie ma... Płyty odratować się raczej nie da - skoro strzelił mosfet, to pewnie ścieżki wokół niego też się przerwały. Na Giełdzie jest oferta sprzedaży tej płyty - zapytaj się sprzedawcy, może dostaniesz ją od ręki, bez licytacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haker999 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Ups, mea culpa. Wątku o tej płycie faktycznie nie ma... Płyty odratować się raczej nie da - skoro strzelił mosfet, to pewnie ścieżki wokół niego też się przerwały. Na Giełdzie jest oferta sprzedaży tej płyty - zapytaj się sprzedawcy, może dostaniesz ją od ręki, bez licytacji. Wszystko jest całe, jeśli chodzi o ścieżki. Czy jest na forum jakiś użytkownik który np: jest po studiach elektronicznych i pomógłby ocenić faktyczny stan rzeczy - czy płyta jest do odratowania. Na innym forum napisali mi, że to jest do naprawy i nie powinno być większych problemów, jednak może się okazać że poszło nie tylko to co jest widoczne gołym okiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 To co zaznaczyles to kondensatory tantalowe (inaczej Hi-cap i pokrewne nazwy). Sam fakt, ze one niby "wybuchly" wskazuje na to, ze cos innego jest mocno uszkodzone w sekcji zasilania. Sama ich wymiana jest trywialnie prosta jak znasz ich wartosci i masz hot aira. Ale obstawiam, ze prawdopodobnie jeszcze cos innego poszlo... takze radze olac plyte i kupic cos innego ew. bo szkoda czasu i kasy na taka stara i zawodna konstrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haker999 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 To co zaznaczyles to kondensatory tantalowe (inaczej Hi-cap i pokrewne nazwy). Sam fakt, ze one niby "wybuchly" wskazuje na to, ze cos innego jest mocno uszkodzone w sekcji zasilania. Sama ich wymiana jest trywialnie prosta jak znasz ich wartosci i masz hot aira. Ale obstawiam, ze prawdopodobnie jeszcze cos innego poszlo... takze radze olac plyte i kupic cos innego ew. bo szkoda czasu i kasy na taka stara i zawodna konstrukcje. Ok, rozumiem. @Ryba nie znasz może na forum jakiegoś porządnego elektronika, który mógłby ją po prostu sprawdzić? Może miałem troche fuksa i jest jakiś cień szansy, że płytkę odratuje. Mam już inne mobo, dużo słabsze i nie mam takiego OC jak na Strikerze i dlatego jakoś zależy mi na tej płytce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Kurna by tantale stzeliły to :o:O coś ze sterownikem mosfetów nie tak i to mocno..... chyba ze doszło do przebicia dren zrodło( fetów "górnych" ) i podało +12V na sekcje kondesatorów... Musi byc dobry elektronik by to naprawił..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Może nie tyle dobry (bo filozofii wielkiej tu nie ma) co z dobrym warsztatem - bez oscyloskopu i gorącego powietrza nawet nie ma co podchodzić... (chyba że ktoś nie zważa na ślady wypalone lutownicą - ale i tak jest to ciężki przypadek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haker999 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 A czy jest na forum jakiś użytkownik, który mógłby poświęcić troche czasu na zabawe w naprawianie tej płyty? Gwary już nie mam, i zbytnio nie umiem nic z tą płytą zrobić. Nie znam jakiegoś elektronika, który miałby potrzebne narzędzia i by faktycznie się na tym znał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 **** PROFESJONALNA NAPRAWA PŁYT GŁÓWNYCH **** (1176128251) - Aukcje internetowe Allegro Zadzwoń, popytaj czy naprawią. Możesz też poszukać innych firm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haker999 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Ktoś już korzystał z ich usług? Pewniacy? Piszą: Wylicytowana usługa zawiera robocizne oraz części użyte do naprawy. Czyli rozumiem, że płace im 49zł + koszty wysyłki, a oni mi naprawiają płyte? I ani grosza więcej. Czy 49zł za samą robocizne, a za części które użyją płace osobno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 ]Zapomnij o tym to jest wał ..... bo ja tez moge wystawic aukcje nawet za 30zł ( i przytule 30zł za robocizne czyli samo sprawdzenie ) i odesle bo np czesci mnie wyjda za 40zł i juz mi sie nie opłaca ...... A zreszta widze ze dobrze mysle bo : Jeden z negów : Pamiętam dobrze, wysłałem Ci płytę główną i zapłaciłem a Ty odesłałeś ją z komentarzem że nie da się naprawić, ale kasę Przytuliłeś a transport towaru musiałem opłacić w obydwie strony.Jakies wątpliwosci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...