Skocz do zawartości
yzihs

Karta grafiki ok.400 zl->zmiana 500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie pracuje na integrze HD4200.Chciałem kupić kartę niezbyt drogą w cenie ok.400zł.Konfiguracja:

AMD Athlon™ II X4 620 2.6 GHz

GA-MA785GT-UD3H

Corsair CX400W

G.Skill 2x2GB 1333MHz

LG 227WT-PF (22"-1680x1050)

Ktory producent ma lepsze karty a których lepiej omijać?Czy warto dolozyc kilkadziesiat zł do Sapphire Radeon HD4850 1GB DDR3/256b T/D PCI-E , czy Radeon 4850 HIS 1GB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV

Jaką kartę wybrać też pod względem nie tylko wydajności ale też łatwego zainstalowania dodatkowego chłodzenia na pamięciach, sekcji zasilania, cichej pracy.

Karta byłaby używana do gier FPP.

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba produkty są bardzo atrakcyjne cenowo i wydajnościowo lecz jak nie jesteś fanem radeonów tylko ci to obojetnę czy radek czy nvidia to ja osobiście proponuje gts250 droższy ale kopnięcie fps będzie potężne a z tych radeonów to to oczywiście Sapphire, a dlaczego ten a nie His? Już tłumacze Sapphire będzie dużo cichszy i jak byłem posiadaczem 4870 Sapphire to bardzo dobrze się spisywał pod względem hałasu i wydajnościowo więc polecam Sapphire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście proponuje kupić GeForce 250GTS, sam mam tą kartę i spisuje się rewelacyjnie, jeśli grasz w wysokich rozdzielczościach polecam kupić tego samego GF też od ASUSA z serii DK tylko, że z 1GB pamięci.

Na potwierdzenie:

Testy i recenzje, benchmark.pl

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak byłem posiadaczem 4870 Sapphire to bardzo dobrze się spisywał pod względem hałasu i wydajnościowo więc polecam Sapphire.

Jaka w idle/w stresie byla temperatura?

Przyznam, ze juz zglupialem ;)Czy 4850 czy 4870 czy 250 a moze 260 od Nv. Max rozdzielczosc jaka bede mial w grze to 1680x1050, to chyba dosc wysoka stad 1GB pamieci.

Jest szansa zeby Dragon Age 2 poszlo plynnie na tej klasy kartach?

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na medium, a na GTX'ie high pewnie częściowo :P Ogólnie to koniecznie OC proca bo 4850 to minimum 3.0GHz wymaga, inaczej będziesz miał mniej FPS choc karta spokojnie moglaby dac wiecej. Mowie ogolnie, ale w grach korzystajacych z tylko 2 rdzeni (98%?) bedzie jeszcze gorzej, no bo taka gra dostaje tylko 2.6 x2 a to sa minimalne wymagania wiekszosci nowych gier...

@edycja

Sprawdzilem wymagania DA. Martw sie lepiej o pracesor :P Koniecznie OC bo gra ma w wymaganiach Core 2 Quad 2.4 a Ty masz 2.6 AMD (cos jak 2.2 u Intela? smiesznie brzmi ale naprawde technologicznie dalej podobnie to wyglada) i to bez pamieci L3. Probowales ja odblokowac?

Poza tym najpierw PS3 :/ a to zle, bo moga tak spaprac optymalizacje jak zrobiono to z GTAIV.

Kolejny edit i kolejne glupoty popisze :P ale jesli to nizej sie sprawdzi to bedzie dobrze ;) 9800GTX to GTS250 (tak, to to samo xD)

Przewidywane wymagania systemowe *

Procesor Intel - Core 2 Duo E6850 3,0 GHz

Procesor AMD - Phenom II X2 550

Karta graficzna Nvidia - GeForce 9800 GTX

Karta graficzna ATI - Radeon HD 3870

Pamięci RAM - 4 GB

Miejsce na twardym dysku - 20 GB

Direct X - 9

4850/GTS250 << 4870 < GTX260 przy czym po OC GTX robi <<< ;P Przy czym gdybys juz miał wydawac na cos w cenie 4870 i wyzej to lepiej kupic 5770 :P

Do Twojej rozdzielczosci spokojnie można brać 512. Właściwie to to co podajesz to jest taki próg, powyżej już brakuje RAMu ale piszesz ze to max a nie ze zawsze w niej. Musisz pomyslec czy warto dokladac no i wiedziec ile. Polecałbym 4850 PCS ale nie wiem w jakiej jest cenie teraz w jakim sklepie. ESC bodajze 430 zł za 1 GB wiec 40zł w porownaniu do 512 ram.net.pl Hmm no nie wiem.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na medium, a na GTX'ie high pewnie częściowo :P Ogólnie to koniecznie OC proca bo 4850 to minimum 3.0GHz wymaga

Sami spece ostatnio na tym forum. Po proszę o jasny dowód i argument na Twoją genialną tezę. Miałem do czynienia za równo z kartami ATI i Nvidia róznych segmentów wydajnościowych i testowałem je na tym samym procesorze E2180. Do testów użyłem posiadanego wtedy x1950 PRO i nowo zakupionego 8800GT od Galaxy. Takty x1950 PRO na def. Ogólnie karta cienko się kręciła. 8800GT ustawiłem na 740/2100. Proc na początek na te 3.0 ghz. Dwa dyski i dwa XP;ki z SP2. Testowałem na grach Crysis, Call Of Duty 4, Tomb Raider Legend, oraz Half Life 2 CM 7 (albo 8 nie pamiętam dokładnie). Za każdym razem testowałem na tych samych ustawieniach taktowania kart graficznych i wyniki były dość zbliżone przy taktowaniu procesora na 2.0 ghz i na 3.0 ghz.. We wszystkich grach oprócz Half Life 2 z CM i zwykłego też zresztą oraz Call Of Duty 4. Obie gry mocno są uzależnione od procesora ze względu na swój silnik. Source (HL2) i zmodowany silnik od Q3(COD4). Robiłem sporo testów nawet na CS: Source i za każdym razem podniesienie takowania karty graficznej przynosiło praktycznie zerową różnicę. Za to podniesienie taktowania procesora dało sporego kopa.

Do czego zmierzam ? Otóż moja teoria (może nie słuszna, bo nikt nie jest omylny), że dzisiejsze gry głównie są pisane pod użycie GPU. Naprawdę chciałbym, aby w tej sprawie wypowiedział się Focus, ponieważ robił sporo testów (również z x1950 PRO) i ma o tym pojęcie. W każdym razie ostatecznie uważam, że do mocnej kart wcale nie potrzeba mocnego procesora. Ten Radeon 4850 będzie spokojnie sobie dawał radę w większości gier przy mniejszym taktowaniu procesora niż wspomniane przez Ciebie 3.0 ghz. Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że moje spostrzeżenia na ten temat opieram tylko i wyłącznie na testach z Radkiem x1950 PRO i 8800GT na moim poprzednim konfigu DC E2180, MSI Neo2 Fir i 2 GB ram.

Ale żeby nie być obojętnym na temat to polecę GTS 250 dlaczego ? Ze względu na wsparcie PhysX i Cuda. I tylko z tego powodu. Wydajnościowo karty są dość zbliżone z lekką przewagą GTS 250 w niektórych grach (wg testu na Benchmarku). Jednak 4850 można dostać już za 350 zł, albo i taniej. Sam zdecyduj. W zasadzie AMD u mnie tylko tym przegrywa w segmencie MID. Brakiem wspomnianego PhysX i CUDA. Za to jeśli chodzi o te droższe karty to niestety ale Nvidia również jest lepsza. Ze względu na to o czym wspomniałem w przypadku MID i o różnice cenowe. 5850 wciąż są za drogie. I tu mamy sytuację zupełnie odwrotną. Bo taki GTX 460 1GB niewiele odbiega od 5850, a cena tego Radeona wciąż nie spada poniżej 1100 zł (najtańszy jaki znalazłem na Allegro). GTX 460 1GB można dostać za 820 zł. 280 zł, a te parę klatek więcej w przypadku 5850 ? W tej sytuacji wybieram oczywiście GTX 460 1GB. Gdyby to była różnica 100zł to wtedy można by myśleć nad wyborem. Tak to wolę 460. Wsparciu CUDA jako tako jest mi obojętne, ale PhysX jednak zawsze się przyda. Mam nadzieję że AMD szybko coś z tym zrobi i stworzy alternatywę dla PhysX'a, No i żeby ceny w końcu zaczęły się normować w danych segmentach. Moim zdaniem lekarstwem na to byłby 3 gracz, ale raczej można zapomnieć. Intel coś tam walczy, ale to za mało.

To tyle co chciałem powiedzieć na temat tej odwiecznej wojenki AMD/Nvidia.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za obszrne wypowiedzi.

Gdyby wybierac z tych dwoch firm model 4850, to ktorą wybrac:

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_249,260_16804_0_6322_2859_0_947_0_0_0

Dragon Age 2 pojdzie na karcie za tą kase?

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dragon Age na full na GTX260 bezproblemowo zobacz mój komputer w sygnaturze na tym sprzęcie mam w Dragon Age minimum 30 klatek na sekundę w rozdzielczości 1920x1080 czyli FULLHD. Żeby Dragon Age poszedł ci na maks detalach myślę że Radeon 4850 dałby radę ale po ostrym podkręceniu a na GTS250 czyli jedna półka niżej niż mój GTX260 będzie ci Dragon Age płynnie chodził a dopłacić te 80zł czy nawet 100zł to myślę że wybór GTS250 jest najbardziej optymalny no i weź to pod uwagę że u Nvidi nigdy niema takich problemów z sterownikami jak z Radeonami i awaryjność Nvidi jest świetna a przy tym temperatury są bardzo niskie, Tylko koniecznie napisz jaki masz procesor bo bez tego niemożna za bardzo stwierdzić jaka grafika podoła np. temu Dragon Age bo jak masz i7 920 albo i7 930 to Radeona bierz i będzie płyneło, a jak masz Q8200 jak ja albo troszkę lepszego Quada to na GTS250 dopiero będzie dobrze chodziła. Procesor to podstawa w dobrym funkcjonowaniu gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor mam Athlon x4 2.6GHz, monitor 22", wiec o fullHD nie ma u mnie mowy, jak na razie.Choc nie wiadomo co bedzie kiedys.

Po glowie chodzi mi 5770:

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_249,260_35759_0_0_0_0_947_0_0_0 lub

Jesli GTS250 to ktora:

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_0_0_22903_6322_0_0_0_0_0_0

Edytowane przez yzihs
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Otóż moja teoria (może nie słuszna, bo nikt nie jest omylny), że dzisiejsze gry głównie są pisane pod użycie GPU...

Gier nie pisze się bardziej lub mniej pod GPU czy CPU tylko każdy z tych układów ma do spełnienia swoją role.

CPU oblicza AI, fizyke (to czasem robi GPU - physix) i wszelkie informacje potrzebne GPU do "rysowania" np o położeniu przedmiotów itp

Cała reszta zależy jaka gra i jak została napisana.

Jeśli np w grze jest dużo przeciwników o wysokim AI a wokoło lata dużo przedmiotów to CPU ma zwykle dużo do roboty.

Jak procesor jest za słaby do danej gry to nie nadąży z dostarczaniem danych dla karty graficznej. Wtedy niezależnie jaka to karta (mocna czy słaba) CPU będzie wąskim gardłem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chłodzenie na procesor jest :P

Do 400 zł sens ma tylko 5670 (tutaj średni bo:) 4850 i GTS250 512'stki. Powyżej możesz celować 1GB Ram i Tu myśle że warto Sapphire za 405zł bodajże i PowerColor'a PCS. Jeśli masz jednak więcej niż 400zł to albo 4850/GTS250 i chłodzenie na CPU + OC albo 5770. Pamiętaj że jeśli GTS to Cuda i PhysX są warte jakieś max 20zł :P Nie warto dopłacać więcej względem 4850 bo wydajność ta sama więc to jest przepłacanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy lepiej 5750 1GB czy 5770 512MB?

Stowa wiecej i jest 5770 1GB ;) np. http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=60557 ale to chyba nieoplacalne.

Zastanawia mnie Asus, jego chlodzenie nie wyglada imponujaco.Moze jest tak samo efektywne jak w HIS czy Sapphire tylko oni dali bajeranckie plastiki?

No i dlugość gwarancji-3 lata u Asusa, rzeczywiscie maja takie dobre karty?

Następnym razem edytuj post lub poczekaj 24 godzinny zanim napiszesz kolejny.

5770 512MB jest lepszy od HD5750 1GB.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ma wojnę cenową. GTX460 to tak naprawdę konkurencja dla HD5850, który jest sporo droższy i jeśli AMD/ATI nie obniży cen to stracą i to sporo... Bo za niecałe 700 zł można mieć kartę, która po podkręceniu wydajnościowo dogania HD5850 (która kosztuje 1000 zł - ponad)

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ma wojnę cenową. GTX460 to tak naprawdę konkurencja dla HD5850, który jest sporo droższy i jeśli AMD/ATI nie obniży cen to stracą i to sporo... Bo za niecałe 700 zł można mieć kartę, która po podkręceniu wydajnościowo dogania HD5850 (która kosztuje 1000 zł - ponad)

Konkurencja dla 5850? Nie bądź śmieszny. Nawet GTX 465 nie daje rady 5850, której najbliższą konkurencją jest gtx 470.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica nie jest warta ceny. Gdy spadnie powiedzmy do tych 900 zł za 5850 to miałby wtedy tą przewagę. Z drugiej strony obsługa PhysX i Cuda... O tym wielu zapomina prawda Andew777 ? Dla mnie to też dodatkowa przewaga.

Po prostu moje zdanie jest takie, że 5850 powinien być o te 100 zł tańszy to wtedy byłby świetny wybór. Sam miałem przecież kupować 5850, ale po przejrzeniu testów i z racji tego, że na najbliższy czas nie będę zmieniał platformy na AM3 (planuje w przyszłym roku) to zdecydowałem się na GTX 460. Potrzebna mi karta do 1680x1050 z lekkim zapasem. 8800GT niestety w niektórych tytułach już nie wyrabia.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że Devil powiedział co miało być powiedziane, a ja tylko podsumuje:

1. GTX460 ma CUDA i PhysX

2. Dopłacać 300 zł, żeby HD5850 miał przewagę 2-5 klatek ? :| Jak dla mnie bez sensu.

3. GTX460 po podkręceniu dogania HD5850 - owszem, można podkręcić HD5850, ale to znowu różnica będzie wynosiła ok 2-5 klatek, a dla tylu klatek nie ma sensu dopłacać 300 zł

4. Nadal czekam na zniżki HD5850, bo wtedy potanieje zarówno HD5830 jak i HD5770

Dynamika cen dla produktu Gigabyte GV-R585OC-1GD w serwisie Skapiec.pl

Tendencja niby jest spadkowa, ale przy takim tempie spadku, to w ciągu najbliższych 6 miesięcy AMD/ATI straci bardzo wielu potencjalnych nabywców.

Co by nie mówić - HD5850 musiałaby kosztować ok 850-900 zł, żeby być opłacalną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD5850 ma większą przewagę niż 2-5 fps, ale zgodzę się że cena chwilowo jest za wysoka, GTX 460 ładnie namieszał. PhysX to zaledwie kilka mniej popularnych gier, poza tym jest kiepski po prostu, wiele rzeczy wygląda nienaturalnie, czasami wręcz idiotycznie. CUDA to kompletnie nie przydatna technologia dla normalnego użytkownika, ale w gruncie rzeczy to lepiej mieć niż nie mieć, może akurat się przyda do czegoś.

A jeszcze do do GTX 460, piszecie że po OC dogania HD5850, ale Radek znowu po OC pokonuje starszego brata i może rywalizować nawet z GTXem 480. Więc argument z OC jest mało przekonujący, To cena sprawia że ten GF jest bardzo opłacalny.

Edytowane przez NeoMagNeT
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi