Skocz do zawartości
Gość konkoz

Tri sli gtx260 vs 650wat Corsair...

Rekomendowane odpowiedzi

Więć chciałbym się zapytać forumowiczów czy mam wogóle szanse zrobić tri sli z gtx260 na Corsair 650wat? Czy poprostu zasilacz może nie wytrzymać i będzie konieczny zakup nowego zasilacza jak i możliwość zepsucia się kart? Dlaczego pytam bo aktualizuje pc w nowe mobo i cpu i stąd to pytanie. Odpowiedzi kup 2xGTX470 a będziesz miał niebo lepiej od tego tri nie wchodzą w grę ponieważ za 1100zł mogę mieć trzy sprawne GTX260 po znajomości co jak by nie patrzył cena jest wyjątkowo atrakcyjna a to tri sli miało by współgrać z i5 750@4000Mhz i mobo:Asus Maximus III Formula. Proszę o wszystkie odpowiedzi najlepiej jak by były uzasadnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup je i sprzedaj na allegro po 500-550 zł... A potem kupisz coś bardziej sensownego. Już SLI nie bardzo ma sens, wciąż jedna mocna karta jest lepszym wyborem (choć oczywiście nie każdy się z tym zgodzi, takie są moje doświadczenia), a co dopiero Tri-SLI...

Odpowiadając na pytanie - zasilacz z SLI da radę, z Tri-SLI - nie, bo 3 karty będą razem pobierać ok. 400-450W (w zależności od obciążenia). Spalić raczej nie spali, choć zagrożenie zawsze jest, w większości przypadków po prostu się wyłączy. Potrzeba co najmniej zasilacza 850W, dobrym wyborem będzie OCZ Z Series 850W (500-600 zł), ale jak napisałem wyżej - nie polecam takiego rozwiązania.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemamowy żebym sprzedawał te GTX260 bo kumpel miał GTX480 to sprzedał po tygodniu bo robił za grzejnik a GTX470 też chce sprzedał z 4dni temu bo miał z nich sli to temperatury były dużo za duże więc odpada a wiem że te GTX260 są zimne a wydajność też jest więc twój pomysł odpada chodzi tylko o to czy da rade zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto tu mówi o GTX470/480 .

Jest wiele innych kart które będą lepiej działać niż 3xGTX260 .

GTX460 , HD5770 ( za te 1100 zł dostaniesz 2 takie HD5770 ) , GTX465 .

Nowe GTX46x wyszły świetnie NV .

Masz kilka wyjść - kupić te GTX260 i potem je sprzedać z zyskiem i pokuśić się o SLI z GTX460/GTX465 albo polować na tanie HD5850/HD5870

Olać te GTX260 , kupić 2x HD5770 - wydajność na poziomie HD5870 albo i więcej , karty dobrze się skalują w CF .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw sobie 2 w SLI a trzecią sprzedaj, zasilacz wytrzyma, wydajność wysoka a po sprzedaży zwrot połowy kosztów... ja bym tak zrobił.

Ewentualnie sprzedaj te 3gtxy i kup GTXa 460 i po jakimś czasie SLI

tri-SLI całkowicie się w tym momencie nie opłaca, pobór energii kosmiczny jak i wydalanie ciepła a wydajność parę % lepsza o ile w ogóle od SLI :|

EDIT

Obejrzyj filmik 1v2v3 GTX260

http://www.youtube.com/watch?v=R_9_SsZ6Zms

gra zupełnie nie warta świeczki

Edytowane przez frozenpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik dobrze obrazuje wydajność sli jak i tri sli ale tylko w syntetykach a w grach jest odczuwalna różnica między single a sli bo pomiędzy tri sli to żeczywiście już mała poprostu muszą poprawić tri sli o 4 way nawet nie wspomnę a po tych waszych wypowiedziach mam mentlik jak chole*a...I jedna uwaga jestem FANEM Intela i Nvidi, dlaczego? AMD zawiódł mnie raz a Ati Radeon po prostu nie podchodzi. A po tych opiniach postanowiłem kupić GTX260 w piątek będę je miał to sprzedam na allegro albo w jakiś inny sposób, myślę że za sztuke wezmę 450zł więc 450x3=1350zł i za tą kwotę kupię chyba gtx285 od evga jakąś serie SSC i myśle że będzie moc i jeszcze raz moc za jakiś tydzień jak dostane wypłatę to zrobię sli z 2xGTX285 SSC EVGA i myślę że będzie to wybór najbardziej optymalny mógłbym kupić GTX460 ale poza dx11 jest o wiele słabsza od GTX285, a ta GTX285 także się nie nagrzewa jak kaloryfer. a w poniedziałek będę miał już płytę i procesor to od razu sprawdzę jaka jest wydajność w tri sli GTX260 a za jakieś 2 tygodnie powinienem mieć już 2xGTX285.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 285 jest wydajniejszy od GTX 460? A przepraszam skąd te informacje? Czytałeś w ogóle jakikolwiek test GTX460?

Tu masz świetny test porównawczy tych dwóch kart a także zestawienie w SLI

http://www.anandtech.com/show/3809/nvidias-geforce-gtx-460-the-200-king/1

GTX 285 dostaje praktycznie w każdym teście, czasami jest na takim samym poziomie co GTX460 i do tego nie posiada dx11 co w niedalekiej przyszłości będzie totalną klapą przy takiej mocy obliczeniowej.

A jeżeli słaba wydajność Cię nie przekonuje to zobacz ile watów pożera SLI GTX285

Dołączona grafika

W ogóle w jakiej rozdzielczości zamierzasz grać? Może nie zdajesz sobie sprawy że nie potrzebujesz SLI, TRI-SLI żeby pograć płynnie w każdą dostępną grę?

Moim zdaniem najbardziej opłacalnym SLI na dziś dzień jest właśnie połączenie dwóch GTX460. stosunek CENA/WYDAJNOŚĆ jak marzenie, do tego akceptowalne temperatury i niski pobór energii jak na taki kombajn...

Mówiąc w prost - zakup dwóch GTX285 byłby totalną głupota. Zwłaszcza że ceny używanych GTXów285 są na poziomie NOWYCH GTX460. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss1394

3-SLI?! I do tego na P55?! No Fucking Way Man!

IMHO - dziwny pomysł, mały przyrost mocy po dodaniu 3 karty, mikro-przycięcia, żre prądu jak cholera, na P55 3-cia karta praktycznie marnuje się, nie warto.

Lepiej sprzedać 2-ie za to kupić GTX470 a jedną zostawić do liczenia CUDA'ów i innych FizyXów...

Edytowane przez Adamuss1394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemamowy żebym sprzedawał te GTX260 bo kumpel miał GTX480 to sprzedał po tygodniu bo robił za grzejnik a GTX470 też chce sprzedał z 4dni temu bo miał z nich sli to temperatury były dużo za duże więc odpada a wiem że te GTX260 są zimne a wydajność też jest więc twój pomysł odpada chodzi tylko o to czy da rade zasilacz.

Jedno zdanie...

GTX 260 jest chłodniejszy, to fakt... Ale trzy GTXy 260 będą Ci grzały pokój o wiele bardziej, niż jeden GTX 480, wystarczy porównać pobór prądu i uświadomić sobie, że te waty to też ciepło, które będzie wydzielały karty... Jak myślisz, która karta będzie bardziej nagrzewała pokój - HD4850 referent z temperaturą 90*C czy GTX 260 z temperaturą 60*C? Odpowiem za ciebie - GTX 260... Temperatury świadczą o jakości chłodzenia, czy daje radę, a nie z wydzielaniem ciepła...

GTX 460 1GB jest na poziomie GTX 285, a pobiera mniej prądu niż GTX 260... Czyli mniej się grzeje.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie widzę że myślicie że jestem początkującym w komputerach i nie mam żadnego doświadczenia z kartami... Na rachunkach mi nie zależy a komputer ma chodzić równy rok bez jakich kolwiek przycinek na najwyższych ustawieniach przy rozdzielczości 1920x1080 (FUllHd) a jak wiecie takie Metro2033 ma je naprawdę wysokie a jak wyjdzie Mafia 2 to już będzie można zapaść się w ziemie od tych wymogów a na dx11 wogóle mi nie zależy bo dużo wolniej chodzą gry a wygląda to niedużo lepiej po między dx10 a dx9 to była przepaść ale pomiędzy dx10 a dx11 jest nikła różnica w obrazie-czy może nie mam racji? A GTX285 EVGA złączony w sli będzie prądu zżerał jak takich GTX460 z 3 ale wydajność będzie tych 2xGTX285 oscylowała w granicy jakiś 3xGTX460 troszeczkę niższa a cena/wydajność w tym momencie jest na kożyść GTX285, co nowe na rynku nie oznacza że jest lepsze od starszych lepiej dopracowanych kart graficznych które w tym przypadku są GTX285. Prosiłbym to naprawdę dogłebnie przeanalizować, a jak napisałem wyżej GTX285 będzie więcej prądu zżerał ale jak napisałem nie jest to dla mnie problemem. problemem jedynym jest to czy kupić te 3xGTX260 i sprzedać a później kupić te 2xGTX285 czy może coś innego ale musi to być koniecznie Nvidia i musi to nie być seria GTX400 bo ta seria jest moim zdaniem wielkim nie wypałem i pomyłką Nvidi i przez okres całej serii GTX400 to Ati prowadzi dlatego wolę starszą konstrukcję GTX200 ale za to niezawodną, nie robiącą za kaloryfer. I sęk w tym czy kupić GTX285 czy może pokombinować i kupić GTX295 plus do tego GT9800 która służyła by do fizyki-PhysX, ale z moich informacji wynika że ponoć GTX295 ma mikro przycięcia ponieważ jest 2 chipsetową kartą a do tej pory niema i jeszcze przez jakiś okres ma nie być kart 2 chipsetowych z mikro przycięciami, z tymi mikro przycięciami to nie jedno forum trombi tylko w każdym obszerniejszym teście przestrzegają że takie mikro przycięcia można zobaczyć.

Edit:

"GTX 460 1GB jest na poziomie GTX 285, a pobiera mniej prądu niż GTX 260... Czyli mniej się grzeje. "

Prądu pobiera mniej bo to inna architektura i inna budowa może i grzeje się mniej ale ma multum nie doróbek bo ta seria GTX400 to moim zdaniem totalny niewypał od Nvidi, A seria GTX200 jest już starsza i o wiele lepiej dopracowana od GTX400 dlatego tak się upieram nad tą serią GTX200.

Edytowane przez konkoz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaa. Niech ktoś zamknie temat, bo odpowiedz została udzielona, a widać autor tylko potrafi 3 razy napisać ze "seria 400 ma multum niedoróbek/totalny niewypał/itp." a nie potrafi wymienić ani jednej....

Edytowane przez sosna24
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"GTX 460 1GB jest na poziomie GTX 285, a pobiera mniej prądu niż GTX 260... Czyli mniej się grzeje. "

Prądu pobiera mniej bo to inna architektura i inna budowa może i grzeje się mniej ale ma multum nie doróbek bo ta seria GTX400 to moim zdaniem totalny niewypał od Nvidi, A seria GTX200 jest już starsza i o wiele lepiej dopracowana od GTX400 dlatego tak się upieram nad tą serią GTX200.

GTX 460 to tak jakby druga rewizja Fermiego, widać nie czytałeś (a jeśli już - niedokładnie) recenzji tej karty.

A GTX285 EVGA złączony w sli będzie prądu zżerał jak takich GTX460 z 3 ale wydajność będzie tych 2xGTX285 oscylowała w granicy jakiś 3xGTX460 troszeczkę niższa a cena/wydajność w tym momencie jest na kożyść GTX285

Bzdura... Poczytaj testy.

problemem jedynym jest to czy kupić te 3xGTX260 i sprzedać a później kupić te 2xGTX285 czy może coś innego ale musi to być koniecznie Nvidia i musi to nie być seria GTX400 bo ta seria jest moim zdaniem wielkim nie wypałem i pomyłką Nvidi

Ja nie wiem, po co się pytasz o nasze zdanie, skoro i tak wiesz lepiej... Wg wymagań, które określiłeś, powyższy plan jest jedyną możliwością, jaka Ci została.

Fajnie też, że rozdajesz minusy wszystkim, którzy mają inne zdanie w tym temacie... W każdym razie życzę powodzenia i pozdrawiam, mimo wszystko.

Edytowane przez Gi3r3k
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jakiej firmy kupić GTX460 by był cichy i jeszcze raz cichy i trzymał dobrze temperatury nie zważajcie na cenę jak coś to dopłacę tylko żeby była cisza i temperatury odpowiednie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cóż to za nagła zmiana frontu...?

Cóż, wg tej recenzji:

techPowerUp :: MSI GeForce GTX 460 Cyclone OC 1 GB Review :: Page 30 / 35

... MSI GTX 460 1GB w wersji Cyclone jest dość dobrym wyborem, jeśli chodzi o ciszę. Piszą też, że temperatury w 2D wynoszą 24*C, a w 3D - 58*C. Polecam też przejrzenie wyników.

Problem w tym, że karty na razie nie ma w Polsce, jest jedynie wersja 768MB, więc musisz się wstrzymać z zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł z tym MSI ale sam wiesz że na FullHD to jednak 768mb to dużo za mało do najnowszych tytułów żeby wszystko na ultra łącznie z aax16 chodziło to minimum 1gb pamięci a z zakupem taka zmiana frontu ponieważ do wtorku mam czas jutro będę miał 3xGTX260 a do wtorku będą już sprzedane i we wtorek chciałbym coś zakupić może od razu kupię sli z tych GTX460 i wtedy by razem miały pamięci 1.5gb a do tego dokupił bym GT9800 do PhysX a nawet wypatrzyłem jedną GT9800 z total passiv chłodzonkiem co by było u mnie bardzo mile widziane. Tylko w takim momencie jest jedno pytanie czy 2xGTX460+GT9800(PhysX) podołają cały rok w rozdzielczości FullHD wszystko na ultra łącznie z anty-aliasingiem, i czy do tego ta moja zasiłka Corsair 650wat da radę na te 2xGTX460 trzeba jakieś 500wat plus ten GT9800 to myślę że z tym i5 750@4000Mhz może nie podołać a jak nie to jaki zasilacz do tych kart kupić i czy ten pomysł z GT9800 to dobre rozwiązanie? Bardziej doświadczeni użytkownicy wiedzą że PhysX to duże obciążenie grafiki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytlumacz mi prosze po jaka cholere chcesz na sile pakowac sie w 3 karty?

2xGTX460 styknie Ci do FullHD wraz z PhysX no chyba ze ma to byc czysty szpan "siedza u mnie w kompie 3 karty graficzne". Lecz pamietaj. Laski na to nie wyrwiesz

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć w Sli się nie łączy, w pamięciach oby kart są przetrzymywane te same dane. Jak dla mnie całą zabawa z PhysX jest nic nie warta, mało gier i dość mocno obniża minimalny fps. Może weź 2gtx260 do sli a 3 gtx'a do physx?

Laski nie, ale może chce wyrwać chłopaka? :kijem: :ph34r: :wacko: :lol2:

Edytowane przez master4life
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy pomysł z tym MSI ale sam wiesz że na FullHD to jednak 768mb to dużo za mało do najnowszych tytułów

No fajnie, ale ja napisałem, żebyś zaczekał na wersję 1GB, chyba, że aż tak Ci spieszno z zakupem... Jeśli tak, to kup GB - LINK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zdanie jest najlepsze w całym tym wątku:

Wielki LOL. Miałeś chociaz kiedykolwiek do czynienia osobiście z kartą z serii 400? Może i 470, 480 to są grzałki, ale 460 to zupełnie inne karta, inny rdzeń, inne podejście. Sam mam SLI z dwóch 460 768MB od GB i wszystko cicho extra super, karty się kręcą na rdzeniu jak szalone z 675 na 900MHz, wszystko zasilane 650W Antec. A pakowanie dedykowanej grafiki do PhysX to już totalny bezsens - gry z wartościowym PhysX można policzyć na palcach jednej ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tekst jest lepszy.

1.Nie warto ponieważ Asrock to dobra firma tylko od niedawna jest na rynku, mój kolega ma właśnie tą płytę i procesor i7 920 to stabilnie ma podkręconego do 3600Mhz co na płytę kosztującą 600zł z kawałkiem jest bardzo pożądanym wynikiem.

2.Nie opłaca się dokładać ponieważ z tym procesorem ta Ati 5850 już będzie ładnie się komponowała, a tak boczkiem Intel+Radeon nie jest jakimś super rozwiązaniem ja mam taką zasadę AMD+Ati Radeon Intel+Nvidia i ta zasada jest jak najbardziej dobrą zasadą może komuś się to nie spodoba ale tyle ile ja postów i zestawów komputerowych miałem tego akurat nikt nie wie a miałem wiele i wiem co z czym się dobrze je osobiście radzę wymienić grafikę na GTX470 dopłacasz niewiele a jednak jest już to zestaw Intel+Nvidia i jest naprawdę dużo lepiej Nvidia nigdy niema takich problemów jak Ati z sterownikami i ma mniejszą awaryjność od Ati i moim zdaniem troszkę lepszy serwis a odesłałem im już 2 karty a do Ati 1 i wiem jak było z serwisowaniem.

900MHz na jakim napięciu robią Ci te 460?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie około następnego czwartku a piątku będę miał 2xGTX460 Gigabyte i i5 750@4000Mhz, no i na to jedno pytanie nie odpowiedział nikt czy zasiłka Corsair 650wat styknie? Wiem jeden użytkownik napisał że mu śmiga a procesor ma i7 920 który grzeje się i pobiera więcej prądu od i5 750 to powinna ta moja zasiłka styknąć nie? Bo jak by były jakieś wątpliwości to piszcie to już dziś go wystawie na aukcje.

Edytowane przez konkoz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło że zmądrzałeś ;)

Bo tym...

Panowie widzę że myślicie że jestem początkującym w komputerach i nie mam żadnego doświadczenia z kartami...

...to się wygłupiłeś

Ciekawy pomysł z tym MSI ale sam wiesz że na FullHD to jednak 768mb to dużo za mało do najnowszych tytułów żeby wszystko na ultra łącznie z aax16 chodziło to minimum 1gb pamięci...

Te karty nie tylko różnią się ilością pamięci. Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi