Smog Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, zdecydowałem się na złożenie nowego komputera do grania który ma szanse pociągnąć parę ładnych lat, pozwalając na grę w nowsze tytuły na max detalach (22 calowy monitor, nie planuje wymiany na większy) CPU: Intel Core i7 930 Mobo: ASRock X58 Extreme3 RAM: G.Skill 3x2GB 1600MHz RipJaws GPU: Gigabyte Radeon HD5850 1GB OC HDD: Samsung 1TB 32MB Cache F3 PSU: OCZ ModXStream Pro 600W Inne: Samsung SH-223C SATA Zalman CNPS 10X Flex SilentiumPC Zephyr 120 (x2) 1. Czy jest jakikolwiek sens płacenia za lepszą płytę główną, gdy nie planuje zakupu więcej niż 6GB ram lub drugiej karty graficznej? 2. Opłaca się dopłacić do Asus Radeon HD5870 1GB? 3. Czy owy zasilacz da spokojnie rade to wszystko uciągnąć? 4. Jaki Windows? Myślałem o Windows7 Home Premium 32. Jakieś uwagi lub sugestie? Planuje złożyć zamówienie w ESC.pl ale mieszkam w Warszawie więc odległość mnie trochę niepokoi, Komputronik jest za drogi więc odpada. Dziękuje z góry Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez Smog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) 1. Nie warto. 2. Wydajnosc w grach napewno byla by zauwazalna golym okiem, ja bym osobiscie nie doplacal ale jesli to ma byc komputer na pare lat to moze jednak warto dolozyc. 3. Tak. (uprzedzam pytanie, do HD5870 tez wystarczy ;-)) 4. Windows seven ktorakolwiek wersja bardziej ci pasuje (roznice sa dostepne np. na wikipedii), ale 64 bitowa wersje a nie x86. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 1. Czy jest jakikolwiek sens płacenia za lepszą płytę główną, gdy nie planuje zakupu więcej niż 6GB ram lub drugiej karty graficznej? Nie. 2. Opłaca się dopłacić do Asus Radeon HD5870 1GB? Moim zdaniem tak, ale niekoniecznie Asusa, tylko najtańszego HD5870. 3. Czy owy zasilacz da spokojnie rade to wszystko uciągnąć? Da radę. 4. Jaki Windows? Myślałem o Windows7 Home Premium 32. Windows 7 64-bit Home Premium. Planuje złożyć zamówienie w ESC.pl ale mieszkam w Warszawie więc odległość mnie trochę niepokoi, Komputronik jest za drogi więc odpada. Polecam Gral.pl, ceny i oferta bardzo podobne do ESC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 1. O plytach asrock na x58 slyszalem sporo wrogich opini ale nie wiem czy konkretnie o tym modelu. 2. Nie jest to za bardzo oplacalna zmiana. 3. Zasilacz z palcem w pupie da sobie rade , nawet jakby byly 2 grafy w CF. 4. Jak juz to windows 7 w wersji 64 bit , gdyz 32 bit obsluguje do 4 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Dzięki wielkie panowie! 1. O plytach asrock na x58 slyszalem sporo wrogich opini ale nie wiem czy konkretnie o tym modelu.Hmm, jakaś alternatywa? 4. Jak juz to windows 7 w wersji 64 bit , gdyz 32 bit obsluguje do 4 GB.Aaa tak, zupełnie mi to z głowy wyleciało. :P Tak ogólnie to czy ten zestaw ma sens, komp się nie udławi nigdzie i czy żadna część nie będzie miała 'niewykorzystanego potencjału'? Nie zdecydowałem się jeszcze na obudowę, czy mają one jakieś magiczne właściwości o których mi nie wiadomo a które trzeba wziąć pod uwagę? Myślałem o czymś od Aerocool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Ten Asrock to produkt dość nowy, więc ciężko znaleźć negatywne opinie. W każdym razie płyta wg recenzji jest solidna i jeśli trafi Ci się trefna sztuka (każdemu producentowi się zdarza), to objawi się to dość szybko. Tak ogólnie to czy ten zestaw ma sens, komp się nie udławi nigdzie i czy żadna część nie będzie miała 'niewykorzystanego potencjału'? Ma sens. Nie udławi się, a wszystkie części będą spełnione. Nie zdecydowałem się jeszcze na obudowę, czy mają one jakieś magiczne właściwości o których mi nie wiadomo a które trzeba wziąć pod uwagę? Myślałem o czymś od Aerocool. Obudowa to przede wszystkim kwestia gustu, Aerocool może być. Zresztą - zaraz Ci złożę coś na podstawie Grala. W sumie do 22" monitora bardziej opłacalny będzie HD5850. Procesor : Intel Core i7 930 - 1039 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 129 zł + 2x SilentiumPC Zephyr 120 - 40 zł Płyta Główna : Gigabyte X58A-UD3R - 679 zł RAM : G.Skill 3x2GB 1600MHZ NQ - 686 zł Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD5850 1GB - 1038 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 279 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł SSD : Intel X25-V Value 40GB - 383 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 85 zł RAZEM : 4537 zł Wybór obudowy pozostawiam Tobie. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Czy SSD jest naprawdę TAKI dobry? Jeżeli to nie jest coś przełomowego to wolałbym zainwestować te pieniądze w HD5870 (monitor kiedyś pójdzie do wymiany) i 1TB HDD (mam 500GB w tym momencie i naprawdę by mi się większy przydał). Gdy doliczę cenę Windows i obudowy to wychodzę poza granicę 5 tyś, niby to "tylko" jakieś 100 zł ale jednak. Tak czy inaczej, dziękuje uprzejmie za czas i rady. :) Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez Smog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Czy SSD jest naprawdę TAKI dobry? Według tych, co mają - TAK. Znacznie szybszy start i funkcjonowanie systemu to ważne argumenty za SSD. Jeżeli to nie jest coś przełomowego to wolałbym zainwestować te pieniądze w HD5870 (monitor kiedyś pójdzie do wymiany) i 1TB HDD (mam 500GB w tym momencie i naprawdę by mi się większy przydał). Jak zmienisz monitor, to zmienisz i kartę. Nie ma sensu kupować na zapas. Za pół roku ponoć wychodzi seria HD6xxx od AMD. Co do dysku... Nie możesz ten stary dysk przełożyć do nowego kompa...? Gdy doliczę cenę Windows i obudowy to wychodzę poza granicę 5 tyś, niby to "tylko" jakieś 100 zł ale jednak. Jeśli chcesz szukać oszczędności, to na pamięciach - możesz wziąć 2x2GB. Tri Channel niewiele daje zwykłemu użytkownikowi. Tak czy inaczej, dziękuje uprzejmie za czas i rady. :) Proszę bardzo, zawsze do usług :wink: . Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Procesor : Intel Core i7 930 - 1039 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 129 zł + 2x SilentiumPC Zephyr 120 - 40 zł Płyta Główna : Gigabyte X58A-UD3R - 679 zł RAM : G.Skill 3x2GB 1600MHZ NQ - 686 zł Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD5850 1GB - 1038 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 279 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł SSD : Intel X25-V Value 40GB - 383 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 85 zł wziol bym dokladnie taki zestaw jak podal gi3r3k tylko ze bez tego ssd , moim zdaniem przy takiej cenie jest on nie oplacalny . W podobnej cenie mozna miec z 1,5 TB tradycyjny dysk. Kiedys przyjdzie na nie czas , lecz moim zdaniem jeszcze nie teraz. Zawsze za jakis czas , gdy beda w przystepnej cenie mozesz dokupic sobie taki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Nie możesz ten stary dysk przełożyć do nowego kompa...?Szczerze mówiąc to nie, brat dostanie go "w spadku" (z komputerem). Jeśli chcesz szukać oszczędności, to na pamięciach - możesz wziąć 2x2GB. Tri Channel niewiele daje zwykłemu użytkownikowi.Czy różnica w grach będzie (bardzo) zauważalna? Ja cenię sobie możliwość używania ventrilo i słuchania muzyki w czasie gry, nie wiele to pamięci ssie ale dodam jakąś przeglądarkę czy coś i się uzbiera. wziol bym dokladnie taki zestaw jak podal gi3r3k tylko ze bez tego ssd , moim zdaniem przy takiej cenie jest on nie oplacalny . W podobnej cenie mozna miec z 1,5 TB tradycyjny dysk. Kiedys przyjdzie na nie czas , lecz moim zdaniem jeszcze nie teraz. Zawsze za jakis czas , gdy beda w przystepnej cenie mozesz dokupic sobie taki. Tak właśnie chyba zrobię, jeżeli się zdecyduje na owy upgrade to wystarczy tylko kupić i wsadzić. Jakoś się żyło bez SSD więc myślę że można spokojnie poczekać. Teraz tylko muszę podjąć decyzję pomiędzy 6GB a 4GB RAM, i HD5850 czy HD5870, różnica ceny jest jakieś 200-300zł w obu wypadkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Co do ramu to 4GB Ci wystarczy bez problemu . Ja mam 2 i moze z 1 lub 2 odczulem jego brak. A tez przewaznie mam wlaczone kilka programow , jakis winamp , gadu i przegladarke. Co do grafy , ja bym wziol 5850 ale to tez zalezy czy uznajesz cos takiego jak podkrecanie ? Jak tak to 5850 a jak nie to mozna sie zastanowic nad 5870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Wiecie, to chyba nie jest przypadek, że każdy posiadacz SSD jest jego gorącym zwolennikiem i nie wyobraża sobie już systemu na zwykłym dysku. Patrzycie głównie na pojemność i cenę, a tu nie o to chodzi. Teraz tylko muszę podjąć decyzję pomiędzy 6GB a 4GB RAM, i HD5850 czy HD5870, różnica ceny jest jakieś 200-300zł w obu wypadkach. Jeśli masz taki wybór (+SSD), to w Twoim konkretnym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest SSD. Przyniesie Ci największe korzyści. Co do RAM - 4GB jest w zupełności wystarczalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 jakbym miał wybierać 6GB ramu vs SSD to wybrałbym to drugie, jednak dla mnie optymalny jest raid 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Witam, szukam w miarę taniej płyty głównej pod i5 która pozwoli podkręcić procesor i obsługuje SLi bez konieczności używania SLi hacku. Miałem zamiar nabyć Gigabyte P55-USB3 ale z tego co zauważyłem, owa płyta obsługuje jedynie Crossfire (czego nie rozumiem). Reszta sprzętu: CPU: i5 750 GPU: 2x GTX 460 1GB RAM: Corsair Dominator 2x2GB 1600MHz CL7 lub GoodRam 2x2GB 1333MHz CL9, zależnie będzie budżet wyglądał PSU: XFX 650W HDD: 2x Samsung 500GB F3 OS: Windows 7 64 Myślałem nad ASRock P55 Deluxe3 ale szczerze mówiąc nie znam się więc wole zapytać. Wielkim plusem by było miejsce na trzecią kartę PCI-E (ewentualnie karta dźwiękowa np. Xonar STX więc PCI-E 1x wystarczy) lub w najgorszym wypadku PCI, no chyba że integra będzie naprawdę dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Jeśli nie zależy Ci na USB3 - MSI P55-GD65, jeśli zależy - MSI P55A GD65. Obie mają CF/SLI w trybie x8/x8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Hmm, a coś z trybem x16/x16 w SLi (o ile to możliwe), czy raczej nie warto się tym interesować z tymi 460'kami? I takie pytanie na boku; 600W OCZ ModXStream da rade wyżej wymienionej konstrukcji, czy może lepiej nie wydziwiać i po prostu wziąć coś mocniejszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Płyty pod S1156 oferują maksymalnie x8/x8, ale przecież i tak nie ma dużej różnicy względem x16/x16. W niewiele wyższej cenie niż jeden GTX 460 masz teraz GTXa 470, można wyrwać za 900 zł. Osobiście w SLI bym nie inwestował, wydajność jest o wiele wyższa jedynie na wykresach, a w rzeczywistości różnie bywa (w zależności od gry). Zasilacz wziąłbym OCZ Z Series 550W za ~340 zł, wbrew nazwie mocniejszy od OCZ MXS 600W, i z lepszą z sprawnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Ja również nie byłem zwolennikiem SLi, xFire i takich tam "bajerów" do czasu gdy znajomy zapoznał mnie z pewnym testem: http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-460-sli-geforce-gtx-480,2694.html. Oczywiście zdaje sobie sprawę że wiele gier czy programów nie jest w stanie obsłużyć drugiej karty. Główny powód dla którego skłaniam się ku GTX 460 SLi jest fakt iż mogę dokupić drugą kartę gdy będzie mi ona potrzebna, niby mógłbym zaoszczędzić na czymś i wziąć coś jak HD5870 ale mi osobiście coś w takim rozumowaniu nie odpowiada :rolleyes:. Co do GTX 470, z tego co mi wiadomo jest głośna i raczej ciepła. Oczywiście nie posiadam owej karty więc to wszystko traktuję z przymrużeniem oka, ale jednak testy pokazują to co pokazują i GTX 460 jest "przyjemniejsza" w użytkowaniu. W tym momencie już kompletnie nie wiem co robić, gdy tylko jestem o krok od zdecydowania się na coś - wszystko staje do góry nogami... Szczerze mówiąc brakuje mi trochę tych "komunistycznych komputerowych czasów", przynajmniej łatwiej było coś wybrać :lol2:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Ja również nie byłem zwolennikiem SLi, xFire i takich tam "bajerów" do czasu gdy znajomy zapoznał mnie z pewnym testem: . Oczywiście zdaje sobie sprawę że wiele gier czy programów nie jest w stanie obsłużyć drugiej karty. A ja nigdy nie byłem zwolennikiem Multi-GPU i kilkumiesięczne użytkowanie HD4870X2 mnie w tym utwierdziło :wink: . Co to testu, zacytuję samego siebie: Osobiście w SLI bym nie inwestował, wydajność jest o wiele wyższa jedynie na wykresach, a w rzeczywistości różnie bywa (w zależności od gry). :) Główny powód dla którego skłaniam się ku GTX 460 SLi jest fakt iż mogę dokupić drugą kartę gdy będzie mi ona potrzebna, niby mógłbym zaoszczędzić na czymś i wziąć coś jak HD5870 ale mi osobiście coś w takim rozumowaniu nie odpowiada :rolleyes:. Drugą...? Chyba raczej trzecią :wink: . Co do GTX 470, z tego co mi wiadomo jest głośna i raczej ciepła. Oczywiście nie posiadam owej karty więc to wszystko traktuję z przymrużeniem oka, ale jednak testy pokazują to co pokazują i GTX 460 jest "przyjemniejsza" w użytkowaniu. No tak, ale co dwie, to nie jedna... Będą się nawzajem nagrzewać, i głośność jest podwójna, bo masz dwie karty, czyli dwa wentyle. Jak dla mnie wychodzi na to samo. W tym momencie już kompletnie nie wiem co robić, gdy tylko jestem o krok od zdecydowania się na coś - wszystko staje do góry nogami... Szczerze mówiąc brakuje mi trochę tych "komunistycznych komputerowych czasów", przynajmniej łatwiej było coś wybrać :lol2:. Spokojnie, nie można popadać w paranoję i we wszystkim widzieć wady, bo nigdy się niczego nie kupi - myśleć zbyt dużo przy zakupie nie wolno :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) A ja nigdy nie byłem zwolennikiem Multi-GPU i kilkumiesięczne użytkowanie HD4870X2 mnie w tym utwierdziło :wink: .Opinia o CrossfireX w porównaniu do SLi nie jest najlepsza. Drugą...? Chyba raczej trzecią :wink: .źle to trochę sformułowałem: Póki co miałbym zamiar kupić tylko jedną kartę, a za jakiś czas drugą, gdy taka potrzeba zajdzie. Nie chciałbym się ograniczyć poprzez oszczędzenie paru złotych na mobo czy procku. No tak, ale co dwie, to nie jedna... Będą się nawzajem nagrzewać, i głośność jest podwójna, bo masz dwie karty, czyli dwa wentyle. Jak dla mnie wychodzi na to samo.Oczywiście spędziłem trochę czasu czytając o tym, GTX 460 SLi jest minimalnie cieplejsze od HD5870, minimalnie cichsze ale sporo wydajniejsze. Trzeciej to nawet na siłę bym nie wetknął, bo SLi z GTX 460 działa tylko w parze :-|. Spokojnie, nie można popadać w paranoję i we wszystkim widzieć wady, bo nigdy się niczego nie kupi - myśleć zbyt dużo przy zakupie nie wolno :wink: .Ja już tak mam :/ Wybór czegokolwiek to koszmar, kupić buty? Jak mi się jakieś spodobają to muszę "pomedytować" przez parę godzin, żebym był 101% pewien wyboru. Niby na każdym forum się podniecają tymi GTX 460 w SLi, ale kto wie jak obiektywne są te opinie. W takich chwilach przydałaby się "kochająca rodzina", by sprezentowali którekolwiek z tych cacek i bym miał spokój bo przecież darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :rolleyes:. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Smog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Opinia o CrossfireX w porównaniu do SLi nie jest najlepsza. Czy ja wiem, i jedno i drugie działa na tej samej zasadzie i wielkich różnic nie ma, nawet skalowalność jest podobna, występują te same problemy itp. Ja bym się w żadne SLI czy CF nie pakował bo dla mnie coś takiego nie ma sensu. Weź pod uwagę że jeden GTX 460 pobiera sporo energii, jak dobrze pamiętam to chyba tyle co HD5850 albo więcej, 2 takie karty będą pobierały 2x tyle, a wydajność z pewnością nie wzrośnie dwukrotnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Czy ja wiem, i jedno i drugie działa na tej samej zasadzie i wielkich różnic nie ma, nawet skalowalność jest podobna, występują te same problemy itp. Z tego co mi wiadomo, problem z CF nie tkwi w fizycznej konstrukcji a w sterownikach. Naprawdę, nigdy by mnie SLi nie interesowało gdyby nie te GTX 460. Ja bym się w żadne SLI czy CF nie pakował bo dla mnie coś takiego nie ma sensu. Weź pod uwagę że jeden GTX 460 pobiera sporo energii, jak dobrze pamiętam to chyba tyle co HD5850 albo więcej, 2 takie karty będą pobierały 2x tyle, a wydajność z pewnością nie wzrośnie dwukrotnie. To prawda, GTX 460 pobiera tyle samo energii co HD5870, a dwa GTX 460 o połowę więcej, ale szczerze mówiąc jakie to ma znaczenie? Różnica cenowa w użytkowaniu 2x GTX 460 a HD5870 to jakieś półtora grosza za 10 godzin na pełnych obrotach (ceny w Bułgarii są śmieszne). Nie wiem czy mi życia starczy by uzbierać na jedno piwo :D. A wydajność wzrasta o 90%, przynajmniej w benchmarkach ale zawsze. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Smog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Opinia o CrossfireX w porównaniu do SLi nie jest najlepsza. ... co jest dziwne, bo metoda działania jest identyczna... Z CF jest więcej problemów, ale w większości są to problemy typu nie da się wymusić AA/AF w sterach, SLI też nie jest idealne, ponoć np. w GTA IV SLI nie działa w nocy, a w dzień słabo (mowa o porach dnia w grze, rzecz jasna :) ), z CF natomiast nie ma żadnych problemów (co mogę potwierdzić). Ogólnie z tego co widzę z testów, to CF w wielu grach skaluje się lepiej niż SLI. Oczywiście spędziłem trochę czasu czytając o tym, GTX 460 SLi jest minimalnie cieplejsze od HD5870, minimalnie cichsze ale sporo wydajniejsze. Trzeciej to nawet na siłę bym nie wetknął, bo SLi z GTX 460 działa tylko w parze :-|. No z tego co ja widzę, to pobór prądu jest mniej więcej na poziomie GTXa 480, czyli wydzielanie ciepła również. Niby na każdym forum się podniecają tymi GTX 460 w SLi, ale kto wie jak obiektywne są te opinie. Ekhm... A wydajność wzrasta o 90%, przynajmniej w benchmarkach ale zawsze. Ano właśnie, wykresy + marka NV + benchmarki robią swoje :) . Cóż, swoją opinię wyraziłem, decyzja należy do Ciebie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość konkoz Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 1.Nie warto ponieważ Asrock to dobra firma tylko od niedawna jest na rynku, mój kolega ma właśnie tą płytę i procesor i7 920 to stabilnie ma podkręconego do 3600Mhz co na płytę kosztującą 600zł z kawałkiem jest bardzo pożądanym wynikiem. 2.Nie opłaca się dokładać ponieważ z tym procesorem ta Ati 5850 już będzie ładnie się komponowała, a tak boczkiem Intel+Radeon nie jest jakimś super rozwiązaniem ja mam taką zasadę AMD+Ati Radeon Intel+Nvidia i ta zasada jest jak najbardziej dobrą zasadą może komuś się to nie spodoba ale tyle ile ja postów i zestawów komputerowych miałem tego akurat nikt nie wie a miałem wiele i wiem co z czym się dobrze je osobiście radzę wymienić grafikę na GTX470 dopłacasz niewiele a jednak jest już to zestaw Intel+Nvidia i jest naprawdę dużo lepiej Nvidia nigdy niema takich problemów jak Ati z sterownikami i ma mniejszą awaryjność od Ati i moim zdaniem troszkę lepszy serwis a odesłałem im już 2 karty a do Ati 1 i wiem jak było z serwisowaniem. 3.Zasilacz da radę lecz nie pchał bym się w tą serię od OCZ bo nie jest za dobra, jeśli kupować zasilacz od OCZ to tylko seria "Fatality", ja osobiście polecam swój zasilacz Corsair 650wat jest niezawodny i na pewno będzie cicho a serwis jest na wysokim poziomie i do tego gwarancja 5 lat! 4.Nie warto wydawać w błoto pieniądze ja bym proponował Windows 7 Home Busic 32bitowy bo różnicy w grach i tak nie będziesz miał żadnej a przyoszczędzisz z 50zł z tymi 50zł to tak strzelam bo nie orientuje się po ile chodzą systemy bo ja osobiście kupiłem Ultimate bez patrzenia na cenę. A sklep Esc.pl osobiście polecam ja kupiłem na ich stronie zestaw to jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 1. Jest od baaardzo dawna. Żaden dobry wynik, normalka i jestem pewny że to mobo da rade na 4GHz i więcej jeśli cpu podoła i chłodzenie. 2. Ja mam taką zasade by nie słuchać idiotów i zawsze na tym dobrze wychodze. Ale to tak abstraciach!ac od tematu... 3. jest kilka lepszych zasilaczy, choćby wspomniany Z-Series. 4. Równie dobrze można poradzic forum warezowe i pieniądz w kieszeni ale nie o to chodzi. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Panowie, pierwszy post w temacie jest nieaktualny, imć Gi3r3k połączył tematy w dziwny sposób i jakoś tak wyszło... Tak czy inaczej, mam jeszcze tydzień na myślenie, zrobię sobie listę plusów i minusów każdego rozwiązania i wtedy może coś wymyślę. Dziwną rzecz którą zauważyłem jest fakt iż praktycznie każdy na rodzimych forach jest przeciwko wynalazkom typu SLi czy XFX, a na zagranicznych owe cacka są zachwalane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Hmm no nie wiem. Tutaj przedstawiono Ci minusy takich rozwiązań. Można by to jeszcze drążyć bo jeżeli jedna karta grzeje się do np 85 stopni to dwie nie będą się grzały do 170 stopni ;] Właściwie będą ogrzewać się wzajemnie plus jeszcze kilka podzespołów. Czy w testach ktoś bierze pod uwagę głośność całości po dłuższym użytkowaniu? Nawet nie wiem kiedy to mierzą ;) Co innego zmierzyć głośność godzine po skompletowaniu zestawu i 15 min gry a co innego po 12h użytkowania i 3h gry bo wtedy temp wzrasta. Jest dużo takich małych haczyków. A na forach czytaj i analizuj, mało jest osób które miały na dłuższą metę z tym do czynienia więc większość pisze pozytywnie bo na wykresie rozje*** konkurencje... Testuje się dziś na 5 grach :P czasem na 15 a gier i tak jest 5000. Zakładanie że ludzie grywają tylko w Crysis'a COD4 i Dirt'a jest głupie i zapewniam Cie że użytkownicy SLI i CF spotkali gry na których: SLI/CF działało jak jedna karta, działało jak powinno, działało dając ~25% więcej FPS, działało gorzej jak jedna karta, nie działało w ogóle. Do tego dochodzi microsttutering ;P Sprawa do przemyślenia. Dodam jeszcze tylko że od dość dawna funkcjonuje pogląd ze takie konstrukcje mają sens tylko z najwydajniejszymi kartami bo już nic więcej się kupić nie da. Słabsze konstrukcje x2 nie dogonią najwydajniejszej karty jednoprocesorowej ;) chyba że na wykresach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Być może dlatego że Polacy bardziej patrzą na stosunek cena/wydajność, który jednak nie jest mocną stroną rozwiązań multigpu. Taki przykład, który widziałem kiedyś n jakimś forum, idziesz do sklepu, kupujesz 10 ciastek za 10zł, smakowały idziesz drugi raz i za 10zł dostajesz już tylko 8, trzeci raz, kolejne 10zł i dostajesz już tylko 5. Opłacalne? Zdecydowanie nie. I tak samo jest według mnie z rozwiązaniami typu SLI i CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Panowie, pierwszy post w temacie jest nieaktualny, imć Gi3r3k połączył tematy w dziwny sposób i jakoś tak wyszło... To nie ja :) . Nie mam uprawnień moderatora. Dziwną rzecz którą zauważyłem jest fakt iż praktycznie każdy na rodzimych forach jest przeciwko wynalazkom typu SLi czy XFX, a na zagranicznych owe cacka są zachwalane. SLI/CF chwalą nadziani gadżeciarze :wink: . Bo Multi-GPU jest uzasadnione - w przypadku najwydajniejszych kart, kiedy nie ma już nic bardziej wydajnego na rynku. Ty takiego problemu nie masz. W każdym razie miłego myślenia :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smog Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Można by to jeszcze drążyć bo jeżeli jedna karta grzeje się do np 85 stopni to dwie nie będą się grzały do 170 stopni ;] Właściwie będą ogrzewać się wzajemnie plus jeszcze kilka podzespołów. Czy w testach ktoś bierze pod uwagę głośność całości po dłuższym użytkowaniu? Nawet nie wiem kiedy to mierzą ;) Co innego zmierzyć głośność godzine po skompletowaniu zestawu i 15 min gry a co innego po 12h użytkowania i 3h gry bo wtedy temp wzrasta. Jest dużo takich małych haczyków.Czytałem wiele różnych przeglądów i jak już wspomniałem GTX 460 SLi jest bardzo bliskie HD5870 w głośności i temperaturze. Nie był to jeden z tych tekstów jakie to te SLi cudownie i wspaniałe więc wątpię by dali Nvidii taryfę ulgową. A na forach czytaj i analizuj, mało jest osób które miały na dłuższą metę z tym do czynienia więc większość pisze pozytywnie bo na wykresie rozje*** konkurencje... Testuje się dziś na 5 grach :P czasem na 15 a gier i tak jest 5000. Zakładanie że ludzie grywają tylko w Crysis'a COD4 i Dirt'a jest głupie i zapewniam Cie że użytkownicy SLI i CF spotkali gry na których: SLI/CF działało jak jedna karta, działało jak powinno, działało dając ~25% więcej FPS, działało gorzej jak jedna karta, nie działało w ogóle. Do tego dochodzi microsttutering ;P Sprawa do przemyślenia. Dodam jeszcze tylko że od dość dawna funkcjonuje pogląd ze takie konstrukcje mają sens tylko z najwydajniejszymi kartami bo już nic więcej się kupić nie da. Słabsze konstrukcje x2 nie dogonią najwydajniejszej karty jednoprocesorowej ;) chyba że na wykresach... SLI/CF chwalą nadziani gadżeciarze :wink: . Bo Multi-GPU jest uzasadnione - w przypadku najwydajniejszych kart, kiedy nie ma już nic bardziej wydajnego na rynku. Ty takiego problemu nie masz. W każdym razie miłego myślenia :) . Na to nie zwróciłem uwagi, szczerze mówiąc, to co niektórzy wydziwiają ze swoimi komputerami... Gdybym ja tak mógł wsadzić dwa HD5870 w CF i na dodatek jakiegoś GTX'a dla PhysX, ah, pomarzyć można :rolleyes:. A wracając do tematu, GTX 460 nie są wcale top-end'owymi kartami, a mimo wszystko w parze mają bardzo dobre opinie. No ale skoro opinia jest tak jednoznaczna, chyba sobie odpuszczę te SLi. Być może dlatego że Polacy bardziej patrzą na stosunek cena/wydajność, który jednak nie jest mocną stroną rozwiązań multigpu. Taki przykład, który widziałem kiedyś n jakimś forum, idziesz do sklepu, kupujesz 10 ciastek za 10zł, smakowały idziesz drugi raz i za 10zł dostajesz już tylko 8, trzeci raz, kolejne 10zł i dostajesz już tylko 5. Opłacalne? Zdecydowanie nie. I tak samo jest według mnie z rozwiązaniami typu SLI i CF.Co prawda to prawda, było nie było, Polski portfel w porównaniu do cen sprzętu wypada dużo gorzej w porównaniu do kogoś ze Stanów. Niestety ale wydajność nigdy nie wzrasta proporcjonalnie do ceny, HD5870 jest o 30% droższy od 5850 a wydajnościowo około 20% (przynajmniej tak mi się wydaje). Diminishing returns (nie wiem jak to po Polsku powiedzieć :lol2:, ale wstyd) są i będą. W tym momencie skłaniam się ponownie ku pojedynczym radkom, gdybym wziął 5850'tke kosztowała by mnie tyle samo co jeden GTX 460 z racji tego że nie musiałbym kupować zasilacza pod SLi. Tylko ponownie mam dylemat, dopłacić te 400zł do 5870, czy 5850 wystarczy (1920x1080)? Jak pogram z cieniami czy odbiciami na średnich detalach to naprawdę nie będzie końca świata, poza tym podobno 5850 się podkręcają dużo lepiej niż 5870, i w praktyce istnieje możliwość zamiany 5850 w 5870. Ile jest w tym prawdy? Tym razem komputer jest dla mnie więc mam zamiar się trochę pobawić w OC, póki co brałbym coś bardzo podobnego do Sierpniowego zestawu za 3450 zł, może z innym RAM. Jak u tego MSI Radeon HD5850 1GB Twin Frozr II z temperatura i hałasem, posiada ktoś toto? Tak czy inaczej, jestem wam (szczególnie Gi3r3k'owi) winien dowolny napój waszego wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...