Skocz do zawartości
Eders

Podkręcanie 1700+ na płycie Ga-7VTXE+

Rekomendowane odpowiedzi

Moja płyta nie ma regulacji mnożnika procesora. Jedynie co mogę zmienić to FSB. XP 1700+ ma mnożnik 11x wykrywany automatycznie. Wszyscy piszecie, że 1700+ ma mnożnik odblokowany, co w moim przypadku niewiele daje. Czy można jakoś inaczej zmienić mnożnik procka skoro płyta takich możliwości nie daje? Po prostu chciałbym zmienić procka na szybszego (mam Durona900) i nie wiem, czy 1700+ ma sens skoro nie będę mógł wykorzystać jego możliwości podkręcania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie radzę bo to robota mechaniczna :D - ingerencja w strukturę procka:)

A próbowałeś podkręcać szyną FSB?

np: 11*150 = 1650 Mhz, a oryginalnie 11*133=1463 Mhz

sam oceń czy się opłaca :wink:

Nie znam tej płytki dobrze, ale to taki eksperymentalny model, szczególnie chipset :cry:

Ja nie podkręcam procka mimo, że na mojej płytce mnożnik jest odblokowany,a szyna zmienia się co 1 Mhz.

Podkręcanie zmniejsza żywotność procka i może uszkodzić dysk, grafę pamięć :!: .

Jeżeli zajmujesz się konwersją grafiki, lub prowadzisz żmudne obliczenia numeryczne to podkręcanie daje zysk na szybkości(krótszy czas), ale do gier... szkoda zachodu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz ja sie nie zgodze... Taki overclocking to bardzo dobra rzecz, a przy niezlym chlodzeniu (juz od 50 zł) ta zywotnosc wcale nie spada. Dobry sprzet (mocny RAM i radiatory) nie moga uszkodzic pamieci!!! Masz DURONA, a na nim jest zablokowany mnoznik. jak sobie kupisz Athlona pod ta plyte to bedziesz mogl zmieniac mnoznik:) To zalezy od procka!!! Sugeruje kupienie ATHLXP 1700+ bo sie kreci b.dobrze nawet do 2600+ (patrz podpis :twisted:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ja tez wasnie mam tego Gigabyta i teraz mam Durona 1,1Ghz Morgan i tez mam zablokowany mnosznik mam go na 11

Jak myslicie dalo by to cos jak bym kupil sobie Athlona Xp 1700 i podkrecil go na XP 2400 oczywiscie jak by sie dalo ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz ja sie nie zgodze... Taki overclocking to bardzo dobra rzecz, (...) Masz DURONA, a na nim jest zablokowany mnoznik. jak sobie kupisz Athlona pod ta plyte to bedziesz mogl zmieniac mnoznik:) To zalezy od procka!!! Sugeruje kupienie ATHLXP 1700+ bo sie kreci b.dobrze nawet do 2600+ (patrz podpis :twisted:)

Co do overclokingu....to już było wiele powiedziane....każdy ma swoje zdanie :wink:

Tak, Athlon 1700+ to barzo dobre rozwiązanie.

P.S.

Sorki za pomyłkę, odnośnie chipsetu płyty, myślałem że chodzi o model

Gigabyte GA-7DXE + na chipsecie AMD :oops:

A to jest barzo porządna płyka na chipsecia VIA :lol:

Jak wypada w testach z Athlonem 1700+ - świetnie :!: (patrz artykuł o soltku)

Proponuję zajrzeć i przeczytać http://www.tweak.pl/artykul/soltek_sl75drv5

Zmieniaj jak najszybciej :!:

Wg autora artykułu wszystkie opisane tam płytki dają się kręcić

cytat:"Tutaj dostaliśmy bardzo miłą niespodziankę, gdyż wszystkie płyty, które przeszły przez moje łapki obsługują w końcu dzielnik PCI 1/5, więc nieoficjalnie VIA wprowadziła obsługę magistrali 166 MHz!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta nie ma regulacji mnożnika procesora. Jedynie co mogę zmienić to FSB. XP 1700+ ma mnożnik 11x wykrywany automatycznie. Wszyscy piszecie, że 1700+ ma mnożnik odblokowany, co w moim przypadku niewiele daje. Czy można jakoś inaczej zmienić mnożnik procka skoro płyta takich możliwości nie daje? Po prostu chciałbym zmienić procka na szybszego (mam Durona900) i nie wiem, czy 1700+ ma sens skoro nie będę mógł wykorzystać jego możliwości podkręcania?

rozwiązanie jest proste, zrób sobie drutmoda, wtedy defaultowy mnożnik bedzie taki bedziesz chciał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jaką lutownicą ???  poszukaj lepiej a nie pi...erdol głupot, przy drutmodzie nic nie lutujesz, nic nie malujesz

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=314...ghlight=drutmod

znalazłem i nie wiele sie pomyliłem :wink:

Czy wkładanie druta to nie jest ingerencja mechaniczna.

I ty dasz gwarancję komuś kto kupuje nowy procek i robi mu drutmoda :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bosh.... Bodzio - jak przeczytałem twoje posty to zaliczyłem ROTFLA ;)

(rotfl to takie zwierze co sie je lutuje lutownicą) i spadłem z krzesła

Bardzo podobał mi się tekst:

Podkręcanie zmniejsza żywotność procka i może uszkodzić dysk, grafę pamięć :!:

O ile ze zmniejszeniem żywotności procka można się zgodzić, to z tą grafiką już przesadziłeś (jak kręcisz mnożnikiem - co sugerował przedpiśca - to nie ma takiej możliwości, bo nie zmieniasz FSB, a jak masz dobre MOBO - to też nie ma takiej możliwości bo AGP/PCI ustawiasz na stałe) ..... coż jeśli idzie o pamięci - to wystarczy kupić twinmosy DDR 400 - które spoczko biegają na 470 FSB (czyli magistrali 235). Jednak całkowicie bezpiecznym FSB dla tych pamiątek jest 200

Czytając to:

Jeżeli zajmujesz się konwersją grafiki, lub prowadzisz żmudne obliczenia numeryczne to podkręcanie daje zysk na szybkości(krótszy czas), ale do gier... szkoda zachodu :wink:

- znowu spadłem z krzesła (dosłownie) - 2 razy

Bidziu - jak się nie znasz, to nie udawaj że się znasz, bo ktoś kto się zna, wyśmieje ciebie i narobi ci publicznie wstydu.

Ludzie podkręcają procki zwłaszcza do gier (choć tu podkręcają też VGA)

I... wszystko jasne :lol: 

Rozumiem.....hmmm, że drutmod - to mod z drutu - czyli zabawa z lutownicą :lol: 

pisałem już że to niebezpieczne :wink:

BOSH - stary, lepiej milczeć niż takie farmazony gadać.

Na czym ty się znasz w overclockingu, jeśli pewnie nie rozumiesz o co w nim chodzi, i nie wiesz co to jest (no może poza tym jak to się pisze)

Doucz się - a potem doradzaj innym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojowar:

Nie chce mi się tego wszystkiego cytować ale:

po pierwsze mówiłem o podkręcaniu szyną FSB i podałem przykład

po drugie jak sie ma celerona 400 i się go podkręci do 550 to się mówi, że do gier 8) , podaj mi przykład gry, która ma wymagania większe niż 1500MHz, żeby podkręcać Athlona1700+

w podkręcanie bawią się ludzie raczej dla sportu i tu nie zaprzeczaj :!:

po trzecie, no z tą lutownicą to może trochę przesadziłem :wink: - ale nie czarujmy się, ktoś kto kupuje nowy procek i ma na niego 3 lata gwarancji niech drutuje... w końcu to jego pieniądze :wink:

Pozdrawiam :wink:

P.S. Już się nie posprzeczamy, bo kończę pracę ale poczytaj sobie trochę o paleniu się pozsespołów podczas nieprofesjonalnego kręcenia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojowar:

Nie chce mi się tego wszystkiego cytować ale:

po pierwsze mówiłem o podkręcaniu szyną FSB i podałem przykład

po drugie jak sie ma celerona 400 i się go podkręci do 550 to się mówi, że do gier 8) , podaj mi przykład gry, która ma wymagania większe niż 1500MHz, żeby podkręcać Athlona1700+

w podkręcanie bawią się ludzie raczej dla sportu i tu  nie zaprzeczaj :!: 

po trzecie, no z tą lutownicą to może trochę przesadziłem :wink: - ale nie czarujmy się, ktoś kto kupuje nowy procek i ma na niego 3 lata gwarancji niech drutuje... w końcu to jego pieniądze :wink: 

Pozdrawiam :wink: 

P.S. Już się nie posprzeczamy, bo kończę pracę ale poczytaj sobie trochę o paleniu się pozsespołów podczas nieprofesjonalnego kręcenia :wink:

1. Przedpiśca mówił o kręceniu mnożnikiem i nie chciał kręcić magistralą - a ty jeśli odnosisz się do postu powyżej, dając "dobre rady" jeśli nie odpowiadasz na posta, jest to zwykłe bicie piany kolego

2. Grą taka jest np Splinter Cell 1280x1024 4xAA 8xAnizo, Commanche 4 1280x1024 4xAA 8xAnizo, Aquanox w podobnej konfiguracji, Enter The matrix - i wogóle cała rzesza gier dostaje kopa jeśli idzie o porównanie np 1700+ do 1700+ podkręconego do 2600+, więc nie bredź że do gier się to nie nadaje - no chyba że grasz w 800x600 - ale nie wszyscy mają takie niskie wymagania

3. Ludzie nie bawią się w podkręcanie dla sportu - ale dla zysku. Bo AXP 2600 jest droższy niż AXP1700+ którego za free można podkręcić do 2600+ (zresztą co tu dużo będę gadał, jakbyś poszukał - to zobaczyłbyś żę zdecydowana większość ludzi kupuje 1700+ dlatego by go podkręcić do 2400+/2600+ - bo jest tańszy i za free masz dokładnie to samo (a może nawet więcej)

3. Co do drut moda - to właśnie dlatego ludzie go drutują (i płyty też) - aby nie stracić gwarancji (ale o tym już było - użyj opcji "szukaj")

4. Wszystko co się robi trzeba robić z głową - a jak się jej nie ma, to się nie robi

hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodzio8, wsparcie dzielnika 1/5 jest chyba pomyłką autora artykułu.

Podobno nie wszystkie płyty obsługują mnożnik większy niż 12.5. Czy ta płyta go obsługuje? Do ilu można podkręcić 1700+ na tej płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...d_painting.html jest rysunek jak zmienić mnożnik procka. Ale aby to zadziałało trzeba ustawić inny mnożnik na płycie aby otrzymać żądany mnożnik. Ja na płycie nie mogę nic ustawiać. Czy to zda egzamin u mnie? Czy nie stracę gwarancji jak przetnę nożykiem albo przepalę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jaką lutownicą ???  poszukaj lepiej a nie pi...erdol głupot, przy drutmodzie nic nie lutujesz, nic nie malujesz

nie no ręce opadają :twisted: po jakiego h...ja to wogule sie tu zarejestrowałeś ? żeby negować wszystko co jest związane z OC ? przecież to jest tweak.pl, jak nie kumasz to sprawdź w słowniku co to jest tweak

apropos drutmoda to wydaje mi sie że nie ma żadnego ryzyka związanego z łączeniem nóżek w procku ( o ile wie sie które łączyć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no ręce opadają :twisted: po jakiego h...ja to wogule sie tu zarejestrowałeś ? żeby negować wszystko co jest związane z OC ? przecież to jest tweak.pl, jak nie kumasz to sprawdź w słowniku co to jest tweak

apropos drutmoda to wydaje mi sie że nie ma żadnego ryzyka związanego z łączeniem nóżek w procku ( o ile wie sie które łączyć)

i nie tracisz gwarancji - bo drut moda zawsze mozna bezbolesnie usunac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no ręce opadają  :twisted: po jakiego h...ja to wogule sie tu zarejestrowałeś ? żeby negować wszystko co jest związane z OC ? przecież to jest tweak.pl, jak nie kumasz to sprawdź w słowniku co to jest tweak

Dlaczego od razu negować - radzicie uczestnikowi forum który prawdopodobnie pierwszy raz w życiu będzie miał Athlona od razu go drutować :!: Przecież każdy może mieć swoje zdanie na temat O/C.

o ile sie wie które łączyć :!: - już samo zdięcie radiatora z Athlona jest niebezpieczne dla pocz użytk. , bo można go nadkruszyć, ale co ja tu się będę dużo rozpisywał - drutujcie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodzio8, wsparcie dzielnika 1/5 jest chyba pomyłką autora artykułu. 

Podobno nie wszystkie płyty obsługują mnożnik większy niż 12.5. Czy ta płyta go obsługuje? Do ilu można podkręcić 1700+ na tej płycie?

wg producenta max mnożnik to 12,5

max Fsb to 161 Mhz (nie gwarantowane)

Jeżeli twój procek będziwe miał odblokowany mnożnik to masz:

12,5 * 161 = 2012Mhz (zmiana mnożnika + FSB)

12,5 * 133 = 1662Mhz (zmiana mnożnika)

Socket A for AMD Athlon™/AMD Athlon™XP/Duron™ 200/266MHz FSB processors

Supports 500MHz ~ 2000+ CPU and faster

FSB adjustable by BIOS up to 161MHz(no guarantee)

Supports CPU multiplier 5.0/5.5/.../12.5

CPU voltage overclockable by adding 5%, 10% CPU voltage

ze strony :

http://www.gigabyte.co.jp/products/7vtxe+.htm

P.S. Przeczytaj dokładnie umowę gwarancyjną :!: oczywiście że stracisz gwarancję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsza wersja biosu tej płyty (F4) rozpoznaje procesor Athlon 2200+, czyli musi obsługiwać mnożnik 13,5 (133*13,5=1795,5). Czy Mogę 1700+ tak podkręcić, aby miał przy tym biosie mnożnik 13,5? Jeżeli tak, to jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o boy

widze ze dyskusja sie rozrosla do klotni

czy w tym zamieszaniu ktos dal linka do watku Mechl!na bo spiacy jestem

bodziu8 to spoko gosiarz,nie ma pojecia o o/c to miejmy nadzieje ze sie sprawdzi w innych dyscyplinach (np. klimpa pod mostem,ale niekoniecznie)

drut modem mozna ustawic mnoznik do 24x w wiekszosci co 0.5x jak by kogos interesowalo (na podpisy patrzcie ludzie osob ktore cos do was pisza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsza wersja biosu tej płyty (F4) rozpoznaje procesor Athlon 2200+, czyli musi obsługiwać mnożnik 13,5 (133*13,5=1795,5). Czy Mogę 1700+ tak podkręcić, aby miał przy tym biosie mnożnik 13,5? Jeżeli tak, to jak?

Mimo wszystko wydaje mi sie, że max mnożnik to 12,5 , a poprawka dotyczy prawdopodobnie błędnych odczytów, gdy kręcimy szyną FSB

Ale jeśli tak jest to co za problem - wchodzisz do biosu wybierasz odpowiednią zakładkę i przestawiasz mnożnik z auto na 13.5 - wszystkie 0,13 mają odblokowane mnożniki :wink:

Jak chcesz drut-modować jw.:roll: i masz dużo pieniędzy (na wszelki wypadek gdybyś coś sp... :roll:) to masz link:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=27072

wtedy ustawisz mnożnik jaki tylko chcesz :wink: Ale ja do tego ręki nie przykładam - jak masz komp na gwarancji :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...