Skocz do zawartości
NBS

Zestaw do 1600zł głównie do internetu i filmów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar wymienić mojego 6 letniego staruszka na zestaw z tematu proponowanych na sierpień z kilkoma zmianami i mam odnośnie nich kilka pytań. Zestaw będzie mi służył głównie do internetu i oglądania filmów, ale nie ukrywam, że chciałbym też czasami jakąś grę odpalić, żeby przynajmniej zobaczyć jak grafika w grach poszła do przodu. Z racji tego, że w gry będę grywał sporadycznie podkręcać tego zestawu nie mam zamiaru.

Procesor : AMD Athlon II X3 440 - 275 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 230 zł

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 156 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD4850 1GB - 390 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 169 zł

Dysk Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB - 246zł

Obudowa Cooler Master Elite 334 -

1. Czy te 2gb ramu będą wystarczające(wychodzę z założenia, że za jakiś czas mogę dokupić drugą kość)?

2. W zestawach proponowanych ten dysk jest polecany w wersji 500gb, czy w wersji 1TB to też najlepszy wybór?

3. Czy ta karta:

Karta graficzna Asus EAH4850/2DI/1GD3 w Morele.net

to to samo co proponowana w zestawach:

Asus Radeon HD4850 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [EAH4850/HTDI/1G/A] - 390zł : Esc.pl

A jeżeli nie, to którą wersje 4850 z moreli wybrać?

4. Czy ten zestaw poradzi sobie z monitorem

BenQ G2220HD, czy może polecacie w tej cenie(do 550zł) coś innego?

Z góry dziękuję za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie niewiele można tu zmienić. Jedna ze zmian to płyta główna, warto się nią zainteresować, bo można będzie w oparciu o nią dokonać w przyszłości poważnego upgrade. Ponadto lepiej nadaje się do mocnego podkręcania z uwagi na silniejszą sekcję zasilania. Można też pokusić się o próbę odblokowania czwartego rdzenia w tym AMD x3. Druga zmiana to zastosowanie zasilacza Seasonic zamiast Fortrona.

Radeon HD4850 z 1GB pamięci dobrze poradzi sobie z wyświetleniem obrazu w natywnej rozdzielczości (1920x1080) dla tego Benq.

Podzespoły wraz z cenami pochodzą z ram.net.pl.

Płyta główna Asrock Extreme3 AMD 770 Socket AM3 272,96zł - ta płyta jest lepiej wykonana, ma mocniejszą sekcję zasilania CPU i jest stabilniejsza. Ponadto wspiera SATA3 i USB 3.0.

Procesor AMD Athlon II X3 440 (AM3) BOX 296,00zł

Gigabyte Radeon HD4850 1GB DDR3/256b PCI-E OC 349,52zł - fabrycznie podkręcona karta (700/1920 - referent 625/1920) z dość wydajnym chłodzeniem Zalmana.

Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB 156,99zł - faktycznie, ten dysk (F3) na teraz wydaje się najbardziej optymalnym wyborem.

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 Dual 2x1GB CL9 163,00zł - te 2GB RAMu na razie spokojnie wystarczą. Ważne aby stosować pamięci dual - pojedyncze nie wykorzystują całej szerokości szyny danych, co powoduje zmniejszenie wydajności.

Zasilacz do obudowy Seasonic SS-400ET 400W OEM 113,27zł - w porównaniu z Fortronem jest lepiej okablowany i ma nieco większą sprawność.

Obudowa ATX Midi Gigabyte Luxo M1000 czarna 113,44zł - solidna i przewiewna obudowa posiadająca dwa wentyle 12cm.

Nagrywarka DVD Samsung SH-S223C SATA 68,40zł

suma: 1533,58zł

Pozdrawiam.

Edytowane przez andrew777
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, rzeczywiście poczytałem o tym Seasonicu i wydaje się nie różnić od fortrona a jest sporo tańszy, co pozwoli dołożyć do płyty głównej. Co do obudowy to czytałem, że ma dosyć głośne wentylatory, ale ja po pracy na 6 latku z otwartą budą chyba nawet tego nie zauważę?

Czy mógłbyś doradzić jakiegoś radeona z dostępnych na morele.net, bo mam niedaleko ich punkt, a po ostatnich perypetiach z przesyłkami kurierskimi wolałbym już odebrać zestaw osobiście. A o Asusie z tymi oznaczeniami, które są u nich nie mogę nic znaleźć.

Napędu nie potrzebuję, za to dysk przydałby się jednak 1TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, w ofercie morele.net występują tylko dwie karty HD4850 z 1GB pamięci w interesującym nas przedziale cenowym: Asus EAH4850/2DI/1GD3 (347zł) oraz Gigabyte HD4850/1024MB/GV-R485OC-1GH. Obydwie różnią się zastosowanym chłodzeniem, taktowaniem rdzenia oraz dołączonym oprogramowaniem. Asus oferuje program Gamer OSD umożliwiający zmianę napięć zarówno rdzenia jak i pamięci, natomiast Gigabyte do karty dołączył program Gamer Hud, w którym można tylko zmienić napięcie pamięci. Z racji tego karta Asusa podkręca się do nieco wyższych wartości. Z podkręcaniem tych kart wiąże się jednak problem, bowiem ani pamięci ani sekcje zasilania nie posiadają radiatorów, więc podkręcone karty stają się niebezpiecznie gorące. W sytuacji, gdy karty nie będą podkręcane, przewagę ma Gigabyte z racji fabrycznie zwiększonego taktowania rdzenia - 700Mhz (Asus 625). W przypadku zastosowanego chłodzenia Gigabyte traci swą przewagę - Zalman, mimo iż dość dobrze odprowadza ciepło posiada dość głośny wentyl kręcący się ze stałą prędkością bez względu na obciążenie karty. Poza tym, zarówno Zalman jak i Glaciator (Asus), nie chłodzi skutecznie pamięci, którym przydały by się radiatorki. Jeśli chodzi o Gigabyte, skutecznym rozwiązaniem problemu chłodzenia okazuje się wymontowanie firmowego wiatraka i zastąpienie go wentylem 12cm przymocowanym do radiatora. Tani sposób na głośność oraz temperaturę - karta staje się chłodniejsza niż z firmowym wiatraczkiem. Oczywiście zbieg ten powoduje, że karta zajmuje jeszcze więcej miejsca co w przypadku płyty Asrock M3A770DE zablokuje drugi port PCI-e, natomiast w przypadku Asrocka 770 Extreme3 (którą polecam) dodatkowy wentylator z niczym nie koliduje. Tak więc karta Gigabyte plus wymieniony wiatrak jest chyba lepszą propozycją niż Asus.

Pozdrawiam.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. Czy ten zestaw poradzi sobie z monitorem

BenQ G2220HD, czy może polecacie w tej cenie(do 550zł) coś innego?

Z monitorem sobie poradzi, ale tak jak napisales, bedziesz mogl tylko popatrzec jak zmienia sie grafika w nowych grach.

Plynnosci hd4850 w 1920x1080 i max detalach to raczej nie zapewni (osobiscie na hd5770 gram na granicy plynnosci, no chyba ze te c2d@3,3 mnie az tak hamuje)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi