Skocz do zawartości
Ashall

MB + CPU + RAM + GPU za 600 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję zrobić mały upgrade i znalazłem taki zestaw na allegro MSI NF750-G55+ATHLON II 245(2x2.9GHZ)+2GB+GEF8200 (1168744970) - Aukcje internetowe Allegro

Komputera używam tylko do netu, muzyki i filmów więc nie potrzeba mi żadnych 4 rdzeni itp. Czy taki zestaw jest ok, czy raczej da się kupić coś lepszego w tej cenie? I czy Chieftec 350 W wystarczy do tego zestawu?

Dodam że zależy mi na DVI, a sporo płyt ma tylko D-SUB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A duża różnica jest między tymi płytami? I jak rozumiem mój zasilacz spokojnie sobie poradzi z tym zestawem?

Jeszcze jedno pytanie. Mam obecnie tą MB http://www.msi.com/index.php?func=proddesc&prod_no=557&maincat_no=1

Czy ta asrocka będzie pasować do mojej obudowy?

Edytowane przez Ashall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zyczenie edytuje:

Płyta główna Asrock M3A785GM-LE/128M Socket AM3

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9

Procesor AMD Athlon II X2 255 Dual Core (AM3)

607,81zł

Ew. mozesz dolozyc pare zł. do Asrock M3A785GMH/128M, 4 sloty na pamiec DDR3, lepsza dzwiekowka, 2x pci-e (16x i 1x)

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to główna różnica między tymi płytami to liczba pcie x 16? Jeśli tak to chyba nie warto brać tej droższej, do gier wystarczy mi ta zintegrowana, w crossfire się nie będę bawił. Rozumiem że płyty mATX i ATX nie wymagają innych obudów?

Kelcior - ten zestaw który podałeś bardziej mi się podobał, było nie edytować.

Ok, dzięki za rady, wybiorę coś z tego co podaliście.

Edytowane przez Ashall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie nie oplaca sie doplacac do athlona 255 skoro jest to samo co athlon 240(troche wyzej taktowany, co sam mozesz zmienic w 5min) :/ lepiej dolozyc do lepszej plyty :)

wszystko z ram.net.pl (bo ostatnio maja konkurencyjne ceny)

proc:

Procesor AMD Athlon II X2 240 BOX (AM3) (65W,45NM) - Procesory - ram.net.pl

ram jak zawsze:P

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 - DDR3 - ram.net.pl

asrock (sideport 128mb):

Płyta główna Asrock M3A785GMH/128M Socket AM3 - Socket AM3 - ram.net.pl

mATX i ATX sa kompatybilne z obudowami, tj mniejsza plyta wejdzie normalnie do obodowy atx(ten sam rozstaw śrub), odwrotnie nie :P

jasne ze nie oplaca sie doplacac skoro nie potrzebujesz tych wejsc.

a grafika jest naprawde spoko, ja mam 880g, w sumie to nic nowego jak poprawiony 785g :) tzn wydajnosc ta sama, standardowe takty to 500(u mnie 560), a kreci sie przy dodatkowym nawiewie NB jak szalony, spokojnie 900mhz lub wiecej :)

lepiej brac plyte z wlasna pamiecia (sideport), jest troche wydajniej i nie musisz przydzielac z ramu za duzo pamieci na grafike :)

pozdro

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem zestaw jaki polecał gronio89 (tylko z cpu 245) i mam pytanie o złożenie tego wszystkiego. Wiele razy wymieniałem karty, ramy, zasilacze, napędy, ale z cpu i mb nie bardzo miałem do czynienia. Rozumiem że w wersji box taki procek ma pastę, radiator i wentylator? Wystarczy umieścić go w gnieździe płyty, posmarować pastą i zamontować resztę? A druga kwestia to podłączenie kabli obudowy do mb. Trudne to jest? Jest jakiś standard kabli czy każda obudowa jest inaczej podłączana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w box'ie masz standardowe chlodzenie z cienka warstwa pasty na spodzie :)

jak jestes niepewny to chwyc za instrucje, wszystko jest napisane jak zamontowac procka, a to wazne bo nie wklada go sie byle jak tylko w odpowiednim kierunku :) jest na rogu taka strzaleczka, aj co bede tlumaczyl, tam wszystko napisane jest, a chlodzenie zaklada sie banalnie...

taki trójkącik jak tu widac na rogu procesora:

Athlon II X2 240/245/250 - 45-nanometrowa nowość - • PCArena.pl

taki sam jest na gnieździe plyty :)

co do kabli to chodzi Ci o te od wlacznika i diod pewnie :)

w instrukcji tez jest ktory gdzie podlaczac :) czasami jest na plycie napisane, ale nie mialem tego asrocka, wiec nie wiem jak jest w tym przypadku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi