kopenth Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Witam posiadam od tygodnia laptop Asus N61JV http://allegro.pl/it...5m_1gb_led.html i mam pewne pytanie na temat ów systemu Nvidia optimus, jak dobrze rozumiem jest to rozwiązanie typu iż laptop ma 2 układy graficzne , jeden zintegowany intel i drugi dedykowany GeForce 325m i komputer automatycznie wybiera który jest bardziej odpowiedni dla rzeczy którą robimy? tak przynajmniej idzie wywnioskować z opisu ów systemu ale mam trochę wątpliwości co do jego działania, zacznę może od samego windowsa, jak zdążyłem zauważyć w przypadku chodzenia po samym systemie jest wykorzystywana zintegorowana karta graficzna, przy kalibracji obrazu suwaki w panelu nvidii w ogóle na nic nie reagują, a w panelu intela jak najbardziej, zastanawia mnie jak to jest w grach, gdy nacisnę prawy przycisk myszy na ikonie gry mam dostępną w menu opcje "uruchom z procesorem graficznym" i po rozwinięciu mam np procesor graficzny nvidia o dużej wydajności (domyślne) i układ zintegrowany intel czy jakoś tak, no i tu mnie to bardzo zastanawia bo zarówno jak dam by gra chodziła na ge force jak i na zintegrowanej to nie widzę żadnej różnicy a mimo wszytko wydaje mi się że i tak gra chodzi na zintegrowanej gdyż zrobiłem taką próbe i w panelu nvidi dałem w kolorystyce saturacje i nasycenie kolorów na max to w grze i tak były normalne kolory a jak zrobiłem to samo w panelu intela to były dokładnie takie jak w systemie mimo iż rzekomo gra miała iść z gf 325m, i tu pytanie do was specjalistów xD o co w tym chodzi? czy da się np wyłączyć zintegrowaną tak by cały czas jechało na 325m? albo coś w ten deseń? w rankingach ta karta nie jest taka zła a z pewnością lepsza niż zintegrowana więc wolał bym grać na niej ;p ogólnie gierki chodzą ok ale zawsze mogą lepiej ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Nie znam tego lapka, ale prawdopodobnie w biosie mógłbyś wyłączyć integrę i jechać na dedykowanej. Sprawdź też może everestem, albo speed fanem temperatury. No albo włącz jakąś gierkę co na 100% nie pójdzie na zintegrowanej i będziesz wiedział czy działa, czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Kupiłem tego samego lapka jakiś czas temu i nie narzekam, pracę aktualnej grafiki sygnalizują diody zainstalowane po bokach laptopa na wysokości panelu , niebieka sygnalizuję zintegrowaną Intel HD a biała nVidia GT 325M. Aby wszystko działało jak należy trzeba niestety często aktualizować sterownik Nvidia bo tylko tak producent przewidział dodawanie programów/gier obsługiwanych przez 325M ( domyślnie uruchamia się zintegrowana Intel HD). Oczywiście można jak zauważyłeś ręcznie też zmieniać karty grafiki które mają się uruchamiać na danym programie. Niestety niema możliwości wyłączenia którejkolwiek w biosie. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...