yuucOm Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Mam w jednej kolumnie około 5000 adresów e-maili. Część komórek w tej kolumnie jest pusta. Jak napisać makro które wysyła określony e-mail (badź tekst) na maile które są w tej kolumnie ? Jeżeli macie jakiś inny sposób na to aby z czytać e-maile z danej kolumny z pliku excela i potem wysłać maila na te adresy ? Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Mam w jednej kolumnie około 5000 adresów e-maili. Część komórek w tej kolumnie jest pusta. Jak napisać makro które wysyła określony e-mail (badź tekst) na maile które są w tej kolumnie ? Jeżeli macie jakiś inny sposób na to aby z czytać e-maile z danej kolumny z pliku excela i potem wysłać maila na te adresy ? Tak z ciekawości się zapytam: to jakiś specjaly (chory) wymóg klienta żeby trzymać książkę adresową w excelu? :blink: Nie wiem co wspólnego z "programowaniem" ma importowanie plku z excela do outlooka i ew. stworzenie grupy adresatów, ale widocznie masz jakiś swój sposób na komplikowanie sobie życia... ehh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nie możesz sobie zapisać tego jako csv w excelu, a potem napisać skryptu dosłownie na 5 linijek w php albo innym badziewiu, które roześle maile? Są nawet w Sieci gotowe listy mailingowe, które importują z csv, robią grupy, pozwalają redagować maile html, kolejkują wiadomości, etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nie możesz sobie zapisać tego jako csv w excelu, a potem napisać skryptu dosłownie na 5 linijek w php albo innym badziewiu, które roześle maile? Są nawet w Sieci gotowe listy mailingowe, które importują z csv, robią grupy, pozwalają redagować maile html, kolejkują wiadomości, etc. Nie wiem jak to zapisać do csv. Po prostu mam w pliku excela w jednej kolumnie adresy email na które musze wysłać wiadomość po przez lotus notes (nie korzystamy z outlooka). Znacie jakiś najłatwiejszy sposób na zrobienie tego ? Mi się udało napisać takie makro jedyny problem w tym ze każdy z odbiorców wie do kogo byłby wysyłane maile (w polu "Do": będzie miał wszystkie adresy e-mail do których była wysłana wiadomość) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ja tez pracuje na Lotus Notes (v 7.0.2) i kiedy wysylam maila do wielu klientow na raz wrzucam ich adresy w polu DDW (New memo -> Business Related -> Confid List BCC) i wszystko. Jedyne o czym trzeba pamietac to ze LN w odroznieniu od Outlooka oddziela adresy przecinkiem a nie srednikiem ale jak masz dane w kolumnie (jeden adres pod drugim) to po prostu je wszystkie zaznacz i wklej do LN. On sam juz zrobi przecinki gdzie potrzeba (wiem bo robie to 2-3 razy dziennie od 2 lat) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nie wiem jak to zapisać do csv. Po prostu mam w pliku excela w jednej kolumnie adresy email na które musze wysłać wiadomość po przez lotus notes (nie korzystamy z outlooka). Znacie jakiś najłatwiejszy sposób na zrobienie tego ? Mi się udało napisać takie makro jedyny problem w tym ze każdy z odbiorców wie do kogo byłby wysyłane maile (w polu "Do": będzie miał wszystkie adresy e-mail do których była wysłana wiadomość) Csv powinno być w excelu pod "plik -> zapisz jako", chyba że coś się pozmieniało. Żeby nie widzieć innych odbiorców w emailu możesz ich wrzucić w pole UDW(pl)/BCC(en) - każdy będzie widział tylko siebie. Pytanie tylko, czy jest takie pole w lotus notes- nigdy nie korzystałem. Jak wynika z postu powyżej - jest ;] 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) No własnie a jak za pomocą makra w excelu dodać adresy przez "DDW (BCC)" zamiast do pola "To"? EDIT. Ok. Dzięki Wam problem został rozwiązany. W skrypcie zamiast .SendTo wystarczy dać .BlindCopyTo :). Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) No własnie a jak za pomocą makra w excelu dodać adresy przez "DDW (BCC)" zamiast do pola "To"? Moje makro to: [...] SendTo - pole Action To CopyTo - pole CC BlindCopyTo - pole BCC OT: PwC? Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez Trawienny 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) SendTo - pole Action To CopyTo - pole CC BlindCopyTo - pole BCC OT: PwC? Tak juz zajarzyłem. Wielkie dzięki za helpa wystarczyło dać .BlindCopyTo zamiast .SendTo Po +1 dostajecie :P. Dzięki za helpa. O co chodzi z PwC ? ;) Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 A nic.. w PwC uzywamy LN ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...