Morcin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Procesor Phenom II (AM3) :: AMD :: X4 925 6MB BOX - 486zł Płyta główna Socket AM3 :: ASRock :: M3A770DE (770 PCI-E DDR3) - 239zł Pamięć DDRAM3 :: GoodRam :: 4096MB 1600MHz CL9 (2x2048) - 365zł Karta graficzna PCI-E :: Sapphire :: Radeon HD4890 1024MB 256bit - 769zł Zasilacz komputerowy :: OCZ :: 500W ModXstream Pro SLI BOX - 283zł Dysk twardy SATA II :: Samsung :: 500GB 7200obr. 16MB - 201zł Nagrywarka wewnętrzna DVD :: Samsung :: SH-S223C SATA czarny - 97zł Obudowa ATX/BTX :: Cooler Master :: ELITE 330 czarna - 173zł --------------------------------------2613zł------------------------------ Taki zestawik złożyłem w sklepie x-kom . Mam parę pytań oczekuje na nie odpowiedzi. *Czy obudowa którą wybrałem jest porządnie wykonana? *Zamierzam lekko podkręcic procesor z 2,8 gHz do 3,2 gHz , czy bedzie mi potrzebne chłodzenie do procesora ? Czy wystarczy BOX'owe? *Czy dokupowywac jakieś wentylatorki , jak tak to jakie ? Proszę o drobne korekty ! Komputer będzie mi służył kilka lat . Będę na nim grał w gry oraz internet . Edytowane 24 Lutego 2010 przez Morcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Spokojnie zrobisz wiecej na boxie niz 3.2ghz. Jednak jak masz kase dokup chlodzenie na proca + paste np arctic silver 5. Wycisniesz wiecej mhz a do tego nizsze tempy i ciszej. Ja bym kupowal ram w jednej kosci. Wenty oczywiscie mozna dokupic zeby chlodzily bude, ale to juz wg twoich upodoban. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 A obudowa ? Jak u niej z wykonaniem ? Ma starczyc na kilka lat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Mozesz tez troche oszczedzic i kupic selekta http://allegro.pl/item936579878_amd_phenom..._c3_zabrze.html Zrobisz z x2--->x4. Do tego C3 a wiec i niezle OC. Tylko ostatnio dochodza sluchy ze na M3A770DE sa male problemy z odblokowaniem. Odnosnie obudowy poczytaj w google.pl opinie. Jak nie bedziesz jej rzucal po ziemi czy kopal to spelni swoje zadanie:P Edytowane 24 Lutego 2010 przez Krydor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) obudowa jak za ta cene jest na przyzwoitym poziomie , aluminiowe scianki boczne szybko sie rysują , wywal tez ten niby filtr z przodu budy, żeby go wyczyscic to należy rozebrać caly przód i strasznie zmniejsza wsysanie powietrza do budy co za tym idzie sugeruje kupić jakiś wentyl 12 cm z przodu( np. scythe gentle typhon 800 obr lub 1450 obr. ) w zestawie jest jeden z tylu . Na boxie przy dobrych wiatrach powinno sie wycisnąć nawet 3,5 Ghz (ale polecam kupic jakies chlodzenie ) napisz ile mozesz na nie przeznaczyć to napisze ci ktore kupic . Zestaw jest ok nie ma sie do czego przyczepic optymalnie dobrane czesci ( ram 2x2GB nie w jednej kosci ). I polecam ten sklep gdzie to składałeś kupiłem pare czesci w nim i jestem bardzo zadowolony co do kupowania x2 i mozliwosci wlaczenia pozostalych rdzeni to tez nie jest tak pieknie , nowe serie prockow prawie nie daja sie odblokowac a i plyta glowna tez potrafi swirowac ( spore ryzyko ) Edytowane 24 Lutego 2010 przez andrzejs82 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Mozesz tez troche oszczedzic i kupic selekta http://allegro.pl/item936579878_amd_phenom..._c3_zabrze.html Zrobisz z x2--->x4. Do tego C3 a wiec i niezle OC. Tylko ostatnio dochodza sluchy ze na M3A770DE sa male problemy z odblokowaniem. Odnosnie obudowy poczytaj w google.pl opinie. Jak nie bedziesz jej rzucal po ziemi czy kopal to spelni swoje zadanie:PSkąd wiesz, że to selekty? Takiej informacji nie ma w aukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) co do kupowania x2 i mozliwosci wlaczenia pozostalych rdzeni to tez nie jest tak pieknie , nowe serie prockow prawie nie daja sie odblokowac a i plyta glowna tez potrafi swirowac ( spore ryzyko ) Wlasciwie racja . Bierz co sam wyskrobales. Pewnie bedziesz wszystko razem kupowal, wiec i tak nie ma sensu brac z roznych zrodel. Z przesylkami wyjdzie tyle samo. NIe ma co kombinowac. A za jakis czas mozna dokupic chlodzenie. Teraz wystarczy. Edytowane 24 Lutego 2010 przez Krydor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Chłodzenie + pasta = 100zł. Moglibyscie coś wyskrobac w x-komie z chłodzeniem i pastą ? Ponieważ na tym sie nie znam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) http://www.x-kom.pl/p/50047/chlodzenie_do_...am2/am3%29.html badz http://www.x-kom.pl/p/10035/chlodzenie_do_...m2+/am3%29.html Na pewno lepsze jak box, ale czytalem ze potrafi pracowac jak odkurzacz- ten pierwszy.. Dosyc spore maja te ceny chlodzenia. Na twoim miejscu moze byc sie wstrzymal. Na boxie pojdzie wyzej jak 3.2ghz spokojnie. Potem dokupisz cos lepszego co pozwoli na lepsze OC. Tu masz Zalmana flexa w swietnej cenie http://www.techsklep.pl/zalman-cnps10x-fle...66-p-37880.html. CHodzi po 150-160zl. W zestawie masz znakomita paste. Ten zalman bije te 2 chlodzenia podane wyzej. Ten model to jest sam radiator. Ale jak nie bedziesz robil duzego OC to i bez wenta starczy. Wysylka to 13-14zl. Lacznie 133zl. Mozesz dokupic jakis wentyl potem za 15zl. Wydajnosc bliska Mugena 2. Tylko poczytaj o sklepie gdyz nie znam. Wpisz w google dantejski test i poczytaj. Edytowane 24 Lutego 2010 przez Krydor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Dzięki za propozycje , wstrzymam się z chłodzeniem i potem dokupię , Krydor raczej dołożę do tego mugena 2 kosztuje 187zł jak coś kupowac to ma byc porządne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Teraz starczy, jak bedziesz mial kase to kupuj mugena 2, mozna kupic taniej niz za 190zl, chociaz flex duzo nie odstaje. Bierz pod uwage gabaryty bo Mugen 2 to kobyla:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 FLEX Wymiary: 133(dł) x 74(szer) x 151(wys)mm Scythe Mugen II Rev.B Wymiary całkowite: 130 x 100 x 158 mm (dł. x szer. x wys.) Mugen dużo większy nie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Odwiedziłem sklep X-kom , odradzono mi pamięc RAM firmy Goodram , powiedziano mi że mają problemy przy OC , ale nigdzie nie znajdę tak tanich pamięci co mam zrobic ? Słuchac ich i kupic inna pamięc czy uprzec się i kupic Ram firmy Goodram. Do gier poradzili mi zmienic kartę graficzna z 4890 do GF gtx 260 . Czy ten GF jest opłacalny http://www.x-kom.pl/p/51406/karta_graficzn...gy_edition.html ? Wrzuciłem sobie tego 260 z 4890 do testu na stronie chip.pl i wydajnośc ta sama więc jaka jest różnica między tym 260 i 4890 . GF jest tanszy o 50zł więc zaoszczędzone pieniadze mógłbym dorzucic do Ram'u. Co o tym myślicie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Nie będzie problemu z oc, a tym że zrobią mniej MHz niż inny ram się nie przejmuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 A karta graficzna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Ten GTX to wersja 192 SP więc chcą Ci wcisnąć to co im zalega. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) do x-com sklepu nigdy nie mialem zastrzeżeń ale widac ze wpychaja to co im zalega karta 4890 bedzie wydajniejsza na 100% a co do GoodRamow to ja sie jeszcze nie spotkalem z problemami to naprawde sa bardzo dobre kosci Edytowane 25 Lutego 2010 przez andrzejs82 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Niestety nie będę dysponował pieniędzmi na chłodzenie więc lepiej bedzie zrezygnowac z 4890 i zmienic na 5770 - http://www.x-kom.pl/p/50156/karta_graficzn...28bit_lite.html lub http://www.x-kom.pl/p/52400/karta_graficzn...it_vapor-x.html . Nie jest mi potrzebna super karta , wolę cisze , i tańszy rachunek za prąd oraz niechce grzejnika . Czy lepiej zostawic 4890 i nie dokladac do chłodzenia ? Chciałbym trochę podkręcac procesor - 3,8gHz a chłodzenie BOX'owe nie starczy. Czym rózni się tak karta za 599zł od karty za 656zł ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Chłodzonkiem w większej mierze:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Czyli lepiej ta droższą ? A wydajnośc i zużycie prądu ? Szukałem tych kart na stronie chip.pl , gdzie zawsze porównuje nie znalazłem tych modeli. Edytowane 27 Lutego 2010 przez Morcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Wydajnościowo podobna .. zuzycie prądu ... minimalnie się rozni ... ale jak zwykle ,.. dużo żre ten model 4890. na moje to nie warto dopłacać jesli jest porowno wydajnosciowo z inną. a wiatraki zawsze można osobno dokupić za parę blaszek a nie dokładać tyle .. za oryginal ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Po drobnych korektach złożyłem ten zestaw. Procesor Phenom II (AM3) :: AMD :: X4 925 6MB BOX - 486zł Chłodzenie do procesora :: Scythe :: Mugen 2 rev.B (478/775/1156/1366/754/939/AM2+/AM3) - 198zł Płyta główna Socket AM3 :: ASRock :: M3A770DE (770 PCI-E DDR3) - 239zł Pamięć DDRAM3 :: GoodRam :: 4096MB 1600MHz CL9 (2x2048) - 365zł Zasilacz komputerowy :: OCZ :: 500W ModXstream Pro SLI BOX - 283zł Dysk twardy SATA II :: Samsung :: 500GB 7200obr. 16MB - 201zł Nagrywarka wewnętrzna DVD :: Samsung :: SH-S223C SATA czarny - 97zł Obudowa ATX/BTX :: Cooler Master :: ELITE 330 czarna - 173zł Karta graficzna PCI-E :: Sapphire :: Radeon HD5770 1024MB 128bit Lite - 599zł ------------------------------------------2671zł*------------------------------------------------------------------30zł złożenie* Wszystkie jest ok ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Zapomniałeś o AS5. Ceny mogłoby być lepsze. Opłaty za złożenie nawet nie komentuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 W esc wyszlo 2591zł z pasta 2616zł. No jak dla mnie roznica duza, przesylka z 20zl ale zlozenie za free w esc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Nie ufam sklepom internetowym , wolę na miejscu i mam gwarancję na papierze . Sam nie złoże a u informatyków u mnie w okolicy od 50zł-100zł. Czyli po dodaniu pasty zestaw ok ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acess Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 a ze sklepu internetowego , nie dostaniesz "Na papierze" gwarancji" :D ? :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morcin Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Kiedyś zamawiałem Ram i nie dostałem , pisałem do nich i zero kontaktu od tamtej chwili powiedziałem , że już nigdy nie zamówię przez internet części komputerowej tym bardziej całego komputera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) To w dobrym sklepie kupiłeś. Edytowane 27 Lutego 2010 przez andrew777 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Gwarancja to pikus, nikt nie poleci Ci sklepu ktory nie oferuje gwarancji :P bo takich sklepow malusko i sa tepione piekielnie. 99% sklepow internetowych to normalne sklepy, nie mowiac o tym ze to normalna dzialalnosc gospodarcza ktora musi spelniac normalne warunki a czasem ma nawet trudniej. Wiele sklepow ma siedziby w roznych miastach, punkty. Fakture itp wszystko normalnie jest. A gwarancje realizuje producent a nie sprzedawca. Jeszcze moge tak dodac ze czesc sprzedawcow chyba tego nie rozumie :P sam mialem przyklad gdzie pan chyba chcial oszczedzic sobie roboty (?) i rozdlubal sam, dwukrotnie oddal mi to samo mobo popsute bardziej ;] Skladanie rozumiem bo mozna sie bac. Z tym ze nie ma czego. Sa moze dwa momenty gdy cos moze pojsc nie tak ale tylko wtedy gdy uzyje sie sily a nie rozumu. No i setki poradnikow jak to robic, chocby i video na jutubie. @edit Ale w sklepie czy na allegro ? Zreszta to pewnie nie byla nawet zadna dzialalnosc. Towar moglbyc kradziony albo firma zarejestrowana na krancu swiata itp... Bywa i tak, ale ryzyko kupienia gowna wcale nie wieksze jak w sklepie "zwyklym" Edytowane 27 Lutego 2010 przez Prolog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) HD4890 jest wydajniejszy. Edytowane 6 Marca 2010 przez andrew777 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...