Skocz do zawartości
Gość

Peltier

Rekomendowane odpowiedzi

Do jakiego max procka styknie Peltrzak 68W?? czy styknie on pod Watercooler???

Niemogę... Kapujesz że styknie Ci 1W i taki samo styknie Ci 400W!!!

Tylko na tym 1W nie będzie różnicy, a na tym 400W Będziesz miał -10C

Tylko że żeby odprowadzić 400W Ciepła musisz mieć Doooobry WaterCooler :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam blok by Mate i pompke AguaEL (700l/h - do sprzedania) i na procku (p4) kreconym mam przy pasywie na chlodnicy max 42stopnie... przy full load.. a odpalanie 3 Wiatrakow 92x92 daje spadek o 2 stopnie.. a chalas jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym 1W procek pujdzie z dymem albo jak P4 pbern'a zawiesi się (ew wyłączy sie). Ponieważ będzie grzany mocą równa (moc procka -1 W).

generalnie aby uzyskac optymalne rezultaty moc peltiera powinna być około 1/2 mocy jaką procesor wydziela po podkręceniu. czyli w grę wchodzi tylko Tulipanek.

Pelteier pod waterCoolingiem czuje się jak ryba w wodzie czy mucha w rosole albo i lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakos inaczej sie nie da?

Pewnie jakos się da. Zapytam znajomego elektonika to może coś się dowiem (ja nie uznaję zasilaczy impulsowych i i nie znam się na nich).

Wiem ze trafo mp 16V 200VA mozna zamówic w firmach które produkuja tarafa dla audiofili budujacych wzmacniacze lampowe koszt toroidu to ok 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400W !? do tego to WC nie starczy trzeba by bylo w sklepie z chlodnictwem zamowic specjalny uklad chlodzacy o wydajnosci powyzej 400W a to by troche kosztowalo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wyciagnac z zasilacza 15V? mam do dyspozycji osobny AT? polaczyc +3 z +12?

Takie połączenie odpada na pewno. Zasilacz nie posiada również napięcia -3.3 V a -5 i -12 mają za mało wydajność prądową. Można spróbować zmodyfikować gotowy zasilacz ,który niczym innym jak przetwornicą AC/DC obniżającą napięcie. Napięcie na wyjściu można zwiększyć poprzez zmianę wypełnienia sygału kluczującego tranzystor. Wydaje mi się ,że interesujące nas napiecie 12 V jest dodatkowo stabilizowane przez stabilizator ,co w sumie jest jeszcze prościej zmodyfikować poprzez zmianę wartości rezystora ,lub lepiej zamontować potencjometr i bedziemy mieli płynną rególacje. Będzie można wówczas zwiększyć napięcie do napięcia wytważanego przez przetwornice które łatwo zmierzyć na wejściu stabilizatora.

Jeżleli chodzi o zastosowanie transformatora toroidalnego to :

-moc 200 VA jest mocą zespoloną , skutecznie będziemy mieli 100 W więc dużo za mało

-Trasformator nie powinien chodzić przy dużym ociążeniu , lepiej żeby jego moc była 2 krotnie większa od mocy na obciążeniu.

-Przy zastosowaniu trafa toroidalnego o mocy 400 VA lub więcej należało by zastosować nie za dużą baterię kondensatorów filtrujących (na peltku nie musimy mieć idalnie gładkiego napięcia) w przeciwnym razie będziemy mieli problem dużego "szarpnięcia" prądu z sieci co w skrajnych przypadkach prowadzi do wywalenia korków. Należy wtedy stosować układ załączjący zasilacz w zerze sinusioidy. Ten duży pobór prądu jest najwiekszą wada traf toroidalnych.

-Jeżeli ktoś się zdecyduje na budowe zaslilacza opartego o jakikolwiek transformator to należy pamiętać ,że napięcie wyjściowe będzie o pierwiastek z 2 mniejsze. Czyli przy 16 V trafa na wyjściu uzyskamy nieco ponad 11 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...