marchwiak5 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam. Przepraszam za rozpisanie się, ale nie chciałem zakładać kilku wątków, a mam pare pytań. Niedawno przesiadłem się ze starej platformy p4, obecny konfig: -amd x2 240 -ASrock M3A770DE -ddr3 2gb goodram 1333mhz -hd 4670 -modecom mc400 -1 dvd 1 sata2 -auras wave + 2x 92mm acutake Chcę teraz ile się da podkręcić procesor. Na razie zmieniłem fsb na 215 w trybie cpu pci-e async, pamięci na domyślnych ustawieniach z biosu, po blisko godzinie katowania orthosem temperatury: Wynik w 3dmark06 (dla oryginalnego taktowania był 2300): I tu mam pare pytań do Was: 1. Wiem że dla amd jest max. temp 65C - wg biosu to jest ta temperatura procesor z everesta, ale mając doświadczenia z intel p4 czuje że powietrze z zasilacza jest dość chłodne i bardziej wydaje mi się że właściwe temperatury procesora pokazuje rdzeń nr1/rdzeń nr2 - jak to jest w waszym przypadku? 2. Jak teraz będę zwiększał fsb i się zawiesi przy uruchomieniu to czy tylko podnieść napięcie czy zmieniać coś dla pamięci? I najważniejsze do ilu mogę zwiększyć napięcie na tym zasilaczu? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 (edytowane) Na tym napieciu ( nie musisz go ruszać ) nie powienno być problemów z FSB250 ( tj 3.5 ghz na rdzeniu-- tyle robi większość regorów ) tylko widze ze temperatury masz nieciekawe ( 45C wskazuje na oryginalne chłodzenie boxowe z oryginalna pastą ) warto by je zmienić na chocby AC freezer 64 pro PWM... Zmien mnożnik HT x8 i mnoznik pamieci na 1066 (X4 ) NB narazie zmniejsz do X8 i testuj ... I zobaczysz kiedy sciana jest .... Edytowane 7 Sierpnia 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 (edytowane) Temperatury masz dosyć wysokie, ja mam niższe na X4 a mam tego samego coolera. Sprawdź czy dobrze załozyłeś chłodzenia i radzę nie używać pasty dodanej do tego Aurasa, bardziej izoluje niż przewodzi, jest gorsza od zwykłej silikonowej za 2zł. Zdejmij radiator, przesmaruj normalną pastą i sprawdź jakie wtedy będą temperatury. A, teraz widzę że masz 1,47V na procku, a to sporo, spróbuj zjechać z napięciem, jak na takie takty to jest imho za duże. Edytowane 7 Sierpnia 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...