Skocz do zawartości
Sexylaska

Dziwny komunikat.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Od jakiegoś czasu ale nie zawsze pojawia mi się komunikat przy starcie komputera: PRI MASTER HARD DISK: S.M.A.R.T. STATUS BAD, BACKUP AND REPLACE. I dalej żeby wcisnąć F1 to resume. Będę wdzięczna za odpowiedzi co to oznacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk pada. system smart (automatyczne testowanie dysku przez jego firmware) wykrywa jakiś błąd w dysku i sygnalizuje to. równie dobrze dysk może pochodzić parę lat a może paść jutro. radzę go przetestować softem od seagate, równiaż powermax maxtora jest niezły, najlepszy sofcik do testowania dysków jaki widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem. Od jakiegoś czasu ale nie zawsze pojawia mi się komunikat przy starcie komputera: PRI MASTER HARD DISK: S.M.A.R.T. STATUS BAD, BACKUP AND REPLACE. I dalej żeby wcisnąć F1 to resume. Będę wdzięczna za odpowiedzi co to oznacza.

wyłącz SMART'a i włącz automatyczne wykrywanie dysku w biosie, powinno pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zciągnij se stronki seageta program seatools (desktop)

http://www.seagate.com/support/seatools/

Po uruchomieniu utworzy Ci dyskietkę startową wraz z programem.

Odpal kompa ponownie z flopa i uruchom oprogramowanie. Zapuść dokładny test, drobne błędy powinien naprawić.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program Seatools uruchomiony. Test quick przechodzi. Natomiast przy teście extended wyskakuje takie coś: Error: 0x22, Ext Error: 0x00, Drive is defective. Your drive has physical defects. ... i tak dalej, żeby go odłączyć i zanieść do wymiany.

Czy to coś poważnego ? Bo na razie komputer chodzi bardzo dobrze. A może stało się tak dlatego, że jest za bardzo podkręcony ?? Nie da się tego jakoś naprawić ?? Mam sporo danych na tym dysku i w dodatku piszę pracę magisterską i nie bardzo mi się widzi odnosić go do sklepu. Poradźcie coś. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, a noszę się z zamiarem wymiany mojego caviara na barracudę. może jednak zmienię na maxtora bo jakoś sporo awarii w tych barracudach się zdarza.

laks: dysk do wymiany, możesz kupić jakiś mniejszy na czas serwisu lub popytać w serwisie o dysk zastępczy, chociaż wątpię żeby dali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laks: dysk do wymiany, możesz kupić jakiś mniejszy na czas serwisu lub popytać w serwisie o dysk zastępczy, chociaż wątpię żeby dali.

Jak dobrze żyje z tym sklepem to mu dadzą.Ja np. kiedyś wszystko kupowałem w jednym sklepie i jak miałem problemy z mobo to mi na czas naprawy pożyczyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, żebym się czepiał

A ja bym dała rodzaj nijaki, bo przy takim opisie konfigu nie rozumieć komunikatu "PRI MASTER HARD DISK: S.M.A.R.T. STATUS BAD, BACKUP AND REPLACE" to wyjątkowe osiągnięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...