vicks Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Szukam czegoś na czym pomęczę trochę mojego quada q6600, starego 4-rdzeniowca 65nm który potrzebuje trochę papu, obecnie wiem że zrobi te 3600MHz na 1.36v, tylko na płycie Gigabyte GA-EP35-DS3 rev. 2.1 mam dosyć dużego vdropa, w biosie ustawiałem 1.5V, a podczas testu w orthosie i odczycie z cpu-z było już tylko 1.392V ;/ gigabyte ma podobno 6 prawdziwych faz zasilania, jednak ma wtyczkę tylko atx 4-pin 12V, nie ma 8-pin, może to jedna z przyczyn, chciałbym żeby vdrop był nie większy niż 0.05V, czyli z 1.5 żeby schodził max na 1.45V Czy wystarczy porządna 4-fazówka z wejściem atx 8-pin jak np. Abit IP-35 Dark Raider (miałem go kiedyś, dobrze wspominam), czy wypróbować coś więcej-fazowego ;) Widziałem Asusa P5E, bojowo wygląda z tymi heatpipe-ami, ma chipset x38, ogólnie stary high-end, no i podobno ma 8-faz, tylko gdzieś kiedyś czytałem że asus troche oszukuje i połowa jego faz jest tzw. wirtualna i należy w ich nowych konstrukcjach dzielić ich liczbę przez 2 prawda? na płytkę chce wydać oczywiście jak najmniej, musi być pasywna, wygląd i ergonomia nie ma znaczenia, w końcu montuje i ogląda ją się tylko raz, raida nie uzywam, sli/crossfire też nie, ma być tylko czołgiem do oc z jak najniższym vdropem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 IMHO DFI BLOOD IRON P45-T2RS SKLEP FV (1163971326) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vicks Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 IMHO DFI BLOOD IRON P45-T2RS SKLEP FV (1163971326) - Aukcje internetowe Allegro no tak tylko to taki low end od dfi? te radiatorki strasznie licho wyglądają, prznyjmniej na north bridge powinien być solidniejszy, jakoś poza nazwą ta płytką nie budzi zaufania do jej potencjału :] acha i nie napisałem, płyta używana wchodzi w grę, za taką cenę to polowałbym już za lanparty, tak naprawde chciałbym wydać mniej niż 250zł, jednak jak jest coś szczególnie pewnego i mocnego to dołożę ;) i jeszcze dźwiękówkę jakby miała przyzwoitą, obecnie mam ALC889A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Używane lanparty na P35/p45 będzie ciężko zdobyć. BloodIron powinien te 470FSB wyciągnąć, toteż nie bałbym się o OC. Prędzej ci procek nie wyrobi, niż płytka. A p45 jest na 65nm i grzeje się słabiej niż poprzednik oraz X38/X48. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 P35 TDP 18W P45 TDP 22W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Poluj na DFI Lanparty P35. Płyta ma świetną sekcję zasilania a fsb 500 MHz i więcej ale tutaj proc może cię ograniczyć. Tutaj quad 6600: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vicks Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Ekhm to znaczy ten mój Gb p35 robi stabilne fsb 500mhz, właśnie sprzedaję e8200 którego na niej wykręciłem na 4Ghz (8x500), wstawał nawet nawet na 533fsb, jednak tutaj wąskim gardłem okazały się moje ramy 800-tki, na więcej niż 1000mhz nie ida jak się okazało w memteście, możliwe że płyta dalej by poszła :D także od następnej płyty wymagam conajmniej fsb 500 jak na obecnej, a może kupię tego samego gb w wersji ds4? tam już jest wejście 8pin atx 12V, dopłaciłbym pewnie grosze? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 DS4 to jakieś 200PLN, tyle że DS4 też ma wykastrowaną sekcje zasilania. Lepiej P35 DQ6, cena tej to jakieś 250PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vicks Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2010 dq6 nie ma obecnie żadnej na allegro, w ds4 jest też już bardziej rozbudowane chłodzenie z heatpipe-ami piszesz że wykastrowaną, czy tak samo jak moja 6-fazowa? :P czytałem że dq6 ma 12-fazową, ale podobnie jak u asusa tam jest to jakos oszukane i tak naprawdę jest nadal 6-faz, mam nadzieję że nie strzelą mi kolejnego warna jak to zapodam :E bo to chyba nie konkurencja hehe Pro Fide - Układy zasilania na dzisiejszych płytach głównych tu jest ładnie wyjaśnone, swoją drogą dobry artykuł, trochę inaczej patrzę na płyty po jego przeczytaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 DS4 to wykastrowane DQ6, oczywiście że DS4 jest lepsza niż DS3. Ale jak już zmieniać to lepiej na dobrą płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...