amoniak Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Zrobiłem bloczek wodny kolesiowi, Podobny do tego, z tym ze dekiel miedziany i króćce o średnicy 15 mm wyszlifowałem, sprawdziłem szczelność, czyli wszystko powinno być OK. No i coś mnie podkusiło by założyć go na procesor. 8O Zdziwienie moje nie znało granic :? :?: Bloczek jest jakiś nie tego :( inne bloczki które robiłem były w miarę wydadjne :) patrz tu mój stary Konfig a ten jest coś cienkawy :? temperatura procesora A 1700+ w iddle 40 °C a w stresie ponad 50 ° C Może ktoś powie co jest :?: Bloczek ma dobry przepływ ma dobrze wypolerowane miejsce styku jadrem CPU Wiem, że B3T0N miał podobny problem ze swoim blokiem :? Mam pytanie :!: Co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy :?: Z czym tu walczyć :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 nie mam pojęcia, ale też mam problem: po zamontowaniu kolanek (12/15) na rurkach dolotowych (12/16) i zmianie pasty z AS na titana (AS sie skończyło) temperatura wzrostła o 5 stopni... czy AS daje aż tyle?? czy te kolanka jakoś zmniejszyły przepływ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 POmierz dla pewności temp. wody, a jak ona będzie miała ok. 25 stopni to z pewnością winne jest mocowanie bloku (delikatnie krzywo, lub brak za mało pasty). Nie chcę Ci bardziej tłumaczyć bo chyba wiesz o czym mówię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Wydaje mi sie że spod bloku nie jest równy. Może być wypolerowany ale nie przylegać równomiernie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Bloczek jest idealnie wypolerowany, na lustro :twisted: mniej więcej tak jest to wprawdzie inny blok ale ten jest wypolerowany równie starannie :D założenie bloku bez pasty NIEMOŻLIWE stosuję AS III lub czasem pastę titana (wcale nie taka zła) Zamontowanie bloku by nie przylegał całą powierzchnią, jest nie możliwe Tomasir napisał by sprawdzić temperaturę wody WODA JEST ZIMNA temperatura otoczenia :? Winny jest blok :? :( :cry: :x :evil: Ale co z nim nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Jak woda jest zimna to na 99% musi źle przylegać. Nawet badzieny blok dobrze założony powinien wpłynąć na zwiększenie temp. o wody o 2-3 stopnie. Zdejmij go załóż ponownie, może coś pomoże :wink: Jeszcze dla pewności jak możesz to zmierz temp. bloku nad prockiem (niekoniecznie idealnei nad rdzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord SZUM Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 mam dwa bloczki twojej robotki tak przy okazji :) i zauwazylem pewna zaleznosc w ich ulozeniu, zaleznie od tego czy jest w jeden sposob w poziomie czy obrocony o 180'C, najprawdopodobnie woda stoi jesli jest zle ulozenie, roznica paru stopni. Wczesniej mialem jednego athlonka na 12.5x166 i mialem max 42C w stressie na pompce 1500l/h i 2 nagrzewnice miedziane z syrenki, ten sam zestaw z odkreconym procem :idea: i zle ulozenie bloku na odwrot i 46C w stressie :evil:. No comment :) Obecnie mam dwa takie bloki na dwoch zmodowanych 1700+ MP, ale pompka jest teraz slabsza 600l/h, bo ta 1500 zaczela mnie wku..rzac furkotaniem. i na nowym zestawie nagrzewnice pasywnie bez wiatraka i tempiki do 54C na jednym i do 52C na drugim procu (stress), nagrzewnice gorace, z wiatrakiem schodzi mi temp spokojnie ponizej 45C, nagrzewnice chlodne. sprawdz na mocniejszej pompce i zamontuj go na odwrot imho stoi w nim woda w ktoryms miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Jak woda jest zimna to na 99% musi źle przylegać. Nawet badzieny blok dobrze założony powinien wpłynąć na zwiększenie temp. o wody o 2-3 stopnie. Zdejmij go załóż ponownie, może coś pomoże :wink:zdejme i założę go ponownie Wolałbym ten bloczek dać i nie robić drugiego :? Qrde nie chce mi się 8) blok jest zamontowany jest w ten sposób te podkładki widać na zdjęciu dna bloku są to podkładki gumowo metalowe, może nie są tak ideakne jak sprężynki, ale swoją rolę spełniają :) guma jest na tyle elastyczna by docisnąć równomiernie blok do jądra CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 tak OT gdzie nabyc taka uszczelke (oring) ??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 mam dwa bloczki twojej robotki tak przy okazji :) i zauwazylem pewna zaleznosc w ich ulozeniu, zaleznie od tego czy jest w jeden sposob w poziomie czy obrocony o 180'C, najprawdopodobnie woda stoi jesli jest zle ulozenie, roznica paru stopni. Wczesniej mialem jednego athlonka na 12.5x166 i mialem max 42C w stressie na pompce 1500l/h i 2 nagrzewnice miedziane z syrenki, ten sam zestaw z odkreconym procem :idea: i zle ulozenie bloku na odwrot i 46C w stressie :evil:. No comment :) Obecnie mam dwa takie bloki na dwoch zmodowanych 1700+ MP, ale pompka jest teraz slabsza 600l/h, bo ta 1500 zaczela mnie wku..rzac furkotaniem. i na nowym zestawie nagrzewnice pasywnie bez wiatraka i tempiki do 54C na jednym i do 52C na drugim procu (stress), nagrzewnice gorace, z wiatrakiem schodzi mi temp spokojnie ponizej 45C, nagrzewnice chlodne. sprawdz na mocniejszej pompce i zamontuj go na odwrot imho stoi w nim woda w ktoryms miejscu. Bzdura IMHO :!: :lol: Jak moze miec wplyw ulozenie bloku jezeli jest to uklad zamkniety i odpowietrzony ? Takie cos mozliwe by bylo gdyby woda sie przelewala po bloku w ktorym jest powietrze. Mozliwym jest ze nie sa idealnie plaskie te bloki, i jak go obrocisz to poprostu lepiej dolega do jadra. Teoria powyzej ROTFL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 tak OT gdzie nabyc taka uszczelke (oring) ???????W sklepie mtoryzaczyjnym lub w sklepach z artykułami gumowymi to co tam jest to oring 50x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 reed, musze sie sprzeciwić zależnie od ułozenia bloku woda wykonuje pracę przeciwko siła ciążenia- fakt ze ejst to niemozliwe( może raczej mało prawdopodobne) żeby wpływało to znaczaco na wydajnosc bloku, ale ułozenie bloku wpływa( bardzo nieznacząco) na wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 reed, musze sie sprzeciwić zależnie od ułozenia bloku woda wykonuje pracę przeciwko siła ciążenia- fakt ze ejst to niemozliwe( może raczej mało prawdopodobne) żeby wpływało to znaczaco na wydajnosc bloku, ale ułozenie bloku wpływa( bardzo nieznacząco) na wydajność. Nie zaprzecze ze jest grawitacja, ale w ukladzie zamknietym , calkowicie odpowietrzonym, jak wielki moze miec wplyw ? biorac pod uwage mase wody przebywajacej w bloku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 a masz copper shima amoniak? jesli masz :arrow: wywal w cholere :x sprobuj tez eksperymentowac z dociskiem podczas pracy. Probuj dokrecac delikatnie poszczegolne srubki monitorujac temperature. Nie usunales jakiegos wiatraka ktory wial w okolice socketa ? Wszystko jest identyczne tylko blok zmieniles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Tak na moje, mało wprawne oko, to w takim bloku woda będzie w wielu miejscach stała. Pewny i wymuszony przepływ będzie tylko po najmniejszej linii oporu czyli po odcinku prostym między otworami. Im dalej od tej "trasy" tym IMHO większe szanse, że woda będzie stała. Nie masz nagrzanej przykrywki - im dalej od wlotu i wylotu tym bardziej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Na moje rowniez malo wprawne oko (choc bardziej wprawne chocby z racji posiadania atlantisa) nie masz racji :? Akurat w tym wlasnie bloku woda NA PEWNO nie bedzie stala, (ewentulanie patrzac na schemat moze zwolnic po drugiej stronie scianki od drugiej strony wlotu, ale watpie zeby ta czesc projektu byla zrealizowana, woda akurat bedzie sie rozlewala po calosci. Druga sprawa, to ze musialby miec niesamowicie dokladny termometr (0.1C nie wystarczylby pewnie), zeby wychwycic roznice, wiec to odpada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 reed, musze sie sprzeciwić zależnie od ułozenia bloku woda wykonuje pracę przeciwko siła ciążenia- fakt ze ejst to niemozliwe( może raczej mało prawdopodobne) żeby wpływało to znaczaco na wydajnosc bloku, ale ułozenie bloku wpływa( bardzo nieznacząco) na wydajność. Nie zaprzecze ze jest grawitacja, ale w ukladzie zamknietym , calkowicie odpowietrzonym, jak wielki moze miec wplyw ? biorac pod uwage mase wody przebywajacej w bloku ? tu nie chodzi czy układ jest zamkniet czy nie, a znaczenie to będzie miało takie że zyskasz/ stracisz temp rzędu dziesiatych celcjusza- absolutne max, a pewnie itak błyby to róznice jeszcze mniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Moze spod jest krzywy??? Woda jest zimna - to pojecie wzglede. Sprawdz jakims temometrem, ale jak juz poprzednicy wskazywali wina lezy raczej po stronie styku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...