Skocz do zawartości
yuucOm

Tani , niezawodny dysk 500GB

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Interesuje mnie tani, w miarę cichy i niezawodny dysk do 200 zł (500GB). W "Zestawach komputerowych na Sierpień" czy wczesniejszych jest polecany jakis samsung zamiast Seagate'a. Dlaczego się pytam ? Czym samsungi są lepsze od Segate'a ? Który konkretnie dysk wybrać i dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung F3 to najlepszy wybór jeśli chodzi o cenę/wydajność/kulturę pracy. Dlatego jest tak polecany. Seagate'y 500 są dosyć głośne. Sam mam 500'tke od tej firmy i nie mogę stwierdzić, że do cichych należy. No i pewna seria 500'tek od Seagate'a słynęła z dość dużej awaryjności. Ogólnie te Samsungi są cichsze i mniej awaryjne. Ja tego nie potwierdzę, bo nie testowałem i nie mam porównania.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W polecanych jest wybrana optymalna pojemnosc tzn taka ktora charakteryzuje sie dobra cena. Padlo na 500GB i calkowicie sie z tym zgadzam bo mniejsze o polowo sa tansze o 10% a wieksze sa juz powyzej 200zl i zawyzaja troche cene zestawu. Jezeli ktos chce inny to pyta na forum ;)

Nie da sie jednoznacznie stwierdzic ktora marka jest lepsza bo kazda ma duzo produktow itd W kazdym razie nie kupisz lepszego dysku do 200 zł od Samsunga F3. Poczytaj testy, poszukaj wypowiedzi uzytkownikow ;) Swietny dysk ktory jest tani, bardzo szybki i niezawodny. Co do Seagate'a to niestety po serii .11 u wielu ludzi odpada w przedbiegach :razz: choc dyski sa ok teraz.

Edytowane przez Prolog
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na razie moja 500'tka nie padła. Bad sektorów nie mam, a dysk już ma ponad rok. Może trafiłem na lepszą serię. W każdym razie i tak kupuje nowy dysk, bo miejsca brakuje. I pewnie to będzie właśnie ten Samsung, a Seagate'y posłużą do przechowywania mniej ważnych, ale pojemnych danych. ;)

yuucOm bierz tego Samsunga i się nie zastanawiaj. Co najmniej na 5 forach czytałem o awaryjności serii 11. Niby z 12 jest lepiej (mój przykład), ale pewności nigdy nie ma. Będziesz przynajmniej spokojny o dane i nie znajdziesz się w sytuacji, że nie wykryje Ci Bios dysku. Zaoszczędzisz czas i pieniądze na odzyskiwaniu ważnych danych. Dysk moim zdaniem to kolejny po zasilaczu niedoceniany przez niektórych, ale bardzo ważny podzespół w komputerze.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten F3:

http://www.komputronik.pl/index.php/product/81694/Podzespo_y_PC/Dyski_twarde/Samsung_SpinPoint_F3_500_GB_SATA_II_16MB_cache_NCQ_.html

Takie pytania na boku:

- czy 16MB w dysku 500gb to nie za mało kaszy ?

- czy czekać może na dyski F4 ? kiedy pojawią się te dyski

Ogólnie dzieki panowie za helpa. Polać Wam :)

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi