Skocz do zawartości
Rolex

Wymia karty graficznej pod full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad wymianą karty graficznej. Obecnie posiadam:

procesor: Athlon 64 X2 6000+(125W)

ram: 2x 1GB DDR2 800MHz (w kolejce do wymiany)

grafika: Geforce 8800GT od Galaxy

zasilacz: od Chieftec 500W

Do wydania mam 450zł, jak na razie kandydatem który zastąpi obecną grafe jest Radeon HD 3870x2 od Asus'a. Moje pytanie brzmi czy to dobry wybór i czy zasilacz udźwignie tą konfigurację?

Edytowane przez Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez lepiej dobra jedno rdzeniowa karte. bardziej niz karta to procek prosi sie o wymiane :) zasilacz tez jest ok.

sprzedaj procka i ramy (albo dokup 2gb w jednej kosci)

jaka masz plyte?z podpisu?

w jakiej rozdzielczosci grasz?

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta wymieniona na Asusa M3A78-CM, procesor jest późniejszych planach :] w tej cenie znalazłem radeona 4850, ale w testach do których dotarłem wypada tak samo albo i gorzej od tego co teraz mam:]

Edytowane przez Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręciłem, przyrostu nie było za dużego, dlatego szukam innych rozwiązań:]

Rozdzielczości dosyć niskie 1440x900, ogranicza mnie LCD niestety :(

Na płytę można wrzucić X4 bez problemu, ale procesor planuje później wymienić na coś pokroju Phenoma II 945:]

Wiem że najsłabszym ogniwem jest pamięć, więc na ten wstydliwy temat nie rozmawiajmy :P

Głównie w testach ten 3870x2 wypada jak 8800GTX/Ultra? Co prawda na benchmarku wyniki w 3dmark'ów mnie troche zaskakują :)

Edytowane przez Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale 8800GT 512MB to nowsza architektura, wiec nie warto :) szkoda ze nie masz plyty z sb710 bo kupil bys phenoma x2 i przerobil go na x4 :)

2gb ramu to nie wstyd nie przesadzaj :P sam gralem we wszystkie nowe gry na 2gb bo pozyczylem kumplowi drugie 2gb :) smigalo normalnie :)

najlepsze rozwiazanie to krecic ile sie da i zmienic procka (tez z oc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wylądowałem z Radeonem 3870x2, chociaż po krótkich testach wypadł lepiej niż mój 8800GT :] jedyny problem mam teraz z procesorem. Czy jest sens zmiany na phenoma x4 9500 lub 9650? Zastosowanie nadal takie samo, czyli gry. Ograniczeniem cenowym jest 350zł i raczej podstawka AM2+ bo AM3 jest dla mnie chwilowo nieopłacalne :]

Edytowane przez Rolex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie to. Już lepiej wziąć X2 240, albo lepiej X2 550 (C3).

OK, chyba już ostatnie pytanie przed podjęciem decyzji:] Lepiej Phenom'a II X2 550 Black Edition (320zł) czy może Athlon II X3 435 (260zł) / Athlon II X3 440 (320zł)? Co znajdę jakiś test to jest rozbieżność w wynikach :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, po głębszej literaturze (np. Athlon II x3 435 - guru3d) jestem skłonny brać tego athlona zwłaszcza, że jest "porównywalny" do phenoma ii x3 720. Pytanie tylko czy opłaca się go brać teraz za 259 zł(tańszy już chyba nie będzie), czy czekać aż wejdą nowe phenomy? Aktualna konfiguracja komputera taka jak w podpisie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pozostaje jeszcze kwestia chłodzenia. Cooler na cpu mam już wybrany Zalman CNPS10X Flex, zastanawiam się tylko czy zestaw montażowy pozwoli mi na obrócenie coolera o 90 stopni? Tak żeby wentylator zaciągał powietrze z pamięci, a nie z grafiki. W testach jakie widziałem pojawia się ta druga opcja. Coolera mogę dorwać za 120zł( śmigło już mam), więc Mugen odpada :] Druga sprawa dotyczy chłodzenia sekcji zasilania płyty, bawić się w radiatory w formie "kostek" czy brać chłodzenie na całą sekcje? Płyta posiada otwory montażowe :] Z góry dziękuję za pomoc, to już są ostatnie pytania jakie chodzą mi po głowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest, ale o 180 stopni. Czyli praktycznie nic mi to nie daje, chodziło o samą możliwość coolera. No nic, mam tylko nadzieje, że nie osiągnę takich samych temperatur jak na x2 6000+(windsor) i AC Freezer 64 Pro. Temat do kosza, wiem już wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest, ale o 180 stopni. Czyli praktycznie nic mi to nie daje, chodziło o samą możliwość coolera.

Przecież masz możliwość montażu na dwa sposoby. Zestawem od am2 uzyskasz efekt oczekiwany. Obrócić możesz używając zapinki z s939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koszyk AM2 nie jest przestawialny ?

Chodziło o koszyk z płyty(orginalny), przynajmniej ja tak zrozumiałem. A co do mocowania tego zalmana to już wszystko jasne, bo po zdjęciach z recenzji wyniki, że można go dowolnie ustawić :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, sprzęt mam taki jak w podpisie, obecne pamięci po podkręceniu procesora wysypują się. Podwyższenie napięcia, zmiana timingów i wszystkiego innego nie pomaga. OCZ zawiódł mnie już drugi raz, więc trzeba się pozbyć tego złomu. Zainteresowały mnie następujące konstrukcje:

Zakupów mogę dokonać tylko w gralu i do 370zł, także inne propozycje z tego sklepu również mile widziane:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy w ogóle OCZ zagości jeszcze kiedyś u mnie w "piecu", ja mam pecha do tego producenta. Dwa zestawy dual ddr2 i jeden ddr3 nie chciały chodzić stabilnie na domyślnych napięciach, a nawet jeżeli to czasami wywalały się po 4 min stresu. Po drugie te, o których mówisz nie bardzo wchodzą w mój przedział cenowy, 370zł to max co uzbierałem( łącznie ze sprzedażą starych pamięci) i nie jestem w stanie przeskoczyć tej kwoty. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam komputer taki jak w podpisie, pozbyłem się już grafiki(póki było to jeszcze opłacalne :) ). Proszę o pomoc w dobraniu jakiejś sensownej karty, która pozwoli na komfortowe zagranie w rozdzielczości 1920x1080, full detal (poza wygładzaniem - to mogę odpuścić). Budżet nie ma znaczenia, chodzi o sensowną propozycję pod mój konfig. Z 3870x2 w 3d smarku 06 wyciskałem ze sprzętu lekko ponad 16K punktów przy 1440x900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi