Skocz do zawartości
Sandman2

Target: Uniwersalny + Gry, cena 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję zestaw o znienawidzonym przez fachowców przeznaczeniu :) "do wszystkiego" tani, uniwersalny i stabilny, przy okacji mocny na tyle żeby spokojnie pograć w obecne i nowsze gry (Starcraft 2 i Mafia 2 na bank muszą śmigać aż miło)

Mam monitor 24" fullHD z tunerem TV, mam nagrywarkę dvd, myche, klawiature, głośniki, listwe, potrzebuję budę i bebechy.

Cena: 2500zł, wiadomo może być taniej jak coś jest sensowengo, lub niewiele drożej jak coś bardzo opłacalnego, ni chciałbym, dochodzić do 3tys, chyba ze będzie to absolutny mus, ale raczej 2500zł

Co na razie mi chodzi po głowie:

Procesor : AMD Phenom II X4 945 C3 , 3,0GHz 530zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ 370zł

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 260zł

dalej, w wersji taniej:

AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ 230zł

Fortron FSP400-60GHN 400W 170zł

Myślałem o Gigabyte GeForce GTX460 1GB - 830 zł, ale jak zobaczyłem poniższe, to sie zdziwiłem trochę (zestawy na sierpien)...

Obsługiwane standardy : DirectX 10.0, OpenGl 2.1, ShaderModel 4.0, Quantum Effects, Stream Output GigaThread, PureVideo HD 2+ /VP3, Lumenex, HDR OpenEXR, DP FP64

nie ma ani nowego dx-a, ani opengl-a, ani shadera 5

natomiast wydawało mi się ze radeony za 360-500zł mają to wszystko

do tego jakaś buda bez zasilacza.

PS.

Martwi mnie ta płyta, chciałbym coś nowocześniejszego, widziałem asrocka z usb3, eSATA3 i SATA3, ale chyba był drogi dosyc,

Jaki zestaw dla gracza w tych granicach proponujecie?

Edytowane przez Sandman2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GeForce GTX460 1 Gb

Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 x2

Chłodzenie CPU Zalman CNPS10X PERFORMA

Procesor AMD Phenom II X4 945 Quad Core(AM3,95W)

Płyta główna Asrock Extreme3 AMD 770 Socket AM3 (to właśnie ta z USB3 i SATA3)

Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB

Obudowa wg uznania - dobry jest Antec Antec Three Hundred Midi Tower - Obudowy - Antec Three Hundred Midi Tower od 232.43zł

Zasilacz do obudowy OCZ ModxstreamPro 500W Modular

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co mi zalman performa?

za mały dysk, 1tb potrzebuje

nie chce zeby zasilacz i buda kosztowały 50% zestawu ;)

antec za 250-400zł + prawie 300 za zasilacz to chyba za duzo.

Nie wystarczy buda za 100-140zł + ten fortron?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaprawdę, nie wahaj się. Złożyło się już trochę zestawów o podanej konfiguracji - to dobry i wydajny sprzęt. Pamiętaj, aby dysk twardy Samsunga miał takie oznaczenie: HD103SJ. Karta graficzna GF GTX460 1GB po OC potrafi dorównać GTX470 a nawet w porywach HD5850. Bez OC jest jedną z najwydajniejszych kart ze średniej półki. Płyty Asrocka z serii Extreme3 są jednymi z najlepszych płyt w swoich przedziałach cenowych i śmiało mogą rywalizować ze znacznie droższymi konkurentami. Innymi słowy - na tym forum nikt nie wstawia lipy, kolego userze.

Pozdrawiam.

Edytowane przez wasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X4 945 C3 530zł

ASRock 880GXH/USB3 339zł

GoodRam 2x2GB 1333MHz 369zł

Gigabyte GeForce GTX460 768MB 749zł

BeQuiet PurePower 530W 250zł

Samsung 500GB 16MB Cache F3 165zł (jak chcesz to sobie możesz drugi dokupić)

Cooler Master Elite 149 zł

Razem: 2800zł (jak chcesz kręcić to możesz dokupić sobie jeszcze jakiegoś mugena 2 albo jakiegoś innego coolerka )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu ślepo wszyscy polecają samsung 500GB nawet jak sie pisze wyraźnie ze chce 1TB :)

i jeszcze tekst: samsung 500 GB i ew kup sobie drugi? a moze lepiej 4 dyski po 250 Gb? ;)

Chce jeden o pojemnosći 1000 GB, czy naprawde tylko ta 500 gb samsunga jest wam znana i dobra?

Nikt nie uzywal, nie testował 1000GB ?

Dzięki za sugestie do obudowy, wydaje sie naprawde dorba jak za ta cene, za byle no name chcą czasem 90-140zł.

A płyta: Asrock Extreme3 AMD 770 Socket AM3 vs ASRock 880GXH/USB3 ?

z zasilaczem tez zamotaliscie troche, to w koncu corsair. bequiet, fortron czy OCZ. i jaki konkretnie model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, z dyskiem to jest problem z tym że niektórzy nie czytają dokładnie tylko wpisują od razu 500GB tak jak wszędzie. 1TB też będzie w porządku, coś mi się kiedyś chyba wyczytało że w wersji 1TB głowice chodzą ciut głośniej, ale w zamkniętej obudowie nie powinno to być słyszalne.

JJeśli chodzi o płytę ja bym zdecydowanie brał 880GXH/USB3, dlaczego? Właśnie ze względu na USB3 i dosyć małą różnicę w cenie.

Zasilacz to już Twój wybór, każdy z wymienionych da sobie radę, jeżeli zależy Ci na odpinanych kablach to bierz OCZ Mod. BQ podobno jest bardzo cichy, no i to w końcu BQ ;) Fortron robi bardzo dobre zasilacze (między innymi dla innych firm, które je remarkują tylko), ale to zwykła szara skrzyneczka ;) Corsair to dosyć mocna jednostka, w miarę cicha i w sumie nie powinna Cię zawieść. Czyli jak pisałem którego byś nie wybrał to będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj, ktos nie doczytal i tyle. A Ty widac rowniez bo wasp wyraznie napisal jaki masz kupic. HD103SJ czyli Samsung 1TB F3. Co do kolegi ktory dopisal ze kup sobie drugi jak malo to pewnie chodzilo o raid0 :P ktory znacznie podnioslby komfort i uzyskiwane predkosci czy czasy operacji i dostepu.

Seria extreme3 rowniez ma USB 3.0 i Sata3. Natomiast GXH ma zintegrowana grafike. Obie maja te dwa wspomniane wczesniej standardy ale USB tylko z tylu na mobo :P Dopiero Extreme4 jako pierwsza płyta na świecie pozwala wyprowadzić dwa wejscia USB 3.0 na front obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, jaki rajd na Boga, żadna z tym płyt nie ma kontorlera, po za tym wiem co to raid i gdyby chciał tobym sobie napisał:

macierz 2x500 GB /wydajnosc lub /bezpieczenstwo

Co wasp napisał to ja widze, chodziło mi ogólnie o odpowiedzi.

Odpowiedzi powinny byc moderowane chyba ;)

Jak już ktoś chce pomoc i cos napisac, to niech pisze kontkretnie i z sensem.

zasilacz sam wybiore, obudowe tez, męczy mnie tylko ta płyta, czyli generalnie najwazniejszy komponent

Edytowane przez Sandman2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi