aerial Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zastanawialem sie ostatnio nad jakoscia oplotow w roznych topowych zasilaczach. Chodzi o to ze, czesto oplot na cala wiazke kabli jest pojedynczy, i konczy sie nawet kilka centymetrow przed wtyczka np: antec signature 850, >1000pln seasonic x-750 Chodzi mi o zasilacz ktory ma oploty lepszej jakosci, tzn perfekcyjnie zamaskowane kolorowe przewody az do samej wtyczki, tak jak np tu (modyfikacja uzytkownika): Wydaje sie troche dziwne, placic kase za topowy zasilacz, w ktorym kable daja w aksamitnych woreczkach, ale sam oplot jest wykonany niedokladnie. Inna sprawa ze usuniecie oryginalnych oplotow prowadzi zapewne do utraty gwarancji, jedyna opcja wydaje sie zrobienie dodatkowego okablowania.. Czy sa jakies sensowne zasilacze ktore firmowo maja tak "dopracowane" oploty, a ktore przeoczylem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Idealnych oplotów zakrywających okablowanie nie ma w fabrycznych psu. Chyba corsair i enermax pozwala modyfikować fabryczne oploty, tylko ważne dla nich jest że nie zaglądasz do wnętrza zasilacza. Tyle że sprzedawca w sklepie może się przywalić że sam coś kombinowałeś i nie przyjąć na gware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Chodzi mi o zasilacz ktory ma oploty lepszej jakosci, tzn perfekcyjnie zamaskowane kolorowe przewody az do samej wtyczki, tak jak np tu (modyfikacja uzytkownika): jest to fizycznie niemożliwe do zautomatyzowania w produkcji. chociaz jest pare zasilaczy, z oplotami praktycznie "do końca" (skleroza & piwka - nie podam teraz pamięci konkretnych modeli), ale to i tak pewnie cie nie usatysfakcjonuje bo to nie jest "perfekcyjnie" zrobione. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 To zalezy, maszyna ktora oplata kazdy przewod przed dolaczeniem wtyczek nie wydaje sie czyms niemozliwym do zlozenia :) Problem polega na tym ze pewnie odbiloby sie to drastycznie na cenie, a malo jest potencjalnych klientow ktorym by na czyms takim zalezalo. Pozostaje jeszcze kwestia gwarancji, tzn ktore firmy faktycznie pozwalaja na takie modyfikacje oplotów. Ciekawe zestawienie zasilaczy pod wzgledem ciszy: Recommended Power Supplies | silentpcreview.com Najciekawsze wydaja sie wlasnie antec signature i seasonic z serii X albo MD12. Z racji na kolorystyke odpada niestety enermax. Dodatkowym atutem serii X jest "pelna modularnosc" i cena (vs antec). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Kiedyś pierwsze zasilacze Ultry miały kable w jednolitej osłonie z tworzywa zintegrowanej z wtyczką (sam miałem taki, ale sie przegrzewał, więc poszedł na gwarę). Zrezygnowali jednak z tego, ponieważ ludzie narzekali na za duże wtyczki (nie dało się np. w starych płytach epoxa podłączyć 20pin i 4pin, które były tuż obok siebie), a przez tę osłonę kable były bardzo sztywne. Jednak wyglądały naprawde rewelacyjnie. Potem, w drugiej wersji, wprowadzili coś takiego, i też było dobrze. Obecnie poszli za resztą i dali siatkowe oploty, które jakością nie odbiegają od innych fabrycznych. A co do Sasonic X, to mam taki i mogę stanowczo polecić, cichutki, bardzo wydajny i napięcia stabilne niczym skała. Narzekam tylko na te oploty, ale, jako że wszystkie kable odpinane, można kupić wtyczki i samemu zrobić do niego kable w porządnych oplotach, nie tracąc gwarancji. Sam zamierzam tak zrobić, jak tylko będę miał chwilę czasu, by się pobawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) model piszę z pamięci, ale mój Be Quiet p7 530w Pro ma oploty do samego końca, wcześniej miałem serię bodajże p5 i też tak było, w p7 są bardziej sztywne Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez doink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Uhm, na pewno nie ma do końca, jeśli dobrze pamiętasz. Miałem P7 750W i nie były do końca. Owszem, są długie, ale nie tak, jak aerial chce by były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwdp43 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 corsair ma prawie wszystkie kable czarne , jedynie od zasilania mobo troche brakuje , ale przy reszcie sa wszystkie czarne , co prawda nie oplecione , ale czarne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Ciekawe jak bedzie w tych nowych corsairach AX, zasilacze niby blizniaki seasonicow X, bedzie ciekawa alternatywa. edit: w zasadzie to juz sa testy, wyglada bardzo dobrze: Mimo ze seasonic to moja ulubiona firma, jezeli parametry akustyczne tych corsairow beda podobne, to juz wiem co kupie :wink: I just got my Corsair AX850 Power Supply today. Its dead quiet. Fan will only turn on if its needed. Better an any Antec Power Supply I have ever owned. The AX750/850 are based on the Seasonic X design, so obviously we'll see performance equal to those units. AX uses the same Sanyo Denki fan as the Seasonics. Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 aerial - dałeś fotki do ax1200, a on bliźniakiem seasoników nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Ta ale okablowanie wyglada tak samo w innych modelach jezeli sie nie myle, 1200 mial najlepsze zdjecia. Pod uklad na 2 karty (czy to 480 czy 5970) bym bral "najslabszy" model ~750, spokojnie pociagnie z oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 ax1200 miał najlepsze zdjęcia, bo jest juz "oficjalnie" na rynku :) ale tu potwierdzenie: a do gtx480 sli + i7 z OC raaaczej 850W jest polecane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja patrze na testy ile mocy wyciagaja z jakiego modelu. Ogolnie czesto grupa zasilaczy niewiele sie od siebie rozni, poza kilkoma elementami, tak ze np 3 modele niby rozniace sie o 100w kazdy (i cena ofc), maja praktycznie identyczne osiagi (+/- kilka %). Jezeli seasonic "650w" normalnie uciaga ~800w, to zwyczajnie wystarczy :wink: Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) Ogolnie czesto grupa zasilaczy niewiele sie od siebie rozni, poza kilkoma elementami często ta sama "grupa" zasilaczy "niewiele" się od siebie różni, z tym że najsłabszy z grupy ma 450W a najmocniejszy 950W :) Nie mowie ze seasonic/korsarz 750W nie utrzyma, ale przy mocnym OC i7 + OC dwóch gtxów480 jest bardzo, ale to bardzo wskazane miec 850W... ...do benchmarków. Do gierek z "wszystko OC" wystarczy w/w 750W. Enyłej, jak sie zawsze ludziom (nie na tym forum...) polceało zasiłke do 480sli OC to sie omijało x-750 mimo ze jest zaje... tzn wyczesana. Teraz ten korsarz 850W rozwiązuje tą sprawe perfekcyjnie, tzn "na pewno starczy" + jeszcze zapas bedzie. Dla ludzi "ktorzy naprawde wiedza co kupują" 750W jest ok, ale nie dla "noobów", co pozniej powiedzą: "hej kur# poleciliscie mi tu ten zasilacz i sie wylącza kur#!". Zalecane jest wręcz 950W, ale to juz z duuużym marginesem bezpieczeństwa. Edytowane 14 Sierpnia 2010 przez sosna24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...