skinny500 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Od kilku lat nie grałem na PC, ale wyszedł SC II i chodzi mi po głowie żeby pograć... Myślę że jakbym wymienił tylko kartę graficzną to wystarczy żeby pograć. Ile musiałbym wydać żeby przyzwoicie pograć w SC2 na takim configu: C2D E4300 @ 2,8 GHz 8GB Ramu Abit AB9 Pro Monitor 1920 x 1200 więc w tej rozdzielczości chciałbym grać. Antyaliasing raczej jest zbędny wtedy z tego co pamiętam. Tak żeby gra wyglądała porządnie, a nie na Low details. Ważne jest to, żeby grafika była pasywna, albo dało się na niej bez problemu zamontować standardowy blok wodny na rdzeń (żeby się nie okazało, że po zdemontowaniu seryjnego chłodzenia i założeniu bloku, jakieś elementy są niechłodzone, a być powinny). No chyba że niedrogo można kupić jakiś blok wodny pod dany model który zapewni chłodzenie wszystkiego łącznie z pamięciami, to ok. Jeszcze trzecia opcja to demontaż seryjnego wentylatora i podwieszenie pod kartą Akasy 12mm, tylko to pewnie będzie za słabe... Karta dobrze jakby była podatna na OC, bo kręcił będę, ale nie chciał bym się bawić tak jak kiedyś w Vmody i chłodzenie wszystkiego radiatorami i 4 wentylatorami... Ma być raz podkręcone bez kombinowania i żeby był spokój. Docelowo będą podpięte 2 monitory i TV więc dobrze żeby nie sprawiała z tym problemów (chociaż biorę pod uwagę możliwość wymiany karty kiedy wyjdzie Diablo 3, więc te 3 wyświetlacze niekoniecznie będą podpinane pod ta kartę). EDIT SC2 i D3 to jedyne gry, które były by uruchamiane. Do grania mam konsolę i zdecydowanie nie widzi mi się granie w cokolwiek innego na PC, niż te dwie wymienione gry. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Jak blok uniwerslany to nie do chłodzenia pamięci! Uniwersalny tylko GPU. Taki co chłodzi wszystko to full cover. Wszystko kwestia ile kasy chcesz przeznaczyć, GTX460 1GB to bardzo dobry wybór i wystarczy tez na Antyaliasing (nie prawda że nie jest potrzebny). Na szczęście SC2 zrobiono tak że nawet bez włączenia AA gra wygląda świetnie. Z trochę tańszych propozycji np Radeon 5770. Na każdej pograsz w ustawieniach Ultra. Tej wydajności karty NIGDY nie bywają pasywne! Karty pasywne będą za słabe do tej gry (i do wielu innych szczególnie w tej rozdz.) Ewentualnie z używanych kart a wartych zainteresowania 4870 1GB albo lepiej ale trudniej dostać 4890 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Dzięki. Uniwersalny blok mam obecnie. Pod całą kartę chodziło mi o dedykowany blok pod dany model. Jest jakiś godny polecenia pod 5770? Cena 5770 wydaje mi się całkiem znośna, nie chcę wydawać zbyt wiele żeby pograć tylko w SC2, ale jeśli dokładając np 200 zł będę mógł kupić o wiele lepszą kartę graficzną (o wieeele) to wtedy wolę dopłacić i mieć nadzieję, że diablo 3 też będzie chodziło na niej znakomicie. Zapomniałem dodać, że mam Chiefteca 420W. Czy to będzie problem? Zasislacz ten już jest dość stary, ma może 6 lat ale do tej pory dawał radę. Poza tym mam go przerobiony i siedzi w nim Akasa, więc nie chciałbym się z nim rozstawać :) EDIT: Chyba te model zasilacza mam http://www0.dealtime.co.uk/xPF-Chieftec-Chieftec-420W-Dual-Fan-ATX-PSU nada się to jeszcze do czegoś? Czy linia 12V już nie z tej epoki? W kompie śpi jeszcze HDD 500GB + HDD 1,5TB i nieużywana prawie nigdy nagrywarka. EDIT2: A czy czasem do SC2 nie wystarczy Radeon HD5670? Bo z tego co widzę, to rekomendowane wymagania spełnia, a jest dość podatny na OC więc pociągnie SC2 W Full HD czy za słaba karta? Chociaż zakładając, że 5670 kupię za 350 zł, a 5770 jest właśnie jedna nowa na allegro za 500 zł, to zakup tej pierwszej wydaje się bez sensu. Ale normalnie różnica w cenie jest większa. Cały czas zostaje jeszcze kwestia zasilania tych kart Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talibanek Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 4850 bije na głowę 5670 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Dzięki. Uniwersalny blok mam obecnie. Pod całą kartę chodziło mi o dedykowany blok pod dany model. Jest jakiś godny polecenia pod 5770? Cena 5770 wydaje mi się całkiem znośna, nie chcę wydawać zbyt wiele żeby pograć tylko w SC2, ale jeśli dokładając np 200 zł będę mógł kupić o wiele lepszą kartę graficzną (o wieeele) to wtedy wolę dopłacić i mieć nadzieję, że diablo 3 też będzie chodziło na niej znakomicie. Zapomniałem dodać, że mam Chiefteca 420W. Czy to będzie problem? Zasislacz ten już jest dość stary, ma może 6 lat ale do tej pory dawał radę. Poza tym mam go przerobiony i siedzi w nim Akasa, więc nie chciałbym się z nim rozstawać :) EDIT: Chyba te model zasilacza mam Chieftec (HPC420302DF) (hpc-420-302-df) 420-Watt Power Supply Specs - DealTime.co.uk nada się to jeszcze do czegoś? Czy linia 12V już nie z tej epoki? W kompie śpi jeszcze HDD 500GB + HDD 1,5TB i nieużywana prawie nigdy nagrywarka. EDIT2: A czy czasem do SC2 nie wystarczy Radeon HD5670? Bo z tego co widzę, to rekomendowane wymagania spełnia, a jest dość podatny na OC więc pociągnie SC2 W Full HD czy za słaba karta? Chociaż zakładając, że 5670 kupię za 350 zł, a 5770 jest właśnie jedna nowa na allegro za 500 zł, to zakup tej pierwszej wydaje się bez sensu. Ale normalnie różnica w cenie jest większa. Cały czas zostaje jeszcze kwestia zasilania tych kart 5770 ma nie duże zapotrzebowanie na prąd choć ten zasilacz to sorki za szczerość ale zabytek. ;) Tak jak napisałeś linia 12V nie z tej epoki (tez go miełam ale jakieś 5-6 lat temu). 5770 można spróbować na tym odpalić, ale do GTX460 (tak jest sporo wydajniejsza) tak czy inaczej przydałoby się coś nowoczesnego do zasilania. Np takie coś Fortron 500W http://www.x-kom.pl/p/46745-zasilacz-komputerowy-fortron-500w-fsp500-60ghn.html w rozsądnych pieniądzach i wystarczającej mocy i jakości. Ew. taki OCZ 500W http://www.x-kom.pl/p/56531-zasilacz-komputerowy-ocz-500w-stealthxstream-2-80.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Ewentualnie zamiast HD5770 można kupić HD4870 + Seasonic SS-400ET. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja bym to widział tak, że albo teraz wydaję kilkaset złotych na dobrą grafę, i po kosztach jakiś zasilacz żeby to się kręcić dało, ale tej opcji z zasilaczem tanim wolałbym uniknąć. Albo kupuję coś żeby mój zasilacz bez zadyszki pociągną razem z OC, coś w stylu GF9800gt i za kilka miesięcy zmieniam na GTX460 albo coś jeszcze lepszego + blok dedykowany + porządny zasilacz. Wtedy już powinno być wiadomo coś więcej o D3 bo niedługo targi więc sprzęt już konkretnie pod tą grę i SC2 wtedy by zaczął śmigać na maxa. I ta druga opcja prawdę mówiąc widzi mi się najbardziej, bo na zasilaczu nie chcę oszczędzać, no i jeszcze kwestia chłodzenia które będzie sporo kosztowało i więc lepiej je pakować na lepszą kartę, żeby nei było sytuacji że chłodzenie jest warte tyle ile połowa grafy. Jeszcze jedna sprawa - Photoshop CS5 korzysta z karty graficznej przy obróbce 2D? Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zasilacze które proponuje nie są śmieciowe, takich nigdy bym nie polecił nikomu. Są po prostu bardzo rozsądne. Na tych spokojnie pójdzie mocna grafika pokroju 5870 czy GTX460 tym bardziej że procesor to nie jest jakiś wykręcony Q6600 tylko coś wręcz energooszczędnego. Na zasilaczu nigdy nie warto oszczędzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 CS5 korzysta z OpenGL'a dlatego lepsze będą ATI bo maja zwyczajnie wyższy standard OpenGL. Do 3D moze przydac sie Cuda ale w sumie to nawet CAD lepiej korzysta z OpenGL wyzszego.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) No to wychodzi na to, że kupuję prawdopodobnie 5770. Bloku nie będę musiał zmieniać, bo one tylko rdzeń mają chłodzony, ew. radiatorki na pamięci więc nie zrujnuje mnie to. Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiech Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Starcraft 2 ma dosyć małe wymagania jak na grę z 2010 roku Ja na moim sprzęcie Athlon 64x2 2.4 GHz 3GB RAM Galaxy GeForce 8600GE 256 MB (karta z 2007 roku!) i daje radę - gram w ustawieniach 1440x900 detale na High FRAPS pokazał mi narazie najmniej 15 fps (ale tylko przez kilka sek) przez 90% czasu gry pokazuje 25-30 fps Do Diablo 3 napewno bedzie to zbyt mało ale to i dopiero za rok najwcześniej wyjdzie Ja też mam zasilacz który daje 18A na linii 12V i na twoim miejscu nie podkręcałbym karty (gdyż masz już podkręcony proc) Napisz już jak kupisz np tego HD5770 jak ci się sprawuje na tym zasilaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Czy mój sprzęt wystarczy na maksymalne ustawienia + AA? Pytam, bo się zastanawiam czy kupić grę jak trochę stanieje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 coś w stylu GF9800gt Na gts250 512 ram i procu c2d @3,2 gra chodzi w 1600*1200 na wysokich detalach (sprawdzę wieczorkiem jak dokładnie). Coś takiego jest do kupienia na allegro za ok 300 zł, spokojnie zasilisz to z przyzwoitego zasilacza (nawet starego) 400-450 W, ale o kulturze pracy i niskich temperaturach na chłodzeniu powietrznym raczej zapomnij. Produkt do znudzenia ten sam od wielu lat, więc może nawet założysz swój blok wodny. Oczywiście pozostaje kwestia czy nie lepiej kupić radeona 4850 lub 4870. Na starcrafta to wystarczy, a diablo 3 będzie pewnie za 2 lata po dodatkach do sc2, albo jak zwykle 'when it's ready', a wtedy sytuacja na rynku kart graficznych troszkę się zmieni. Przy takich założeniach nie ma sensu kupować nic na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Dziwne pytanie, dlaczego GTX295 połączony z quadem 3.4GHz miałby nie dać rady? Chciałeś się pochwalić czy jak? :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Chwalę się cały czas, mając to coś w podpisie, więc nie muszę dodatkowo :P Poważnie to nie jest takie oczywiste. W Empire Total War nie mogę grać. W ogóle. Nawet na najniższych detalach tnie niemiłosiernie. Co najlepsze, przed zmianą karty miałem 8800 GTS 320 MB i działało na prawie najwyższych detalach... Od przygody z E:TW już nic nie jest dla mnie oczywiste ;) Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Gość nad Tobą powiedział że gra na 8600GE! - to raz dwa od dawna wiadomo że wszelkie SLI/CF/karty dwuprocesorowe to rozwiązania nieudane i mają wiele wad. Skoro w Total War się tnie to miej pretensje to nvidii że nie naprawiła sterowników. Trzeba było kupić jedno procesorową karte ;) BTW nie da sie wyłączyć jednego rdzenia bądź SLI do tej gry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Da się ale to nic nie daje :P Ja już w ustawieniach wszystko próbowałem... Teraz mam nowe sterowniki może to coś dało, jeszcze nie próbowałem... Ps. Ja wiem czy takie nieudane? Jak na razie to jedyny problem jaki napotkałem. Mój kolega ma 1-procesorowego GTX 260 i mu sie Call Of Duty tnie więc to chyba nie kwestia ilości GPU. Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) Hmm mój kolega ma HD 4850 i mówił, że wszystko chodzi mu na Ultra (nie wiem, nie widziałem ale tak mówi) Oczywiście karta kręcona EDIT: Odpala w 1440x900 bo go LCD ogranicza, więc HD4850 może nie wystarczyć Edytowane 14 Sierpnia 2010 przez InterFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2010 4850 wystarcza bo sam jestem tego przykładem. Gram na Ultra w 1680x1050 bez AA ale to widać właściwie tylko na filmikach. To pierwsza gra gdzie brak AA nie razi. Kumpel na podobnym konfigu tylko grafa nie kręcona gra na tych samych ustawieniach więc na 100% nie ma z tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Ostatecznie kupiłem Asusa EAH5770 CUcore/G/2DI/1GD5. Wszystko na Ultra i gierka niby śmiga fajnie (póki co bez AA), ale przesuwanie ekranu jakieś skokowe jest. Póki co tylko minimalnie kręcona, nawet bloku wodnego jeszcze nie założyłem, no i nie wiem czy zasilacz pozwoli na OC (bo przy ustawieniu 970 MHz bez zmiany napięcia na rdzeniu już się wywalał SC2 oO, a to raczej niezbyt duże OC. Jeszcze nie miałem okazji zrobić porządnych testów, raczej dopiero po zawodowaniu się za to wezmę. Ale generalnie uważam zakup za bardzo udany:-). EDIT. Mam jeszcze opóźnienia przy najeżdżaniu na menu - najeżdżam i dopiero za moment podświetla się dana pozycja. Z wymuszonym AA takie opóźnienia były przy wybieraniu budynków. Czyli coś nie wydala - procek (c2d 4300 @ 2,7GHz) czy grafa? Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Raczej procek, 2,7Ghz to troche malo dla SC II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Procek na 100%, SC lubi dużo cache i MHz...kręć waść powyżej 3GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Mam blok wodny na proca z czasów jednordzeniowców i w tej chwili wolałbym nie iść wyżej. Poza tym brak jakiegokolwiek nawiewu na sekcje zasilania... Trochę za drogo by mnie ten SC kosztował jakbym poza grafą jeszcze blok zmieniał i dokładał kolejną akasę :). Tym bardziej że dobiłbym pewnie max do 3,5 GHz co chyba ogromnej różnicy nie zrobi, tym bardziej biorąc pod uwagę koszta. Trzeba też pamiętać o moim zasilaczu Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 A jakie osiągasz temperatury rdzeni pod Linx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Max Core temp 81 stopni, a CPU temp 65 stopni wg. wskazań speedfana z uruchomionym LinXem bez zmiany priorytetów. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Ups, to rzeczywiście już pod korek. W takim razie albo pogódź się z realiami albo płacz i płac za szybsze CPU :) Np używane E8400 dało by sporego kopa a mało się grzeje. Może to lepsze niż wymiana bloku do E4300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja jakos mam procek taktowany w tej chwili 2,8GHz a w grze jest po 40 klatek , przy wielkiej bitwie 30 na ustawieniach ultra w 1680x1050. I zadnych przeskokow nie mam , wszystko plynnie , moze to wina sterownikow ? Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...