Skocz do zawartości
Gość Adamuss1394

Spory problem z instalacją Win7

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adamuss1394

Otóż od dawna mam taki problem, który teraz"ożył" na nowo, ale opiszę sytuację w punktach:

-Posiadam dwa dyski jeden na SATA i jeden na ATA

-Kiedyś gdy podłączony był TYLKO ten na SATA, instalacja przebiegała bez problemów (Windows 7 zainstalowany na HDD SATA)

-Potem podłączyłem dysk na ATA (sformatowany)

-Przy kolejnej instalacji podłączony były już 2 dyski - instalacja bezproblemowa (Windows 7 zainstalowany na HDD SATA)

-Przy kolejnej instalacji zaczęły się problemy (dalej podłączone 2 dyski) przy próbie instalacji na HDD SATA (obojętnie jaka partycja) wyświetla komunikat "instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej..." (wszystkie pendrive'y i inne dyski przenośne nie podłączone)

-Po odłączeniu dysku ATA dalej to samo

-Po ponownym podłączeniu dysku na ATA (SATA dalej podłączony) i próbie instalacji OS'a na nim [ATA] dalej wywala komunikat

-Po odłączeniu dysku na SATA, Windows 7 łaskawie zainstalował się na ATA

Chcę zrobić tak, że na dysku ATA (na którym obecnie jest Win7) zainstalować XP, na dysku SATA (na którym mam dwie partycje, jedna (270GB) przeznaczona jest na sformatowanie, partycjonowanie i instalację na niej Win7, a druga z backupem poprzedniego systemu (200GB) ma zostać nie tknięta [po reinstalacji i poprzekładaniu plików na odpowiednie dyski zostanie również popartycjonowana ). Jakieś porady i zalecenia tak aby problem nie powtarzał się przy przyszłych reinstalach (słyszałem, że trzeba instalować najpierw XP a potem 7 prawda to?) ?

Może trochę chaotycznie napisane, ale chyba wiadomo o co chodzi? :wink:

Edytowane przez Adamuss1394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygląda tak, że jeżeli instalujesz XP i 7 na oddzielnych dyskach, to kolejność nie powinna mieć znaczenia - ważna jest przy instalacji obu windows'ów na jednym dysku, nawet jeśli są 2 partycje. Wtedy zawsze instalauje się najpierw starszego Windowsa (np. XP), a potem nowszego (np. vista/7). Możesz jednak zrobić tak:

-odłacz wszystkie dyski - zostaw tylko ATA

-sformatuj go instalatorem XP (ale nie rób szybkiego formatownia, niech całe przejdzie

-zainstaluj tam XP

-podłącz dysk SATA

-zrób partycje w instalatorze siódemki, takie jakie Ci odpowiada i zainstaluj win7

Po tak przeprowadzonej instalacji nie powinno być żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi