Skocz do zawartości
Gość marcin1988

Phenom II X4 B35

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin1988

Witam, mam Athlon II X3 435 2,9 GHz seria CACYC AC 0948DPMW odblokowałem go do Phenom II X4 B35 i zapuściłem OCCT i po 3 minutach komputer się sam wyłącza. Czy można coś z tym zrobić żeby był stabilny? może w biosie gdzieś napięcie podnieść? Moja płyta główna to Asrock M3A770DE.

Edytowane przez marcin1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zablokować rdzeń z powrotem. Skoro komputer się WYŁĄCZA to nie jest dobrze. Możesz mieć jeszcze lipny zasilacz, płyta nie dawać rady, kontroler pamięci siadać albo mieć problemy z siecią 220v w domu etc. etc.. Opisz dokładnie konfigurację.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin1988

Phenom II X4 B35 2.9GHz

AsRock M3A770DE

GoodRam 2x2GB 1333MHz CL9

Radeon HD5770 1024MB

WD Blue 500GB

Fortron FSP400-60GHN 400W

Samsung SH-S223C

Tacens Prior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie ciężko cokolwiek odblokować... Na prawdę maluuutka część proców z działającymi 4 rdzeniami daje radę.

To że ma ona ACC, nie znaczy, że będą na niej chodzić odblokowane procki. Sam to przerabiałem.

Zapytaj sobie też Krydora, który na swoim M3A770DE, próbował (bez skutku) odblokować mojego P II, który chodzi mi teraz tak, jak w sygnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin1988

teraz zauwazylem ze majac bios 1.50 podczas grania w gta4 na 4 rdeniach komputer sie wylaczal, przed chwila wgralem bios 1.60 i na 4 rdzeniach gta 4 chodzi juz stabilnie ale w OCCT nadal sie komputer wylacza. Grunt zeby gry chodzily stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu się wysypie. Miałem tak jak ty. Gry potrafiły mi działać po 3-4h i dopiero zwiechę łapać, a w occt kilkanaście minut wystarczyło.

Tak czy inaczej to że działa ci GTA 4, nie znaczy, że masz stabilne 4 rdzenie :F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilne, czyli ile czasu chodzi? Bo w sumie jesteś jednym z naprawdę nielicznych przypadków, jeżeli rzeczywiście dało radę.

Daj jakieś screeny ze wszystkim (CPU-Z + OCCT z jakimiś 2h).

@Down: A jednak ;)

Edytowane przez Hejger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin1988

jednak wywalilo po 5 minutach

zobacze jak bedzie w grach

---

wrocilem do domyslych napiec

gry narazie chodza stabilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry nie powinny być żadnym wyznacznikiem stabilności, bo nie wykorzystują całego procesora. Ja bym na Twoim miejscu spróbował obniżyć mnożnik 4 rdzenia i ew podbić napięcie, na próbę mozna dać njapierw 1,4V a potem schodzić w dół i sprawdzać przy ilu będzie stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na takim chłodzeniu. Jak się chcesz zabrać do porządku za unlocka, to nie dotykaj żadnych napięć, odblokuj jeden rdzeń załącz linxa i patrz co się dzieje. Wystarczy zwykle 10-15 min, po tym czasie można mniej więcej powiedzieć że jest sprawny. Potem odpal 4 rdzenie i to samo. Jak będziesz odblokowywał oba rdzenie na raz i jednocześnie zmieniał napięcia, to nigdy się nie dowiesz co powoduje problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem jeszcze raz, że jest baaardzo małe prawdopodobieństwo, że odblokuje coś na tym mobo, tak żeby było stabilne...

Przeczytajcie sobie ten temat do 64 strony.:

Amd Phenom X4 - Deneb | 4 Cores | 45nm | L3 6mb Shared - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 62

Nawet kojot26 (memel26), który zajmuje się sprzedażą selektów mówi, że nigdy nie udało mu się odblokować nic na asrockach z chipsetem 770 (a770de+, m3a770de).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin1988

Gry nie powinny być żadnym wyznacznikiem stabilności, bo nie wykorzystują całego procesora. Ja bym na Twoim miejscu spróbował obniżyć mnożnik 4 rdzenia i ew podbić napięcie, na próbę mozna dać njapierw 1,4V a potem schodzić w dół i sprawdzać przy ilu będzie stabilnie.

ja na kompie tylko gram w gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet kojot26 (memel26), który zajmuje się sprzedażą selektów mówi, że nigdy nie udało mu się odblokować nic na asrockach z chipsetem 770 (a770de+, m3a770de).

na starych biosach tych plyt owszem.

Nowe bodajze sa ok ale jeszcze wystepuja pojedyncze przypadki niepowodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin1988

przeczyscilem radiator od procesora i Mafia 2 chodzi juz stabilnie

temperatura byla widocznie za duza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi