Skocz do zawartości
Mibars

Ad-hoc i brak przydzielania IP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następującą sytuację:

-Stacjonarny z karta Belkin na którym jest internet

-Laptop z jakimś Intelem, który ma z tego internetu korzystać.

Jak za pierwszym razem wszystko skonfigurowłem, to działało (specem niestety nie jestem, dokładnie nie wiem jak, ale działało :) ), sieć ad-hoc bez zabezpieczeń (i tak na wsi mieszkam, nikt mi pod płotem chyba stać i kraść netu nie będzie)

Bezproblemowo wszystko udało sie skonfigurować z innym laptopem znajomego, wszystko z automatu. Z nowym laptopem tez udało się zrobić podobnie - wszystko automagicznie i działa(ło), postanowiłem jednak zainstalować dodatkowo oprogramowanie modemu ADSL(router będe miał dopiero za miesiąc, a tak mogę użyć intenretu w pokoju bez uruchamiania stacjonarki), niestety postanowiłem wyłączyc wtedy WiFi, żeby mi się w kółko nie próbował łączyć i krzyczeć, że brak zasiegu.

No i namieszałem. Teraz robie tak:

-W oprogramowaniu Belkina ustawiam, by tworzył sieć Ad-hoc, bez zabezpieczeń. Świetnie, jest widoczna na obydwu komputerach.

-Na laptopie poprzez ThinkVantage Access Connetion wybieram, zeby się połączył i utyka na pobieraniu adresu IP. Przy użyciu windowsowego ustrojstwa utyka na tym, że "połączono", ale tak naprawdę trwa przydzielanie adresu, przez co po pewnym czasie mam komunikat, że nie działa...

Co powinienem w takiej sytuacji zrobić?

EDIT

Wziąłem i skonfigurowałem ręcznie adresy IP i działa... Dlaczego nie chce działać na automatycznym przydzielaniu IP?

Edytowane przez Mibars

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi