wistler Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Kwestia jest dość prozaiczna - czy dwa routery podłączone do osobnych gniazdek będą normalnie funkcjonować? Przedłużam teraz umowę, dostaję w ofercie telewizję po kablu i gdy jeden livebox będzie pod telewizorem, uniemożliwia mi to pociągnięcie kabla ethernet do peceta, który nie ma karty wifi (nie chcę dodatkowych kosztów ani kabli ciągniętych po domu). Poszperałem trochę, znalazłem jedynie info typu jak skonfigurować router + AP albo router + router, ale wszystko łączone kablami. Nie chcę udostępniać danych komputerom, mają być po prostu dwa urządzenia, które nadawać będą sygnał. Nie mam modemu tego małego, ażeby sprawdzić tą możliwość. Drugi livebox dotarłby po podpisaniu umowy, innego sprzętu sieciowego niestety nie mam. Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Czyli rozumiem, że sieć będzie opierała się na dwóch liveboxach, z których niejako jeden będzie klientem drugiego? Bo jeśli tak, a jak rozumiem żadna wiążąca decyzja jeszcze nie zapadła, to może lepiej zamiast drugiego liveboxa (nie wiem czy posiada on funkcję repeatera - otrzymuje sygnał ze źródła drogą WiFi i rozsyła go dalej) kupić jakiegoś AP'ka albo router, który taką opcję będzie posiadał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Kwestia jest dość prozaiczna - czy dwa routery podłączone do osobnych gniazdek będą normalnie funkcjonować? Przedłużam teraz umowę, dostaję w ofercie telewizję po kablu i gdy jeden livebox będzie pod telewizorem, uniemożliwia mi to pociągnięcie kabla ethernet do peceta, który nie ma karty wifi (nie chcę dodatkowych kosztów ani kabli ciągniętych po domu). Poszperałem trochę, znalazłem jedynie info typu jak skonfigurować router + AP albo router + router, ale wszystko łączone kablami. Nie chcę udostępniać danych komputerom, mają być po prostu dwa urządzenia, które nadawać będą sygnał. Nie mam modemu tego małego, ażeby sprawdzić tą możliwość. Drugi livebox dotarłby po podpisaniu umowy, innego sprzętu sieciowego niestety nie mam. Dwa LB podpięte osobno do gniazdek telefonicznych działać nie będą... Dwa LB spięte razem kablem sieciowym/wifi też działać nie będą... Swoją drogą - w zestawie z LB masz przecież dongla Wifi (chyba że już go wykorzystałeś)... Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Dwa LB podpięte osobno do gniazdek telefonicznych działać nie będą... Dwa LB spięte razem kablem sieciowym/wifi też działać nie będą... Swoją drogą - w zestawie z LB masz przecież dongla Wifi (chyba że już go wykorzystałeś)... Dongla nie mam od liveboxa, którego posiadam. Ale faktycznie, w nowym powinien być. Koniec tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...