Skocz do zawartości
kosaDR

Zle zlutowany kabel od myszki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Myszka razor deathadder została przegryziona, około 30 cm od wtyczki usb, przez wrednego gryzonia zlutowałem kable jak należy opaliłem izolacje i zaizolowałem dokładnie. Myszka działała tylko nie tak jak powinna czasem nie reagowała czasem latała po całym ekranie ogólnie chodziła nie precyzyjnie nie zatrzymywała się kiedy powinna itd. nie dało się jej normalnie używać. Teraz pojawia się pytanie co moglem zrobić źle jak to naprawić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz jakiekolwiek doświadczenie z lutowaniem to nie zadawałbyś pytania na forum tylko szukał go sam. Jeśli przewody zostały niepoprawnie zlutowane bądź w zbyt wysokiej temperaturze to cyna mogła stracić sprawność przewodnikową (przepalona, zimny lut etc.), powstaje zbyt duży opór lub przy złej izolacji zwarcie i myszka świruje. Polecam Ci skrócić kabel po centymetrze od miejsca lutowania i spróbować jeszcze raz używając pasty lutowniczej dla poprawienia kontaktu, przy 300-350st nanieś po odrobinie cyny na obydwa końce przewodu a później zgrzej je razem, do osłony używaj izolacji termokurczliwej tylko uważaj z temperaturą żeby luty ponownie nie puściły ;) Jeśli przewód był dodatkowo ekranowany to użyj zamiast oryginalnej taśmy folii aluminiowej śniadaniowej.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje doświadczenie wynosi obecnie 3 głośniki i 1 słuchawki wiec za duże nie jest lutowałem tak ja mówiłeś najpierw nanosiłem cynę na jeden i drugi kabelek i potem zgrzewałem i wszystko zabezpieczyłem wężykami termokurczliwymi jutro spróbuje jeszcze raz to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi