Skocz do zawartości
Megabyte

FIC - tania płyta na nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w www.sirius.pl wprowadzili te płyty do sprzedazy:

1. FIC AU13 nForce2 SocketA DualDDR Sound 6ch. USB 2.0 LAN ATX - 372 zł

2. FIC AU13 nForce2 SocketA DualDDR Sound 6ch. USB 2.0 FireWire LAN ATX - 411 zł

3. FIC AU13 nForce2 SocketA DualDDR SerialATA Sound 6ch. USB 2.0 FireWire LAN ATX - 465 zł

Sirius to zdzierstwo... taniej jest np w www.tedsoft.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknijcie do www.reset.strefa.pl ja tam kupiłem swoją AU13, ale też sprzedaja wysyłkowo, po 350zł za wersje podstawową (Lan+SS) w wersji 1.2 TFA42 z mostkami A1 i A3

lóknółem, zamówiłem ...czekam :)

swoją drogą to jakiś dziwny ten szop internetowy - nawet mejla nie kcieli, jeno telefon kontaktowy (zakładając, że nie każdy internauta ma komore nieco poroniony pomysł) i eta wsjo... dziwaczne toto :?

a tak z ciekawości - czy 'posiadaczom' nasunęły sie może jakieś nowe spostrzeżenia z użytkowania AU13? boostatnio w tym topicu to się tylko adresy sklepów pojawiają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia, tyle że w opisie podają, że max FSB = 333 (gdzie 400?) 

Po wejściu do biosa i ustawień FBS moża (ustawienia standard czy optimal- nie pamiętam) wybrać: 100, 133, 166, 200

W opcji Expert moża jechać z fbs od bodaj 100 do >200(nie sprawdzałem ile max) co 1mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na stronie epoxa pisza ze 8rda+ obsluguje fsb400 tak? Nvidia nie produkuje już NB w wersjach A2 i A3 tylko A1. Wszystkie obecne płyty na Nforce2 mają mostek A1. A co producent napisze to jego sprawa. Wszystkie AU13 produkowane obecnie mają mostek A1. Więc supportują FSB 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe problemy z moim egzeplarzem.

1.Mam jakiś dziwne buczenio-piszczenie (ciche ale jednak) i nie wiem od czego. Na strarym Epoxie miałem prościutki AC'97 i niczego takiego nie było. Obecnie mam tylko 2 kolumny podpięte do wzmacniacza. Zauważyłem że popiskiwanie nasila się wraz z pracą HDD, ale w momencie jak niczego nie kopiuje/otwieram pisk pozostaje, przypomina to odgłos pracującej przetwornicy. Może to zakłucenia elektromagnetyczne, bo kabel z CD do Audio leci zaraz nad procem, choć nie powinno mieć to wpływu na sygnał do głośników(może się myle ?).

2.Zciszył mi się dźwięk?! Był ok i nagle mam ledwo słyszalny. Dałem suwak na maxa we właściwościach panelu SS i minimalna różnica. Prawdopodobnie coś przekombinowałem w sterach - w starym AC'97 były tylko ciszej lub głośniej :lol: Możeci epodać jak powinienem to skonfigurować lub gdzie znajdę opis?

3.Instalacja sterownika NW (SW?) tego z pakietu nForce 2.03 - zainstalowałem, go choć wiedziałem że wiele osób skarży się na brak stabilności itp po jego zainstalowaniu. I chyba ja mam coś takiego, bo np klikam na Sandre 2003 a ta odpowiada dopiero po kilkunastu sekundach, w tym czasie okno programu jest całe białe i zero jakiejkolwiek reakcji, system w takiej sytuacji też zamraża się i wraca do normy dopiero po kilku sekundach. Coś mi się to nie podoba, choć wynik testów ram podskoczył - jak to na Dualu :) a w 3D Mark 2001 wynik o 400pkt up.

Macie jakieś pomysły?

System to świerza instalka XP +SP1+DX9.0a+nForce 2.03

Dziś zrobie formata i tym razem bez tego czegoś (NW?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, bo u mnie nie ma buczenia - spróbuj na chwilę odłączyć kabeled audio od CD i sprawdź wtedy. Dodatkowo nie wiem co pokombinowałeś z głośnością - bo u mnie na domyślnych ustawieniach jest znacznie głośniej niż było na Live.

U mnie stery z płytki powodowały wieszanie się warcrafta 3 po parunastu minutach - po zainstalowaniu nowych ze strony nvidia.com problem zniknął

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plytka jest z zintegrowana grafa :lol: . moze dla siostry taka kupie. ;)

o ile ją gdzieś dostaniesz

The AU31 is designed for the OEM markets and not particularly toward the enthusiast community

poza tym jak dla mnie to za mało rozwojowa ta AU31 - raczej do zestawów z supermarketu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plytka jest z zintegrowana grafa :lol: . moze dla siostry taka kupie. ;)

o ile ją gdzieś dostaniesz

The AU31 is designed for the OEM markets and not particularly toward the enthusiast community

poza tym jak dla mnie to za mało rozwojowa ta AU31 - raczej do zestawów z supermarketu

do takich zastosowan jak moja siostra potrzebuje w zupelnosci wystarczy - necik, necik i czasem jakas gra. :D raczej proca nie bedzie krecic czy cos. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś próbował odpalić FIC'a bez podłączonego dodatkowego

zasilania 12 V ???

nie

w takim razie proszę użytkowników FIC'a aby sprawdzili czy płyta odpala

bez tego dodatkowego zasilania 12 v

plyta nie wstanie bez tego zasilania (musisz sobie dokupic przejsciowke molex>atx12)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem tego Fic'a <AU13 tfa42 a1 a3> i do tego amd 1.9, gf4mx440, 256mb kingston /333/ i mam problem:

Bios pokazuje mi procka 800mhz!! /6*133/ wchodzę do biosu zmieniam na 12*133 robię save'a i... to samo/6*133/

Czasami jak wyłączę kompa na parę minut to zmienia się na 1.9 ale jak znowu zresetuję bądź resetem bądź w windzie to mam czarny ekran i komp "stoi". Daję mu reseta i nic. Dopiero po którymś z kolei włączeniu/wyłączeniu kompa uruchamia się i...6*133=800mhz

I o co chodzi???

Jak ktoś ma jakieś sugestie to chętnie poczytam 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez niedawno kupilem tego FICa i tez mam z nim lekkie problemy. Po pierwsze po ustawieniu w biosie FSB powyzej 200 podczas startu bios pokazuje jakies nieziemskie wartosci, np. FSB 210 to pisze ze procek ma fsb 83 mhz a pamieci na uwaga.... 14 mhz :mrgreen: . Ale w windowsie wsio jest ok. A co do wlaczania to sproboj poruszac wtyczka od zasilania plyty to moze pomoze (u mnie pomoglo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko czy jest sens wymieniac epoxa 8k9a na ta plyte i chcialem sie upewnic czy konieczna bedzie wymiana zasilacza na ten z dodatkowym wtykiem jesli na starym go nie ma i czy zasilacz fsp 250 watt to w miare sensowny wybor

dzieki z gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wszyscy czekamy na nowy bios, który naprawi te dziwaczne wyświetlanie mnożnika i proca -> u mnie 11*146=XP 1600+

Jednak szybkość FBS jest podawana poprawnie.

Mam jednak pewne problemy(?) z napieciami.

Na starym Epoxie na amd 761 miałem tak:

+5V------ 4.86V

+12V-----12.44V

+3.3V----3.3V

vcore----1.77V

teraz na AU13 i tej samej zasiłce Hunt Key 300W mam:

+5V------5.08V

+12V-----11.88V

+3.3V----3.20V

vcore-----1.72V

Dość duże rozbieżności? Najlepsze jest to że vcore jest ustawione automatycznie przez płytę na 1.75V a odczyt jest tak jak podałem, czyli 1.72V, a dla Palomino powinno być chyba 1.77V?

Zasilacz ponadto popiskuje-najpewniej przetwornica, co jest dość irytujące.

Dziś zamieniłem się z kuplem zasiłkami (jego Codeshit ma problemy, żeby uciągnąć GF 4200 +XP 1700+@2400+) to zobacze jak wyskoczą mi napięcia i czy będzie piszczeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiana napięc pewnie wynika z tego że ta płyta robi Vcore z 12 V a nie z 5 - 5 jest teraz u mnie stabilne jak skała - ale zamiast 3,3 miewam skoki do 3,15 :( szykuje się zmiana zasiłki ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem na Support Center FIC'a maila z zapytaniem kiedy będzie nowy bios i nic nie odpowiedzieli od 5 dni. Ciekawe czy wogóle będzie. Orientowałem na ich inne płyty i powiem wam że szybko ZAPOMINAJA o swoich produktach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem na Support Center FIC'a maila z zapytaniem kiedy będzie nowy bios i nic nie odpowiedzieli od 5 dni. Ciekawe czy wogóle będzie. Orientowałem na ich inne płyty i powiem wam że szybko ZAPOMINAJA o swoich produktach...

moze ich BIOSY sa takie dopracowane... ;) na cale zycie Ci wystarczy, a obsluzy wszystkie nowe proce, bo sie pewnie sam programuje... 8) 8) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...