Electron Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Gdzie w krakowie mozna kupic tego bracketa z molexa -->atx12 ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 witam po dluuugiej przerwie (prawie strona ;)) i mam temat - ustawienie termistora pod CPU (dla lam - mierzy temperature CPU). Jak powinien być on ustawiony względem CPU żeby pomiar był najbardziej wiarygodny? ja testowałem na moim ficu (prawie urawłem ;)) różnice sięgały 12 stopni C - przy fabrycznym ustawieniu mój cpu miał 45 w iddle w stresie 48, gdy wygiołem go tak żeby przylegał do CPU (kształt litery S) iddle 53 stress 60. Ma ktoś jakieś komentarze?? btw może ktoś to zmierzy teromometrem?? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 otoz wczoraj dostalem plyte (sirius) chodzi OK i ciesze sie! :) jednak jest jedno ale... mialem wczesniej ASUSa A7M266 - konstrukcja juz nienowa, i chodzila dobrze. Niestety chipset AMD 761 posiada najwyzszy dzielnik PCI:FSB = 1:4 i dlatego po dlugich bojach (uwazam to za moj osobisty sukces) osiagnalem na nim 160x13 na moim JIUHB0302DU3TC. Nic dziwnego ze zdecydowalem sie zmienic. Testuje sobie wlasnie delikatnie AU13, bo czasu troche brak (poprawka z metod programowania - pierwszy rok - nie ma zartow :) ) i na pierwszy rzut oka jedna rzecz mnie dziwi. Otoz wyniki w AIDA32 read AU13: ~2800 A7M266: ~1800-2000 write AU13: ~1100 A7M266: ~700 i teraz dziwne - 3DMark2k1, 2k3 AU13: ~13500, ~5100 (200x10.5) A7M266: ~14200, ~5300 (160x13) Pamieci zawsze sa synchro i nie sa powtarzam NIE SA w dualu. Jedynie to roznica timingow. Na FICu 8-3-3-2.5 (inaczej nie pojda nawet przy 2.8v vdimm), na ASUSie 6-2-2-2. Chociaz roznica np. w Quake'u III jest rzedu 50 klatek na korzysc FICa, tak ze nie narzekam. Konkluzja: 3DMark2001 w szczegolnosci jest o dupe rozbic! na szybszym procu (ew. wysokie FSB) 1 i 3 test ida znacznie szybciej; 2 i 4 zaleza od chipsetu (chyba) Kocham Quake'a. pozdrawiam wszystkich ktorzy przeczytali moje dlugie wypociny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electron Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 mam 1800+ boxowy cooler i mam na nim temp.45 widle a w stresie 48 chyba dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaryl Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Mam ten sam problem z temperaturą, w stresie na 2,1 GHz - 63 stopnie, tyle samo chodził ten procek czyli XP1800+ (1,5 woltowy) na mojej poprzedniej Epox 8K9AI i miał 56 na słabszym coolerze, temperatura to sprawa życia i śmierci procka, więc wydaje mi się że ten temnat jest ważny, ja chyba coś majstrowałem z czujnikiem, a dodam że kolega ma taki sam sprzęt i w stresie 54 stopnie, co jest do przyjęcia, oba na Igloo 2450. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_k Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 A ja mam temperaturę 45C a w stresie max ok 55C Fic Au13 + AthlonXP 1,9 + Coolermaster dp5-7jd1b-0l Silent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy11 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 WAZNE PYTANIE: jaka wersje sterownikow do chipsetu macie zainstalowana u siebie???? ja mam 2.45 i od jakiegos czasu windows uruchamia mi sie ze 45sek .... nie wiem czy to wina nowych sterownikow czy czegos innego ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz_k Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Ja mam też ver. 2.45, ale na razie nie widzę różnicy i jest tak samo jak poprzednio. Mój system to Winda2000+SP3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techno Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Witam. Jestem tu nowy. Posiadam od niedawna au-13 i mam problem ze sterami i 2.09 i 2.45 podejrzewam że niezabardzo IDE działa na tych sterach. np program emule nie moze zapisac zciągnietego pliku tylko powraca do pobierania ostatnio ściąganej części. a po kopiowaniu jakigoś dużego pliku kompa zamula się na amen i trzeba go restartowac. Dodam tylko że Procek i pamięci chodza na standardowych ustawieniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 Pamieci zawsze sa synchro i nie sa powtarzam NIE SA w dualu. Jedynie to roznica timingow. Na FICu 8-3-3-2.5 (inaczej nie pojda nawet przy 2.8v vdimm). Konkluzja: Kocham Quake'a. pozdrawiam wszystkich ktorzy przeczytali moje dlugie wypociny ojojoj :wink: u mnie przy tych timingach pamieci MDT3200(CL2.5) pięknie śmigają w DUALU (na 400Mhz), to pewnie wina lipnych Twinmosow na kosciach M-Tec'a :cry: Też kocham Quake'a :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 Watcher: juz wszystko OK, wazna jest kolejnosc instalacji XP->stery MB->DX9->catalysty, a ja rzucilem catalysty na gole XP i plyta nie chodzila z pelna predkoscia po namysle duala nie uzywam, bo i tak nic mi prawie nie da, ale musze zmienic chlodzenie na NB bo ten maly radiatorek suxx i sie grzeje jak diabel, tego pokrece wiecej niz 200 :( ale to juz jutro bo sie nie chce dzis w kompie grzebac, poa tym nie mam nastroju :( UPDATE: przypomnialem sobie!!! czy uzywal ktos (ja mialem na plycie z softem) narzadka do flashowania BIOSa z poziomu windy? bo sie boje, a nie mam dyskietki startowej i nie chce mi sie jej robic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 odbytor sprobuj walnac wiatraczek na ten lipny radiator (zastap takze rozowe gowno spod niego silikonem) ew. zalmana na NB i po klopocie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 odbytor sprobuj walnac wiatraczek na ten lipny radiator (zastap takze rozowe gowno spod niego silikonem) ew. zalmana na NB i po klopocie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopic Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Witam wszystkich, jakis czas temu postanowilem ze kupie nowa plyte i procesor, a ze nie mam duzo pieniazkow to zaczalem szukac na internecie cos ciekawego i przez przypadek trafilem tutaj. Przeczytalem Wszystkie posty o plycie FIC AU13 i zakupilem ja dla kolegi, siebie i jeszcze jednego znajomego (to tak zeby bylo jeszcze taniej i pewniej). Kupilem sobie AMD XP 1700+ 0.13 i 512DDR 400 KINGMAX. Wlaczajac komputer (dajac wetylator do gniazda od chipsetu) ustawilem od razu FSB/DDR na 166MHz przy mnozniku 9 co w efekcie dalo mi rowne 1503MHz, timingi ustawilem na TURBO (6,2,2,2 cl2 bodajze) i na mojej karcie graficzne GF4 MX440 ULTRA od Prolinka mam 6449pkt na default, chyba bardzo ladnie chociaz chcialbym w przyszlosci podkrecic karte graficzna zeby dojsc do 7000pkt. Ogolnie wszystkie 3 zlozone komputery chodza super, bez zadnego zajakniecia (no i ten dzwiek). Bardzo polecam ta plyte glowna, nie wiem jak inne nforce2 (EPOX, ABIT i inne ktore wszedzie sa zachwalane) ale ja z mojej plyty jestem w 100% zadowolony :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Watcher: wiem, wiem, podobne jaja byly z Epoxem 8RDA+, a ze chcialem go sobie nabyc to bylem na to gotowy mentalnie :) niestety fizycznie nie - brak odpowiedniego wiatraczka, poza tym zmieniajac tydzien temu obudowe wiedzialem, bo wczesniej to przemyslalem - "zdejme to gowno z NB i zdrapie to cos ze spodu", ale - smiejcie sie - zapomnialem :oops: i ciezkie jest zycie idioty, oj ciezkie :) ale sie poprawie, zreszta to w moim najgesciej polukrowanym interesie :) Knopic: gratulacje z dobrego wyboru, tylko czemu tak malo podkreciles? MALY UPDATE: slyszal ktos kiedys o jakimkolwiek vmodzie do AU13? chcialbym miec do dyspozycji np. 2V... albo nawet wiecej.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopic Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Podrecilem tylko troszeczke bo mam wentylator TITAT TTC-D5T z pasta ze srebrem za 22zl, i tempterature w stresie 42 stopnie bo musze miec zamknieta obudowe a nie mam zadnych innych wentylatorow. Jak sie dorobie dobrego chlodzenia to zobacze, narazie sie troche boje podkrecac. tylko prosze nie smiejcie sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 knopic: 42 to luuzzik, jakbys mial >60-70 to mozna sie zaczynac martwic. smialo jedz wyzej. nawet jak bedzie za goraco to i tak Twoja mobo ma zabepieczenie przed przegrzaniem proca. synchro only!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Witam. Wczoraj byłem na giełdzie we Wrocławiu, i jako że sam sobie na dniach kupuje płyte (albo FIC AU13 albo Epox8rda3 - jeszcze nie jestem do kńca zdecydowany) pozbierałem wszystkie ulotki i tylko 1 firma która się tam reklamowała posiada FIC AU13. Więc jakby kogoś interesowało w jakim sklepie można tą płytke zakupić to mówcie a podam wam numer telefonu. Są do wyboru 2 płyty, Fic Au 13 za 354 zł (bodajże - dobrze nie pamiętam musialbym sprawdzic) i za 437 zł (tutaj tez za dobrze nie pamiętam 8) ) z S-ATA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 437 z S-ATA to tanio, tylko czy jest sens to brac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 http://www.gvctax.pl/podzespoly.php?roz=1&podzespol=mba Tutaj można dostać płytkę (tą wersje z SATA) za 427 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Ktoś słyszał widział żeby Fic padł przy zapodaniu fbs 200mhz? Bo mi tak płytka zdechła i cholera czekam 3 tydzień na nową/naprawioną, a 1700DLT3C JIUHB@2.2ghz 1.5v czeka :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 cholera cos jest z biosem w tym FICu bo podobnie do kolegi, do FSB 200 chodzi super, ale kazdy krok powyzej 200 to zwisy (niemozliwe dac wiecej niz 204) pewnie flash BIOSu pomoze ale sie boje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisior Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 a czy jest wogóle jakiś nowy bios do tej płyty? Jeśli tak to dajcie linka please Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Niestety nowego biosa ani widu, ani słychu :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 mam pytanko, oddzwioniłem wszytkie sklepy we Wrocku i nikt nie ma Fic AU13 z S-Ata, jedyne co moge dostac to wersje podstawową, więc miałbym prośbe, gdyby ktoś z was miał jakiś sprawdzony sklep ktory wysyła płyty (internetowy lub zwyly) i ma FiCAU13 a S-ATA to prosiłbym o namiar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 co do BIOSa to jest jakis z 16 maja.... nie sprawdzalem go Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 jak nazwa pliku zaczyna sie od tccxxx.bin to nawet nie probuj, to bios do starszego releasu plyty au13 pcb 1.2 :!: ale z nb-a2 lub a3. Na wersji z nb-a1 (tfa; pcb tez 1.2 :!: ) nie poleci za nic. Prawdopodobnie mobo po flashu nawet nie wstanie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 dzieki Watcher - on jest do PCB1.2 - nie bede go ruszal! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 dzieki Watcher - on jest do PCB1.2 - nie bede go ruszal!jakbys znalazl jakis nowy biosik do wersji tfa42 to daj znac pozdro ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Watcher - ja mam tez TFA42 - a ten bios sciagnalem bo na nim 'pisze' :) au13_tfa42_pcb12 no i co dalej? na razie nie flaszuje bo spalilem flopa :) ale sie boje bo nie odczytalem serii PCB, poza tym flasher dziala tylko na kartach ISA, a plyta nie ma zlacz ISA wiec trzeba to robic na ciemno, czytaj miec 100% pewnosci; tak przynajmniej stoi w readme.... no i nie wiadomo.... UPDATE: z doswiadczenia widze ze chyba dla tfa42 jest tylko ten jeden bios wiec chyba jakby co to trzeba bedzie nim sie posluzyc, napisze do FICa czy to na pewno ten, moze to cos pomoze... UPDATE #2: nie wiem czy ktos o tym pisal ale http://www.gamingin3d.com/reviews/nforce2/, FIC nie pojdzie wyzej niz 203 a szkoda... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...