Skocz do zawartości
Megabyte

FIC - tania płyta na nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam tą płytke i z tego co tu czytałem ona zawyża temperatury, ja na zwykłym coolerze miałem 55-65 stopni, a jak zmieniłem na WC to mam w spoczynku 42, chodzi mi o A2000 nie kręconego, chciałem się zapyatc czy to normalne, czy też ja coś poknociłem przy instalacji :cry:

Przy okazji kumpel ma zestaw CPC bloki na: CPU, NB, GPU, HDD i zasiłke. Twierdzi, że temperatura jego A2400 w stresie wynosi 37*C, co o tym myślicie, może jednak CPC rulez :wink:

update:

Moje chłodzenie to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=18298240

podkręciłem proca jak w podpisie i teraz w spoczynku mam 50* :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałem 200 zeta, co do temperatury wody to hmmm chyba nagrzewnica nei daje rady i cza będize wsadzić tam jakiś wentyl, bo teraz na A2000 (10x1666) mam w stresie 51*C, a to jest napewno za dużo, poczekam jescze niech sie woda nagrzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrdastwuj!

mój nowiutki AU13 właśnie sobie gdzieś na poczcie leży i koło środy powinien do mnie dotrzeć, ale od poniedziałku nie mam sieci, więc wolę się za wczasu wywiedzieć :] - jakie są najlepsze wersje sterowników dla tej mobo? i czy współpracuje z Fortronami (FRN2-L nie chciał i zasiłka pół roku w szafie przeleżała :/ )

zdrawim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrdastwuj!

mój nowiutki AU13 właśnie sobie gdzieś na poczcie leży i koło środy powinien do mnie dotrzeć, ale od poniedziałku nie mam sieci, więc wolę się za wczasu wywiedzieć :] - jakie są najlepsze wersje sterowników dla tej mobo? i czy współpracuje z Fortronami (FRN2-L nie chciał i zasiłka pół roku w szafie przeleżała :/ )

zdrawim

jaj mam fortrona 250Wi <span style="color:red;">[ciach!]</span>a jak mazenie 220 fsb ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie wspolpracowal z fortronem ? rozwin mysl ...

Fortek od Haszyda, 245W

podczas pracy komp mi się co chwila restartował - najczęściej podczas pracy innych urządzeń elelktrycznych (odkurzacz, etc.) lub np. włączenia po nocnym ściąganiu monitora - nie pomogło ani kupienie superhiperturboodrzutowejfullwypaslistwyprzeciwprzepięciowej (najdroższa z komputronika) ani kombinowanie z uziemianiem gniazdka (nawet pod kaloryfer je podpiąłem :twisted:), wymiana zasilacza u Haszyda an inny też nic nie zmieniła

dodam, że zasilacz u kolesia na KT266A działał, a Soltek bezproblemowo mykał na Megabajcie 300W

tamat poruszałem an forum poświęconym FRN2 koło czerwca/lipca (gdzieś 10-20 strona o ile pamiętam), więc jeśli chcesz go kontymuować, to zapraszam tam (bo tu, to OffTopic'i chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowaliście ten bios?

edit: Watcher - teraz pooglądałem Twoj podpis - coś się zmieniło?

tylko przeficnąłem na fica full wypas :P

A co do flashowania z dyskietki startowej utworzonej w XP, to polecam usunąć z niej wszystkie pliki oprócz: io.sys, msdos.sys i command.com. U mnie poszło :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec, jakie sterowniki najlepiej wrzucic? (bo musze dzisiaj posciagac - jutro siec zdaje) 3.13 styknie, czy lepiej cos starszego?

UPDATE: na stronie producenta napisano, że w pudle z płytą dodawany jest kabel ATA66 - potwierdzacie, czy też ATA100 mieliście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec, jakie sterowniki najlepiej wrzucic? (bo musze dzisiaj posciagac - jutro siec zdaje) 3.13 styknie, czy lepiej cos starszego?

UPDATE: na stronie producenta napisano, że w pudle z płytą dodawany jest kabel ATA66 - potwierdzacie, czy też ATA100 mieliście?

ATA66=ATA100 kabel.

UPDATE: Co do sterów to używam 3.13WHQL i uważam ze są najlepsze :P

W aidzie mam pamięci 2.5-3-3-8 fsb400:

odczyt: 2926

zapis: 1117

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyście byli mili i meili torche czasu to potestujcie o ile fic zawyża temperatury, ciekawi mnei to bo mam wc, ale temperatury nie za ciekawe :?

Co jest nikt nie przesiadał sie z innej płyty (z zostawieniem starego proca), czy też nikt nie sprawdzał, no to ja powiem A2000+ zbartonizowany tak ze teraz pokazuje A2200+, nie kręcony na 1.6 vcore i mam 45*C w max obciążeniu po jakimś czasie (nie pamiętam dokładnie), z tym ze nie mam jescze shrouda i dobrej pasty, no ale chłodnica i blok jest zimna, a temperatury z kosmosu, w przyszłym tygodniu chyba wezne autko i pojade do sinusa to potestujemy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nie zawyza tylko pokazuje temperature z diody w procku :)

ja mam teraz thortona 2000+ kręconego na 2600+(2113Mhz) temperatura w idle 52-54 w stresie do 60, temperaturki na zwykłym aluminiowym titanie za 30 zł :)

ps. napięcie 1,75V

mam jeszcze pytanie czy każdy thorton powinien iść na szynie 200Mhz ?

procek ma odblokowany mnożnik ale jak chcę ustawić szyne nawet na 10x180Mhz to komp nie wstaje, pamieci mam niby 400Mhz, teraz jest 12,5x171 i jest oki troche to dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no - płyta doratła =]

póki co musiałem do szkoły wyjechać i nie miałem okazji jej pomęczyć, ale z tego, co przez pierwsze 2h ją pomęczyłem, to zaniepokoił mnie jeden fakt - FSB 169 (kingstony 333 mają opory przy wchodzeniu na wyższe częstotliwości) - wszystko działa bez zarzuut, ale gdy odpalam prime (innych testerów nie miałem jeszcze czasu zapuścić), to mobo zaczyna wydawać jakieś dziwne odgłosy - mi w pierwszej chwili skojażyły się z piszczącym łożyskiem, ale z chwilą wyłączenia prime'a odgłosy zniknęły, więc to na 100% nie jest żaden wentyl ...czyżby kondensatoski SANYO jednak nie były takie porządne?

btw. chyba FIC naprawił buraka z zasilaniem wentylatorka na proca, bo mój CoolerMasterSilence idzie piknie na 2800rpm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rork fajne masz te temperaturki jak na fic'a, ale to chyba zalęzy tlyko od położenia tego czujnika, jeden moze być bardziej wciśnięty a drugi mniej, co do fsb to ja moje specteki 333 przekręciłem na 420, więcej sie nie dało ale mam codegena 300W :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czujnik dotyka procka specjalnie go tak odgiołem :), ale napisalem wyżej, że fic odczytuje temperature z didy w procku :), jak by tak nie było to było by coś ok 10 stopni mniej.

tylko dalej mnie mnurtuje to fsb niskie :( większośc na tej płycie wyciąga ponad 200, 170-173 i dalej nie ce :)

a mam problem ze zmianą biosu, odpalam z dyskietki ten programik co jest w paczce z biosem z nazwą biosu jako argument sprawdza mi czy bios ok pokazuje mi ze znalazł (chyba) sieciowke i firewire-którego nie mam:) i pyta sie czy zachować stary bios obojetnie co dam Y czy N nic nie nagrywa i wychodzi z programu. Może trzeba jakieś parametry wpisać ? tylko nie wiem jakie :)

dzięki za pomoc

ps wcześniej już zmieniałem bios w innych płytach i nie miałem z tym problemu :) (abit,shuttle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak:

- fic napewno nie odczytetuje temperatury z diody, tlyko z czujnika i zależnie jak jest wciśnięty może pokazywac różne temperatury (takie jest moej odczucie), w jakimś teśice fic zawyżał o 20*C w porówaniu do abita czy epoxa, choć u mnei napewno nie aż o tyle

- co do biosu, to tak jak Wachter napisał usunuńś te wszystkie pliki oprócz tych trzech i jescze coś, wyłącz cache proca i płyty, może pomoże ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prosbe userow przenioslem i przykleilem

tu kierujcie dalej swoje uwagi dotyczace tej plyty.

A dlaczego akurat ten topic (z wielu niegdyś przyklejonych) wyróżniłeś i przykleiłeś?

Ja bym prosił o równe (choć zasługuje na więcej ) traktowanie mojej płytki - czyli również przyklejenie topica o A7N8X deluxe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tawariszcz_gonciarsky -> rzeczywiscie slychac piski po wlaczeniu prima, dziwne to znawisko, mialem na kilku egzemplarzach i mam nadal, jednak te piski sa na tyle ciche, ze az niezauwazalne, gdy nie uzywa sie sluchawek; wiecej halasu robia wejscia line i min :lol: które wypada na "dzień dobry" wyciszyć. Co do buraka z zasilaniem to fajnie by bylo jakbys zmierzył miernikiem napięcie na wentylu, moze rzeczywiscie poprawili, a moze nie :?:

Garfield^ -> co do ułożenia czujnika to sprawdzałem i różnice są rzędu 1'C - przy okazji czujke urwałem :P Według mnie zawyza najwyzej 10'C, a przy okazji przy slotach pamieci znalazlem miejsce na podłączenie trzeciego czujnika temperatury :!: pasują idealnie te przewodowe czujki ze starych abitow-bx i innych takich wynalazków :wink:

rork -> 2137mhz ci idzie na fsb 171, a 1800mhz przy 180fsb nie daje rady wycisnąc 8O moze masz przekombinowane ustawienia czestotliwosci i timingów pamięci :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watcher timingi mam takie 8-3-3-2,5 ustawienie w stosunku do szyny 1:1 napiecie na pamięciach 2,6V, jeszcze nad tym popracuje jak znajde chwilke na zabawe z biosem :) procek napięcie 1,75V

zasilacz codegen (prosze sie nie śmiać) :) 400W, moim zdaniem całkiem dobry napięcia trzyma dobrze, ale moim zdanie to napewno nie zasilacz-na niskim fsb (170-72) wszystko chodzi ładnie, tylko jest problem z uzyskaniem większego fsb 180-200 tyle chcił bym mieć :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak podejdzie ci, co do zwiększenia max o/c to nie wiadomo, ale przynajmeij ci proca wyświetli prawidłowo :lol: te 222 fsb to robisz bez żadnych modów bo ja na codegenie 300W i spectekach 333 maiłem max 420, no ale teraz mam pożyczonego chiefa 360 + khX i potestuje, aha jeszcze coś - masz coś na mosfetach czy gołe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...