Skocz do zawartości
Megabyte

FIC - tania płyta na nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

ehh to spoko ci to chodzi, dotknij moze mosfetów bo chyba sa ciepławe, ja jutro testuje kupiłem dziś złotego zalmana + wentyl, mam pozyczone:

chief 360W, KHX i ASV (wszytko od Sinusa - pozdrowienia dla niego :wink: nie ma kompa teraz hehe) , więc jutro jak wsyztko złoże bedzie godzina prawdy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta najlepeij najnowsze stery i bios, co to jest nvidia system utility proponuje skożystać z wyszukiwarki

Dzisiejsze moej zmagania z FIC'iem:

Pożyczyłem Chiefa, KHX i ASV od Sinusa i zaczołem się bawić:

Zmieniłem radiator na NB na złotego zalmana + wiatraczek coolermastera, wszytskie radiatorki przjechałem ASV, podpiołem cheifa i khx i do dzieła, nie miałem za dużo czasu dziś więc odrazu vcore na max -1.925 i kręciłem, neistety moje mobo coś nei wskakuje na wyższe fsb niż 210, za równo na satrych pamieciach jak i na tych hyperach, no cóż, za to proc fajnie chodzi bodajże 210x12 wlazłem na gadu, neico prime pomęczyłem i spoko było, potme niestety musiałem spadac ale jutro jade od nowa z katowaniem no i moze jakiś vmod :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie blokuja pamieci, przy 220 prime sypie juz bledami a podnoszenie napiecia na cpu/pamieci nic nie daje. Zlote zalmany na NB+SB, mosfety nieosloniete. Zasilka wyrabia bez problemu wg. mnie. Spróbuje dorwac lepsze RAMY, jak znajde czas to bede testowal w trybie asynchro i bez duala, ktory znacznie ogranicza overclocking.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj miałem chwilke czasu i udało mi się wyciągnąć szyne na 190 Mhz :) (narazie) 190 x 11, ale musialem podnieśc napięcie na procku do 1.75Vjeszcze powalcze mam ochote na conajmniej 200 :)

ps. przypadkiem znalazłem tester stabilnosci procka, program do konwersji dżwieku np mp3 do AC3 - besweet - tak daje prockowi po pupie że szok 5 min i komp wisi albo program sie wywala :) tym sposobem wykryłem, ze trzeba napięcie podnieść. nawet liczenie seti tak nie obciąża procesora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ja mam inne pytanie - podpialem sobie piec od gitary jako centralny glosnik przez wejscie mikrofonowe i strasznie dzwiek sie syfi, mianowicie centralny jest raz cicho, raz glosno i ogolnie kila....

moze to wina jakichs driverow.... mam 3.13, co wy na to?

UPDATE wyglada ze to nie jest potencjometr bo po zamianie przednie<->centralne male glosniczki ktore staly sie centralnymi na moment tez mialy wahania poziomu glosnosci... zatem ki diabel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wATCHER ... JAKIE MASZ OZNACZEMNIA PAMIECI ... JA TEZ MAM MDT I MI CHULAJA NA 220 MHZ BEZ ZAJAKNIECIA

bo nie masz duala :!:

a jak sprawdzic czy mam duala ?

chodzą mi na 2.5 3 3 9 na 220 fsb ... jestem zadowolony ... są w tych bankach ze powinny chodzic w dualu ... jest jakis soft co sprawdza dual czy nie ?

PS. Nie chcesz sprzedac twoich pamieci ? jak tak to na ile bys je wycnił ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do duala wlacz sobie cpu_z :) na jakim napieciu chodza ci te pamieci? bo moje chodza na 2,8 @ 221 11-3-3-2,5 dual rzecz jasna

a i nowy bios niewiele pomogl, tyle ze przy POST-cie wyswietla poprawnie czestotliwosc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do duala wlacz sobie cpu_z :) na jakim napieciu chodza ci te pamieci? bo moje chodza na 2,8 @ 221 11-3-3-2,5 dual rzecz jasna

a i nowy bios niewiele pomogl, tyle ze przy POST-cie wyswietla poprawnie czestotliwosc ;)

CPU_Z pokazuje ze pamieci chodzą w Dualu na 9 3 3 2.5 a napiecie to 2.5V ;))

wynik z sandry 2004 3130,2886 (troche ciennko chyba ;( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sie zapytac o producenta pamieci na moiej kosci : sa na nich oznaczenie 9 kropek wpisanych w koło. Wszędzie szukalem i nie znalazlem firmy jaka wyprodukowala te kosci

Moze ktos na tym forum wie jakiej firmy sa te kosci.

PS.

Tak poza tym chcialemm sie zapytac czego moze byc przyczyna zawiesznia sie kompa po pary sekundach - minutach w 3D jak puszcze procesor wiecej niz 2230 MHZ. Komputer uruchamia sie na 2450 MHZ na 1.75 V, wchodzi do windowsa, testy 2d ida ale 3D odrazu zwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest 200 !!! 200x10,5 napiecie nadal 1.75V trzeba jechac dalej, tylko temperatury w stresie troszke wysokie nawet do 64 stopni, czas zmienic chłodzenie ale kasy brak.

p.s.

co myślicie o tym colerku http://www.frazpc.pl/sklep/opis/6659//

tni dosyc i wygląda na wydajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sie zapytac o producenta pamieci na moiej kosci : sa na nich oznaczenie 9 kropek wpisanych w koło. Wszędzie szukalem i nie znalazlem firmy jaka wyprodukowala te kosci 

Moze ktos na tym forum wie jakiej firmy sa te kosci. 

PS. 

Tak poza tym chcialemm sie zapytac czego moze byc przyczyna zawiesznia sie kompa po pary sekundach - minutach w 3D jak puszcze procesor wiecej niz 2230 MHZ. Komputer uruchamia sie na 2450 MHZ na 1.75 V, wchodzi do windowsa, testy 2d ida ale 3D odrazu zwis

Ciesz sie ze tak niezle Ci poszedl!!! To wina zasilacza...

Tez mam feel'a dokladnie 300ATXSP4 i max co do tego zasialcza to to 2150 Mhz ( oczywiscie stabilnie :/ ) . Wlasciwie dziwie sie czego tak niezle Ci poszedl w dodatku ze masz ti 4200... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie tak chwalicie ile pamieci Wam leca to i ja tez ;) pc2700 - 440mhz :D bez zajakniecia, a bedzie moze i wiecej z tym ze teraz nie ma czasu na zabawe ;) moze w ten łikendzik ? napiecie 2.8v chyba niezle zwazywszy na to ze standard to 333mhz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak u Was panowie funkcja overtemp działa, bo u mnie ostatnio fic ma jakieś napady buczenia i wyłącznia sie bez powodu :? procesor tylko lekko podkrecony (200x8) torche dziwne, siedze w pulpicie windy a tu bububu. To irytuje :Plóm: szczególnie nasiloło się po wgraniu nowego biosu :cry: też macie podobny problem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie ... mam pewien problem z FIC'em AU13. Mianowicie czasami wiesza się jak cholera... Raz jak włącze to pogram cały dzień a czasami wiesza się po 40 min gry w np. Countera.... Może to wina zasilacza bo mam Tracera 400W. AXP mam podkręconego do 2255 MHz@2800. Voltage na poziomie Default w biosie. Nie łudźcie się że to wina podkręcenia procka bo przy default (2700@2167MHz) też zwiecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie ... mam pewien problem z FIC'em AU13. Mianowicie czasami wiesza się jak cholera... Raz jak włącze to pogram cały dzień a czasami wiesza się po 40 min gry w np. Countera.... Może to wina zasilacza bo mam Tracera 400W. AXP mam podkręconego do 2255 MHz@2800. Voltage na poziomie Default w biosie. Nie łudźcie się że to wina podkręcenia procka bo przy default (2700@2167MHz) też zwiecha.

Na pewno to jest zasilacz... Najlepiej pozycz sobie od kogos dobry zasilacz tak dla pewnosci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dorwalem program modbin i testuje jego możliwości odblokowywania różnych dziwnych ukrytych opcji na biosie TFA43.bin, trzymajcie kciuki, już poprawiam błędy panów z FICA :lol: znalazlem CPU shutdown i CPU warning termperature, może fic wreszcie przestanie mi buczec 8)

UPDATE

jak by ktoś chciał zobaczyć co panowie z fica schowali w biosie tfa43 to zapraszam do flashowania fica zmodyfikowanym przeze mnie biosem :!: http://falkon.neostrada.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dorwalem program modbin i testuje jego możliwości odblokowywania różnych dziwnych ukrytych opcji na biosie TFA43.bin, trzymajcie kciuki, już poprawiam błędy panów z FICA  :lol:  znalazlem CPU shutdown i CPU warning termperature, może fic wreszcie przestanie mi buczec 8)

UPDATE

jak by ktoś chciał zobaczyć co panowie z fica schowali w biosie tfa43 to zapraszam do flashowania fica biosem zmodyfikowanym przeze mnie :!:

dead link :( Watcher skoro juz tak modujesz tego BIOSa to moze podniesiesz mozliwe vcore i vdimm do jakichs rozsadnych (wysokich) poziomow? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odbytorq DZIEKI POMOGLO

ale i tak max fsb to 235 Mhz i jest niestabilne .233 3d marka nie przechodzi i prime 95 wywala natomiast na 230 full stable ale tylko na biosie tfa42

teraz takie pytanie czy ktos z was robil vmoda dla tej plyty

chodzi mi o vmod chipsetu i pamieci (Vdimm) te 2,8 V to

odrobine za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...