Skocz do zawartości
Megabyte

FIC - tania płyta na nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

to wez ode mnie uzywana :) ja bym swoja zamienil na nf7-s

Zdrajca!!! :lol: rotfl :P

a ty bys nie zamienil....? mobo fajne, ale na kolana nie rzuca

Gdyby nie musialbym doplacac , to czemu nie. Ale nie potrzebuje wiecej , zdecydowanie mi ten sprzet wystarcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The AU13 uses nVIDIA's MCP-T which includes the SoundStorm APU (Audio Processing Unit) which supports 5.1 speakers and is 100% Dolby Digital compliant.

:?

więc chipset dobry, ale żeby był SoundStorm to chyba wyjście cyfrowe (jedno?) musi być ... czyli potencjał jest :D

spoko płyta .... tu zajrzyj i się możesz napawać, wcale nieźle wyposażona jest

save canada's wilderness :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nas stronie FIC-a pojawił sie nowy bios TFD41 v1.4 domyslam sie ze to bios nie do naszej plyty ale sam juz nie wiem bo bios znajduje sie pod opisem płyty Fic au13. Mam pytanie czym rożni sie ten rev płyty od TFA42 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarKov żeby flashować biosem do rewizji 1.4 trzeba miec tą rewizje :o My tu wszyscy siedzimy na 1.2, no chyba że ty masz 1.4 i wgrasz sobie dla zasady Initial Release :lol: A jak cie tak strasznie korci to wgraj sobie biosa "MADE BY ME" - linki pare stron wcześniej, u mnie śmiga od dłuższego czasu i jest wsjo ok.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mam jasnosc ze to bios nie do mojej (naszej) płyty - bo mnie to jakos skolowało. A na twoim biosie Watcher jade juz dłuższy czas jest spoko. Przynajmniej ty cos zrobiłeś - i chwała ci za to, bo FIC o nas najwidoczniej zupełnie zapomniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goście prowdopodobnie zrezygnowali z dystrybucji na terenie Polski tego modelu. Firma Muki która miała się tym zajmować zniknęła tak szybko jak się pojawiła, a przynajmniej nie wykazuje żadnej aktywności ;/ http://www.muki.pl Generalnie inne płyty firmy fic są dostępne, niestety AU13 brak. Można jedynie liczyć na łut szczęścia na allegro, a dla desperatów anonse ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem z tym TFA43 oficjalnym, jestem ciekaw czy ktos tez cos takiego ma, otoz moj proc chodzi sobie na 2200mhz, 11x200, jesli nie wylaczam ups`a po wylaczeniu kompa to sie tak startuje. Ale jak juz wylacze ups`a lub wyjme wtyczke zasilania od zasilacza to czasami startuje mi sie na 2500mhz samoistnie zmieniajac wartosci w biosie, albo na 12,5x100 sie odpala i wtedy musze ustawic w biosie najpierw 12,5x166 i potem po restarcie znowu 11x200 bo inaczej nie odpali jak odrazu wezme na 11x200. Wszystkie inne opcje w biosie sa tak jak byly, tylko z ustawieniami proca cos szwankuje w tym nowym biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Druss - Mialem tez takie objawy, niestety nie znalazlem co doklanie powoduje takie zachowanie. Wydaje mi sie ze chodzi tu o ustawienia proca lub pamieci. Wiem ze u mnie zalezne bylo to bardzo mocno od pamieci. Moze w biosie istnieje jakas procedura ktora testuje najpierw komponenty a np proc przy 200 jest na jakiejs krawendzi i nie przechodzi tego testu po podaniu zasilania na plyte.

@MarKov - Wymusilem wgranie tego biosu na plyte 1.2 i jakos nie widze wiekszej roznicy. Dawno nie grzebalem w biosie wiec nic mi sie jakos bardzo nie rzucilo w oczy. Chyba tylko lekka kosmetyka odnosnie timingu pamieci tzn ustawienia zostaly przeniesione z Adv. Chipset Feat. do Freq/Vol Control. Nie pamietam do ilu mozna bylo ustawic FSB ale tu o ile mnie pamiec nie myli to mozna do 255. Jeszcze nie mialem czasu sie pobawic i potestowac wszystkiego. Acha ma programator flasha dlatego zaryzykowalem. Mi bios do wersji 14 dziala dobrze ale u kogos moze tak nie zadzialac, wiec ostrzegam przed bezmyslnym flashowaniem :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem właśnie dodatkową kość RAM (mam teraz 2 * 256 MB 400 MHz CL 2.5) - po włożeniu do slotu #1 (pierwsza kość siedzi w #0) płyta od razu zacznie traktować je w trybie Dual Channel, czy muszę coś pokombinować jeszcze?

I czy mogę je bezpiecznie dać na CL 2 ? Czy raczej nie ? :-)

[edit] : poprawki

+

zajrzałem do biosu i nie mogę zmienić CL tak czy siak. Nie wiem dlaczego. Nie da się nic zrobić.

Wyczytałem, że przy niektórych płytach jest napisane na początku DDR Dual Channel Enabled czy jakoś tak, ale ja nic podobnego nie widzę...

[edit2]

Już sprawdziłem programikiem CPU-Z czy jest Dual czy nie no i jest (dzięki Lobo). Rzeczywiście przyrost wydajności nie jest porażający, ale zawsze to coś.

Co do zmiany ustawien w BIOSie to dalej to samo, no ale póki co nie będę ich kręcił. Na razie gierki chodzą ok :-)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sz@kal big thx za nfo, wyslalem maila do ficowego supportu jakis tydzien temu w temacie wsparcia semprona , nie odpowiedzieli, myslalem ze koniec z nowymi biosami a tu niespodzianka trzecia edycja biosu ;)

wyniki na biosie TFA44

everest 1.10 (aida)

odczyt: 2966

zapis: 1131

fic#barton2500@3200xp#2x256@cl2.5@D_CH#nf_drv_4.27

jest stabilny mozna flashowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe oficjalne sterowniki do naszej i innych płyt na NF2 dostępne na stronie nvidii - oznaczenie forceware 5.10, przeznaczone do systemów win xp/2k mającertyfikat WHQL, co pobrania stąd

http://www.nvidia.com/content/license/loca...ternational.exe

shalom admini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, może koledzy mający tą samą płytę by wiedzieli o co chodzi z moją zagwozdką ?

W końcu chciałbym rozwikłać ją :-) (nie jest uporczywa, bo jak pisałem tu kompa mam prawie ciągle włączonego). Ale to trochę podejrzane, że tak się komp zachwouje.

Dzięx za zajrzenie chociaż :]

link dla mniej spostrzegawczych : here .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry sorki za post pod postem, ale muszę zwrócić Waszą uwagę w jakiś sposób :)

Czy któryś z użytkowników FIC Au13 ma może IrDĘ ? Czy macie jakieś problemy z nią? U mnie 1/10 razy działa poprawnie (transmit/recieve) a tak to działa tylko recieve (nie wykrywa jej).

IrDA jest ok (komórka też).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe oficjalne sterowniki do naszej i innych płyt na NF2 dostępne na stronie nvidii - oznaczenie forceware 5.10, przeznaczone do systemów win xp/2k mającertyfikat WHQL, co pobrania stąd

http://www.nvidia.com/content/license/loca...ternational.exe

shalom admini

mam pytanie: czym sie roznia: "Unified driver" i "Nvidia system utility" do sciagniecia ze strony www.nvidia.com ??

zawsze instalowalem sterowniki, ktore zajmowaly kilkanascie mega a te z linku powyzej zajmuja ponad 30

z gory dzieki za wyjasnienie

PS czy cos sie ulepszylo w nowym biosie ?? (oprocz obslugi samprona) bo nie wiem czy oplaca sie flaszowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...