Skocz do zawartości
1928283

SLI na P45 !

Rekomendowane odpowiedzi

A więc moja przygoda z SLI zaczęła się od przeczytania newsa na Pure o odpaleniu SLI na Asusie Maximus II Formula. Mając taką samą mobo śledziłem bacznie różne fora. W końcu nadarzyła się okazja taniego zakupu drugiej grafy - 9800GTX EVGA Superclocked. Oto co potrzebujemy:

• Oczywiście 2 takie same karty z SLI-Ready (producent chyba nie ma znaczenia - jedną mam galaxy, drugą EVGA i działa :rolleyes: )
  • SLI Tool (do pobrania z tąd - zależnie od tego jaki mamy system operacyjny)
  • Mobo z co najmniej 2 slotami PCI-e
  • Mostek SLI (opcjonalnie, ja na razie nie mam, wszystko działa, z mostkiem na pewno większa wydajność)

No to do dzieła!!

• Jeśli mamy Viste lub 7 wyłączamy UAC , (User Account Center) Panel sterowania - Konta użytkowników i filtr rodzinny - Konta użytkowników - zakładka Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika - nie powiadamiaj nigdy
  • Zaktualizować forceware - do pobrania ze strony NVidii (może być nawet wersja BETA)
  • Rozpakować pliki SLITool do katalogu C:\SLI
  • Odpalić InstallSLI.cmd (jako administrator!!)- jeśli wszystko będzie ok pojawi się komunikat "SLI Patch Installed"
  • Uruchomić ponownie komputer - na liście dostępnych systemów operacyjnych pojawi się np. Windows 7 SLIEnabled x64 - oczywiście wybrać ten system (później w msconfig można ustawić jako domyślny system)
  • Wejść do panelu sterowania Nvidii i w zakładce Ustaw konfigurację SLI, ustawić na SLI Enabled (zawsze można wyłączyć)

No i możemy cieszyć się działającym SLI !! Prawda że proste ?? :wink:

Benchmarki :

Bez SLI

Dołączona grafika

Z SLI

Dołączona grafika

W grze GRID, po przejechaniu testowego okrążenia, mając włączone SLI zauważyłem dwukrotny wzrost wydajności mimo braku mostka SLI. Resztę testów przeprowadzę mając mostek .

W Assassin Creed 2 przy małej rozdzielczości nastąpił lekki spadek FPS-ów, po przełączeniu na drugi monitor full hd,było więcej FPS-ów niż bez SLI

Edytowane przez jonek_PDG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...