Skocz do zawartości
exodus.mc

pomoc przy wyborze sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chciałbym Was prosić o pomoc przy wyborze sprzętu. Od kilku lat nie jestem w temacie. Aktualnie pracuje na tym co w sygnaturce i powiem, że działa ok, ale strasznie się już grzeje (miedz widać już trochę zwietrzała i jej możliwości przewodności cieplnej po[gluteus maximus]dły ;)) oraz przy kilku virtualkach praca staje się straszna (poza tym grafa z sygnatury mi padła i jadę na gf 64mb ti czy cos... eh)

Do czego używam kompa. Ubuntu i jakieś tam maszynki wirtualne. Grać gram w to co pod linuksa - jakiś Urban Terror itp. W nowej maszynie chciałbym się skupić na mobo (oblsuga ncq w chipsecie bedzie plusem), proc (6 rdzeni), ram (min 4GB) i ciszy, więc jakiś dobry i duży wicher + obudowa w której się zmieści (wiem, że kręcąc to aż takiej ciszy nie będę miał, ale na pewno będzie ciszej niż teraz mam - miło byłoby gdyby mobo miało możliwość kontroli pracy kilku wentyli - można wrzucić je do zestawienia). Grafa nie jest dla mnie priorytetem. Ważne aby był to GF bo ma lepsze wsparcie i rozwój sterów pod linuksa. Chciałbym aby ta grafa nie była jakaś straszną lipą - jak odpalę jakoś najnowszego StarCrafta to będzie ok (tylko w ta grę chce zagrać na tej maszynie :) )

Proca oczywiście chce i będę kręcić, wiec proszę weźcie to pod uwagę - dobre mobo to podstawa.

Przejrzałem zestawy przykładowe tu na forum, jednak w każdym jest jakaś wypasiona grafa - każdy zestaw jest pod gry. Mi zależny na konfigurację niekoniecznie pod gry.

Kwota max to 3500. Ze starej maszyny zabieram nagrywarkę dvd i stacje dyskietek. Jeżeli sądzicie, że dysk który posiadam jest ok to jego też mogę przełożyć - jeżeli wydajnościowo nie ma co porównywać go z samsungiem z zestawów przykładowych to biorę samsunga.

Z góry dzięki za każdą sugestie. Może uda się coś wydumać.

Edytowane przez exodus.mc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk zmieniamy, myślę, że nie ma sensu aż tak oszczędzać.

Proponuję:

Procesor : AMD Phenom II X6 1055T - 747 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + Scythe Gentle Typhoon 120 - 58 zł

Płyta Główna : Asus M4A88TD-V EVO/USB3 - 391 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 342 zł

Karta Graficzna : Asus ATI Radeon HD5770 CuCore 1GB DDR5 - 588 zł

Zasilacz: OCZ Z-Series 550W - 354 zł

HDD : 2x Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 346 zł

Obudowa : CoolerMaster Dominator II 692 Advanced - 319 zł

Razem : 3280 zł (techplanet.pl)

Można ewentualnie wziąć inne chłodzenie, np. Noctua NH-D14, ale to już z innego sklepu. Zasilacz mocno na wyrost, ale polecam ze względu na bardzo dobrą jakość wykonania i wysoką sprawność.

Osobiście jednak wolałbym coś na Intelu, nawet mimo tego, że wchodzą nowe podstawki... W aplikacjach wykorzystujących więcej niż 4 rdzenie Phenom OC jest mniej więcej równy Core i7 8xx OC, ale w pozostałych Intel po prostu króluje.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa ATI odpada - wsparcie pod linuksa zle zle zle :) musi byc GF - jakis taki moze jak pisal andrew777.

Dwóch dysków nie potrzebuje... zasilacz to wezme OCZ ModXStream Pro 500W - kilka $ w kieszeni...

Zróbmy tak, że przełożę sobie moją 250 i będę na niej działał. W zamian za to pomyślmy o procu na intelu - da sie cos zrobic w tej kwocie co podalem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo za drogie chłodzenie polecacie. Wystarczy Silentium PC Fortis za 115zł w esc.pl (mam i mogę polecić, tylko szeroką obudowę trzeba 185mm+). Tam jest Zephyr 120mm, więc jest cicho. Na dysku nie ma co oszczędzać, bo jak będzie zamulał komputer - nie żartuję. Reszta wygląda ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... Kilka osób działa na ATi i Linuksie (NeoMagNet?) i z tego, co pamiętam, nie narzekają. Powiedzmy, że niech będzie NV. Dyski OK, nie dwa, ale powtarzam, warto kupić choćby jednego Samsunga.

Procesor : Intel Core i7 860 - 1010 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS10X Flex - 135 zł + Revoltec RL039 - 25 zł

Płyta Główna : Gigabyte P55-USB3 - 419 zł

RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHZ - 314 zł

Karta Graficzna : Gigabyte GeForce GTX460 768MB DDR5 - 706 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 236 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 174 zł

Obudowa : CoolerMaster Dominator II 692 Advanced - 319 zł

Razem : 3338 zł (techplanet.pl)

Ewentualnie można dać kartę ZOTAC GeForce GTS250 1GB DDR3 (431 zł), ale to już decyzja należy do Ciebie, moim zdaniem bardziej opłacalny jest GTX 460.

Imo za drogie chłodzenie polecacie. Wystarczy Silentium PC Fortis za 115zł w esc.pl (mam i mogę polecić, tylko szeroką obudowę trzeba 185mm+). Tam jest Zephyr 120mm, więc jest cicho.

Nie zapominaj, że w zestawie masz bardzo dobrą pastę. No i wg mnie Flex jest troszkę wydajniejszy. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do mobo ASRock X58 Extreme3 mozna wsadzic tylko 4 kostki - mysle o Intel Core i7 930 + ASRock X58 Extreme3 - tylko nie wiem czy to bedzie dzialalo...

usb3 w tym asrocku leci juz z chipsetu?

mysle tez nad tym gf 250... cholera nie mam nawet porownania do czegokolwiek w wydajnosciach... :( (w pracy mam 7600 256MB i starcza - compiz gania.. urban tez... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do mobo ASRock X58 Extreme3 mozna wsadzic tylko 4 kostki - mysle o Intel Core i7 930 + ASRock X58 Extreme3 - tylko nie wiem czy to bedzie dzialalo...

Będzie działać, ale w singlu, nie w dual ani tri channel..

usb3 w tym asrocku leci juz z chipsetu?

Nie.

Inna sprawa, że ja bym w S1366 nie wchodził... Koszta większe (~350 zł), a wydajności niewiele więcej. To, że jest opcja i7 980X do mnie nie przemawia - i tak będzie się bardziej opłacało przejście na nową platformę niż kupowanie tego procesora.

Cenę S1156 można zbić kupując Xeona X3440/X3450, ostatnio jest coraz słabiej dostępny niestety, ale może udałoby się go kupić w innym sklepie.

mysle tez nad tym gf 250... cholera nie mam nawet porownania do czegokolwiek w wydajnosciach... :(

Różnica to ok. 30%, po OC wzrasta do ok. 45-50%. Jak faktycznie zależy Ci na cenie, to możesz wziąć GTSa 250, powinien Ci wystarczyć do tej jednej gry. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak... jaka mobo i jaki proc? czy zostajemy przy i7 czy xeon?

Procesor jeśli da radę, to Xeon, najlepiej X3440, bo to jest praktycznie to samo, co i7 860, ale z mniejszym taktowaniem.

Płyta GB P55-USB3, miałem ją na testach i mogę polecić, w OC minimalnie ustępuje np. P7P55D-E Pro, sekcja zasilania temperaturowo bardzo podobnie, a cena przyjemniejsza.

btw

dzieki za ogromna pomoc... moze w koncu kupie ta maszyne...

Nie ma za co :wink: . Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli lepiej X3440 niz X3450 (roznia sie tylko mnoznikiem) ?

jezeli asus lepszy to wole doplacic - mobo najwzniejsze (czytalem ze asus lepiej podchodzi o kwestii biosow - ze sa dluzej dane mobo supportowane, gdzie z kolei gigabyte wydaje nowa rewizje mobo i biosow dla starszych mobo nie aktualizuje. czy prawda nie wiem, ale kilka takich opinii slyszalem)

co do proca.. to jak widze to xeony 4 rdzenie - mowicie ze przebija to 6rdzeniowe amd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli lepiej X3440 niz X3450 (roznia sie tylko mnoznikiem) ?

Lepszy, tzn. bardziej opłacalny, bo z tego, co widzę, X3450 jest już w podobnej cenie, co i7 860, który ma jeszcze wyższy mnożnik.

jezeli asus lepszy to wole doplacic - mobo najwzniejsze (czytalem ze asus lepiej podchodzi o kwestii biosow - ze sa dluzej dane mobo supportowane, gdzie z kolei gigabyte wydaje nowa rewizje mobo i biosow dla starszych mobo nie aktualizuje. czy prawda nie wiem, ale kilka takich opinii slyszalem)

Asus wydaje dużo aktualizacji, ale większość z nich to już jest takie szlifowanie, często niezauważalne dla zwykłego użytkownika. Jak aż tak bardzo Ci na tym zależy, to możesz dopłacić do Asusa P7P55D-E.

co do proca.. to jak widze to xeony 4 rdzenie - mowicie ze przebija to 6rdzeniowe amd ?

Cztery rdzenie, ale osiem wątków (wirtualne rdzenie), co w rzeczywistości daje tyle, co 6 rdzeni (analizując testy doszedłem do wniosku, że 2 wątki=1 rdzeń, jeśli chodzi o wydajność, mocno upraszczając).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus wydaje dużo aktualizacji, ale większość z nich to już jest takie szlifowanie, często niezauważalne dla zwykłego użytkownika. Jak aż tak bardzo Ci na tym zależy, to możesz dopłacić do Asusa P7P55D-E.

sam masz asusa :)

jak na tej plycie z usb3 i sata3 + pcie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam masz asusa :)

Kupowałem go jeszcze przed premierą samej podstawki i dużego wyboru nie było :wink: . Inna sprawa, że jestem zadowolony z tej płyty.

jak na tej plycie z usb3 i sata3 + pcie ?

Nie testowałem USB 3.0, więc wiem tyle, że jest, w ilości x2. PCI-E na obu płytach działa z prędkością x16/x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi