marchwiak5 Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2010 Zacznę od obecnej konfiguracji: Pentium 4 530 3.0 GH Płyta główna - gigabyteGA-8I925X-G 2gb ram ddr2 ati hd4670 1hdd 1dvd zasilacz modecom mc400 Komputer poza grafiką i zasilaczem ma już dobrze ponad 5 lat, gdyby nie fakt, że ostatnio przetwarzam sporo danych i jednordzeniowiec nie jest tu zbyt wydajny nie decydowałbym się ze względów ekonomicznych na modernizację. Jednak w tej sytuacji muszę wymienić conieco i mam tu 2 warianty: - wymiana procesora i płyty(na taką przyszłościową) tak żeby karta graficzna nie była ograniczona jak teraz i zostawić obecny zasilacz który działa bezprobemowo i cicho. Rozdzielczość jaka mnie interesuje dla gier to 1280x1024. - całkowita modernizacja Najchętniej bym tylko wymienił procesor, bo ten mimo jednego rdzenia pobiera aż 90W, ale niestety płyta na to nie pozwoli. Poprzedniej modernizacji mimo płyty głównej nie żałuję bo mimo upływu ponad 5 lat wciąż można na tym gruchocie pograć w wiele tytułów i to wcale nie z przed iluś tam lat. Jaką więc wybrać płytę i procesor? Co radzicie, bo ja sądzę że najlepsze będzie wybranie przyszłościowej płyty tak aby kiedyś móc dodać ramu zmienić grafę oraz zasilacz. Co do ceny to nie mam ograniczeń; co teraz się najbardziej opłaca - ograniczeniem dla procesora myślę że będzie ta karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2010 Taka paplanina że nie ma ograniczen. Niemoglbys od razu napisac do ilu? Dobrze bedzie tak: AMD Phenom II X6 1055T - 820 zł Asus Crosshair IV Formula - 769 zł Jak i tak: AMD Athlon II X3 435 - 295 zł ASRock M3A770DE - 249 zł Chcesz nowy sprzet i przyszlosciowy wiec musisz jeszcze kupic DDR3, bo modernizacja pod DDR2 w tym wypadku nie ma sensu. Juz lepiej byloby nic nie ruszac i zmienic jak bedzie kasa niz kupic procka am3 i mobo na am2+ bo to zadna modernizacja :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Zastanawiam się nad wymianą procesora(przy okazji płyty), jaki wybrać na ten moment do zasiłki modecom mc400 i grafiki hd4670, prócz tego 1hdd i 1dvd. Chodzi mi o proca na ten moment najmocniejszy do tej grafiki i przy tym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Ehh, to bez sensu <_< Mozesz kupic procesor z serii extreme i7 za 3 tysiaki i działać będzie super. Napisz może, że chcesz zrównoważony zestaw, że zastosowania to gry itd Można się domyślać, ale po co skoro można od razu dać obraz tego co kolega sobie życzy :razz: I napisz z czego zmieniasz, bo znów domyślam się że z AM2 lub LGA775 i pewnie na DDR2, więc zmiana cpu, mobo i ramu Cie czeka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Generalnie chodzi mi oto żeby wymienić teraz procesor na maksymalnie dobry przy tej grafice i zasiłce razem z tym płytę i ew. ram(bo przy zamianie z ddr2 na ddr3 nie stracę cenowo) a w przyszłości wymienić proca i grafikę, dodawać ramu i zmienić dysk itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Widzę, że już raz się wypowiadałem kiedyś i to podobnie. Dobrze wiedzieć, że zachowuje ciągłość i stałość zdania... :-P Procesor : AMD Athlon II X3 440 - 276 zł (ale właściwie to mógłbyś brać to : AMD Athlon II X2 240 - 214 zł) Płyta Główna : Asrock Extreme3 AMD 770 - 285 zł RAM : Goodram 2GB PC1333 CL9 - 167 zł Razem : 728 zł (666 zł :twisted2: ) X3 daje szanse na odblokowanie rdzeni i /lub pamięci cache trzeciego poziomu. Jeżeli będziesz miał money to warto, w innym wypadku X2 bo i tak piszesz ze planujesz upgreadować komputer. Dlatego też takie trochę bardziej "przyszłościowe" mobo, wierze że lepiej sobie poradzi z ew. upgreadami na x4/x6 niż tańsze płyty. Ram najtańszy w jednej kości. Będą pieniądze to można kupić 1600 CL9, 1600 CL7 albo jakieś z fajnym radiatorem :P Na razie ustosunkuj się do tej "propozycji". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) Ogólnie wygląda ciekawie, może ktoś z was ma orientację jak ta płyta może sobie w przyszłości poradzić z 6-rdzeniowcami, bo myślę że to byłaby dla mnie najlepsza opcja - teraz ten 2 rdzeniowiec a kiedyś tam 6, nowa grafa i wiecej ramu. Ostatecznie do płyty mógłbym dopłacić jeszcze trochę jeśli macie lepsze pomysły. Edytowane 24 Lipca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 (edytowane) Wszystkie aktualne obsługuje, więc z następnymi też nie powinno być problemu... Edytowane 24 Lipca 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Procesor : AMD Athlon II X3 440 - 276 zł (ale właściwie to mógłbyś brać to : AMD Athlon II X2 240 - 214 zł) Albo Athlon II X2 260 - gwarancja że będzie to C3 które pracuje na niższych napięciach, mniej pobiera energii w stos. do wydajności. Dzielnik dla pamięci też jest korzystny (pamięci 800 i 1066 będą pracowały z pełną częstotliwością). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Ostatnio próbowałem wycisnąć max z mojego starego proca, ale nie wiele się dało, obecna konfiguracja to: -p4 3Ghz@3,4Ghz -2gb ddr2 667 -hd 4670 -modecom mc400 -1 dvd 1 sata Proca myślę że już wybrałem amd x2 240, tylko teraz mam duży dylemat co do płyty - czy brać taką pod x6, czy będą wychodzić na am3 dobre procesory jeszcze, czy wziąć najtańszą(mając na uwadze że amd ma wprowadzać nowe platformy nawet w polowie przyszlego roku) - oczywiście taką żebym mógł również podkręcić sporo tego x2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Asrock M3A770DE. Nie jest to najtańszy możliwy syf, ale jest dość tania i pozwoli ci na nie najgorsze OC. A to, że mają wprowadzić nowe platformy niewiele znaczy. IMO AM3 pożyje jeszcze dłuugo. Edytowane 27 Lipca 2010 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Hejger to nie taki straszny syf..... ( jest pewniem producent z dłuższym starzem co robi jeszcze lepszy syf i nie jest to ECS.) M3A770DE to dobry wybór Oc na dobrym poziomie ( przy X2 nie ma problmów przy X6 i hardcore OC moze być ciepło sekcji zasilania proca ) Układ dzwiękowy mimo ze integra jest jak narazie ( dla mnie ) najlepsza integra na rynku.... Nie powiem ze na 785 GXH nie da sie ukrecić 50% wiecej mocy i jakoś mie było to zbytnio trudne ( no agregat juz nie był zadowolony )... i sekcja porca też nie była jakoś ciepła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Właśnie mówię, że to nie jest syf ;) Miałem A770DE+ (to samo tylko na AM2+) i gdyby nie to, że ACC na niej nie działa, jak trzeba, to pewnie ciągle bym ją miał. Tylko 3 rzeczy mi w niej przeszkadzały. -Wyżej wspomniane ACC (mój proc nie działał na x4) -Baardzo grzejący się NB (może miałem niedosmarowany pastą egzemplarz) -Brzydota. Nie pasowała mi do mojej koncepcji WC xD Ale z OC było bardzo dobrze. Dźwiękówka też dobra. Za tą cenę bezkonkurencyjna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiass777 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Ja polecam Asus'y. Nie wiem jak z Asrockami, ale Asus to jak dla mnie chyba obecnie najlepszy jakościowo producent na rynku. Ja mam trochę lepszą wersję tego twojego proca na Asus M4A785TD-V EVO. I płyta główna to jeden z najważniejszy element świadczący o rozbudowie komputera, więc warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś lepszego. Najlepiej AM3, bo raczej trochę zyskasz z pamięciami DDR3. Nawet jak masz kase to ci mówię: wywal nawet te 5 stówek na płytę i masz spokój na 3-5 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 oczywiście cel mam teraz wziąć jak najlepszą płytę narazie na 2 rdzenine a po zmianie zasilacza 4 bądź 6, ale nie rozumiem zbytnio idei tych kart zintegrowanych - po co ten bajer, jak dla mnie to mi tylko obciąży bardziej zasilacz i zapłacę za to dodatkowo jakąś stówkę, jak przyjdzie czas to zmienie calą kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Po głębszym zastanowieniu się zdecydowałem się na następująca wymianę (nowy proc, płyta i ram): -amd x2 240 -ASrock M3A770DE -ddr3 2gb ? -hd 4670 -modecom mc400 -1 dvd 1 sata Z racji na zasilacz zdecydowałem sie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2 rdzeniówkę, którą następnie podkręcę ile sie da, a kiedyś po zmianie zasilacza zamienię proca na x4 bądź x6. W związku z tym mam do Was pytania: 1. Czy ten asrock podoła przyszłym procesorom, wiem że ma obsługiwać do 140W, czy znacie inne płyty pod am3 które były by pod tym względem zdecydowanie lepsze - miały znacznie lepszą sekcję zasilania? 2. Kwestia ramu, jaka firma jest teraz najbardziej opłacalna? Na ten moment(windows xp) wystarczy mi 2 gb, ale jaką <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> częstotliwość i czy wybrać jedną kość 2 gb - ale wtedy nie będzie ona w dualu, nie chciałbym sobie też zablokować slotów pod przyszłą rozbudowę ramu. 3. Nie jestem na bieżąco w tej kwestii, ale czy dobrze robie nie biorąc mobo pod sataIII oraz z usb3? Za jakiś czas jak stanieją chciałbym dysk wymienić na ssd. Z góry dziękuję Wszystkim za opinie i rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 1) W tej cenie ciężko będzie znaleźć coś lepszego... Nie wiadomo jak będzie z obsługą przyszłych procesorów - na dzień dzisiejszy obsługuje wszystkie najnowsze - łącznie z x6... 2) Ramy w jednej kostce 2GB - dual nie daje zbyt wiele, a jedna kostka ułatwi Ci przyszłą rozbudowę... Goodramy albo G.Skill - ale to już kwestia ceny... 3) Jeśli zamierzasz w niedalekiej przyszłości korzystać z SATA3, to zastanów się czy nie lepiej teraz dołożyć parę złotych więcej, niż później wymieniać płytę na nową - albo dokupować karty z tymi portami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 Jak chcesz porządną na dłuższy czas (tak, AM3 jeszcze pożyje trochę), to M4A785TD-V EVO będzie dobra. I obsługuje sześciordzeniówki. Ma bardzo dobre OC, świetną sekcję zasilania i jest piękna ;p Ma wszystko czego dusza zapragnie. A ta zintegrowana grafika nie działa, kiedy masz podłączoną swoją pod PCI-E, więc nie obciąża zasiłki. A jak ci grafa padnie to przynajmniej będziesz miał jak posiedzieć na kompie. I wcale się za nią dużo nie dopłaca. Jak chcesz to możesz jeszcze wziąć M4A77TD PRO. To prawie to samo tylko na 770 zamiast 785 więc nie ma grafiki. Do tego jeszcze weź phenoma x2 zamiast athlona i odblokuj sobie 2 rdzenie :D A jak chcesz (...)wziąć jak najlepszą płytę narazie na 2 rdzenine a po zmianie zasilacza 4 bądź 6... to sprecyzuj się, ile chcesz wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2010 ok, a w kwestii ramu, ktoś z Was może wie co jest warta ta pamięć: http://www.proline.pl/?p=VR1333D364L9%2F2G Nie chciałbym kiedyś mieć problemów przy dodawaniu kolejnych modułów i nie wiem czy ma dozywotnią gwarancje jak kingston, czy jednak warto dokładać te 20zł do kingstona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2010 wystarczy jak dołożysz te 10zł -> GR1333D364L9/2G • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Obecny konfig: -amd x2 240 @ 3,6ghz -ASrock M3A770DE -ddr3 2gb goodram 1333 -hd 4670 -zasilacz mc400 -1 dvd 1 sata Obecnej grafiki nie dałem radę podkręcić już przy 800 na rdzeniu gra się wiesza. Zastanawiam się czy wymienić kartę graficzną na mocniejszą. Co chciałbym osiągnąć: - stablilniejszy fps niż obecnie (rozdziałka 1280x1024)- np. przy battlefield bc2 mam między 30-40 fps na przyzwoitych ustawieniach ale w momentach zadym spada gwałtownie fps - zostawienie obecnego zasilacza - ważne żeby była cicha przy najmniejszych obrotach(gdy karta jest w "idle") jak ten 4670 których chodzi na 25% i jest cichutki Myślałem żeby dopłacić troche ponad 100zł i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> np: Klik Pytanie - czy przy tym zasilaczu da radę taka karta i czy ogólnie przy tym procesorze będzie zauważalny, warty zachodu wzrost wydajności? Może lepsza będzie jakaś inna karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Spadki fps w bc2 i tak będziesz miał, bo proc jest za słaby. Zasilacz da radę z HD4850. Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchwiak5 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 ok czyli wniosek jest że nie warto teraz zmieniać bo spadki i tak będą? za rok może 2 wymienię proca i zasiłkę i wtedy również i grafikę - jeśli ktoś się wypowie jeszcze to będę wdzięczny, bo nie chce też kupować grafy żeby była ograniczona przez proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Rożnicę i tak odczujesz. Spokojnie będziesz mógł dać wyższe detale. Gdy będzie więcej ludzi, wybuchu to wtedy możesz mieć spadki fps, bo proc nie będzie wyrabiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...