Lordofthesoul Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Witajcie Nadszedł wielki dzień - ukończyłem (prawie) moje pierwsze WC ;] Słowami wstępu... Czemu Hybridus? Proste - zwodowałem cepa, a grafikę pozostawiłem na powietrzu, zmieniając tylko asusowe chłodziwo na Arctic Cooling Accelero L2 Pro, które przy 7V jest zupełnie niesłyszalne ;] Dlatego Hybridus - Hybryda wody i powietrza. Układ zaplanowałem troche na wyrost, w planach mam zmianę platformy za 2-3 miesiące na i7/i5 + fullcover na nowej grafice, nie było sensu słabszych części kupować. Części których użyłem w układzie: Blok CPU: EK Water Blocks EK Supreme LT - Plexi+Nickel Pompa: EK Water Blocks EK-DCP 4,0 Chłodnica: EK Water Blocks CoolStream RAD XT 360 Rez: EK Water Blocks Reservoir Combo DCP 4.0 Złączki: Feser złączka prosta NK12 G1/4 Płyn: ThermoChill EC-6 UV Blue 1000ml Wentylatory: Yate Loon 120mm 1350rpm D12SL-12 Wąż: Masterkleer 10/16 przeźroczysty oraz pare dodatków z EK Waterblocks: EK-UNI RAD Holder 120, DCP Mounting Plate, Backplate CPU Universal Zakres prac obejmował także oplot na Yate Loon'ach, pompce, kablach w budzie, fanswap w Taganie na Yate Loon'a (@7V), wymiane radiatora na grafie oraz potraktowanie budy wiertarką :twisted: :twisted: Ogólnie rozczarował mnie poziom hałasu pompki - zagłusza całą resztę "hałasujących" części w kompie, ale cały czas pracuje na 12V, więc pewnie jestem przewrażliwiony ;] Nie mniej idzie do mnie Lamptron FC4 pod który podepnę pompkę i wentylatory na chłodnicy ;] Tak więc układ to wersja v0.99 ;) Poniżej troche fotek... Wiecej znajdziecie tutaj: Project Hybridus Teraz tak... Temperatury? Przy AC Freezer Xtreme idle/stress kształtował się na poziomie 38*-40*/59*-60* Teraz mam idle/stress 28*/43* :] Jestem otwarty na wszelką krytykę :) Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Z tyłu obudowy masz miejsce na wentylator 120. Wsadziłeś tam chyba 92 i trochę nieładnie to wygląda. Na wejściu do rezo-pompki wąż krzywo obcięty i nie dociśnięty. Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Ten z tyłu to 80tka, jest tymczasowo ;] zastanawiam się nad sensem pakowania tam jakiegokolwiek wentyla bo większość powietrza wylatuje z obudowy górą ;] do do węża - wiem, wiem, próbowałem poprawić ten krzywy wąż i niestety mi nie wyszło. przymknę na to oko chyba ;) póki co - poprawie przy kolejnej rewizji bo teraz musiałbym cały płyn z układu spuszczać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Tak, lepiej jak tam włożysz wentyl. Jak na pierwsze LC, jest dobrze :) Gratuluje. Zrób fotki bez lampy, najlepiej przy dobrym dziennym świetle. Ten thermochill w wężach wygląda dla mnie zbyt błękitnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Póki co jestem w pracy i mam ograniczone możliwości grzebania w kompie, ale wieczorem pewnie się zajmę kosmetyką :) co do płynu... dziwnie wygląda w tych wężach. w rezie jest super, ale w wężach robi sie właśnie taki bardzo jasny. zdjęcia bez lampy będą, ale pewnie dopiero w weekend, bo późno z pracy wracam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 A nie lepiej byłoby wrzucić chłodnicę na front? Powinna się bez problemu zmieścić, zwłaszcza że masz sam dysk. Pozbyłbyś się kloca wystającego za budę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Wiem, że to troche razi w oczy... ale nie chce mieć chłodnicy w środku ;] musiałbym mocno kombinować z mocowaniem i straciłbym koszyk na dyski który wycisza aktualnie pracującego samsunga. poza tym za 2-3 miesiące prawdopodobnie zmienie bude na coś większego, wtedy pomyślę nad schowaniem jej w środku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Przyszła nowa zabawka ^^ Lamptron FC4 a tak bedzie się prezentował w obudowie ;] Póki co tylko go włożyłem do zdjęcia - muszę troche przerobić kable zanim go podepnę (wyprowadzić tachometr do płyty głównej), wieczorem pewnie juz bedzie działał ;] Plan wygląda tak Kanał 1 - Pompka z wyprowadzeniem pomiaru obrotów do płyty głównej Kanały 2,3,4 - Yate Loon'y na chłodnicy ;] Wczoraj zająłem sie kosmetyką - tej 80tki juz nie ma, przygotowałem okablowanie pod kontroler wraz w porządkiem za mobo i odpowietrzyłem jeszcze troche układ. Jutro wykorzystam wolny czas i zrobie fotki bez lampy ;) Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Pojawiła się rev.2.00 Hybridusa :] Głównymi zmianamy jest przeskok na s1156. Mobo: Asus P7P55D-E (P55 2xPCI-E DDR3) CPU: Intel i5 750 2.66GHz 8MB @ 3,80 Ghz RAM: PDP Patriot 4096MB 1600MHz Gaming VIP INTEL CL9 PGV34G1600ELK HDD: Samsung 500GB 7200obr. 16MB HD502HJ Natomiast od strony WC zmiany są raczej kosmetyczne ;] Na chłodnicy wylądowały Scythe 120mm GentleTyphoon 1850 RPM (D1225C12B5AP-15) z oplotami MDPC-X i korek z diodą UV który miał podświetlać rez ale niestety mi to nie wyszło ;P (kliknij w obrazek aby wejść do galerii) a jako że mi się zapomniało... tutaj oficjalne zdjęcia z rewizji 1.00 Edytowane 18 Marca 2011 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 Próbowałeś podświetlić rez korkiem z diodą UV od góry? Napisz czemu nie wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 nie wyszło bo rez w ogóle nie jest podświetlony... wina leży niestety po stronie diody która daje (za)bardzo skupione światło... myślałem że bedzie bardziej rozproszone, jedyną możliwością jest teraz zamiana korka i złączki miejscami z nadzieją że jak dioda bedzie wyżej to oświetli płyn w rezie i bedzie to widać :] ale żeby to zrobić potrzebuje złączke 45*. i zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej jest wrócić do korka Fesera i po prostu zamontować 2 katody 10cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2010 (edytowane) Zastanawiałem się jak podświetlić swojego Lunda i to znalazłem. Genialne w swojej prostocie. Lund Plexi lighting module G1/4 Wkręcane w Lunda od dołu,on ma tam 3 otwory 1/4" Jest jeszcze ciekawsze rozwiązanie,diody rgb,kilka kolorów do wyboru dostępne naraz,co kto lubi... Edytowane 21 Września 2010 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Ten "korek" byłby idealny, ale wygięty pod kątem 90* żeby kierować światło w górę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Poradziłem sobie z tym nieszczęsnym UV :D Do reza wrócił korek Fesera, dioda powędrowała na górę obudowy I teraz dopiero jestem zadowolony :) Edytowane 18 Marca 2011 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 Mrocznie...ale może takie było założenie,nie masz ochoty jeszcze poeksperymentować z większą ilością diod wewnątrz? Ewentualnie z katodą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Elder, no właśnie kusi mnie poeksperymentować :P przy najbliższej okazji spróbuje sprowadzić sobie ten korek do reza: Aquatuning - Der Wasserkühlung Vollsortimenter - EK Water Blocks EK-Multioption TOP W/Thread EK Water Blocks EK-Multioption TOP W/Thread 46045 i dioda bedzie od góry świecić w płyn, Do tego 2 diody górnych w rogach obudowy żeby podświetlić wnętrze :) Edytowane 28 Września 2010 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Jednak sie zdecydowałem się na katody :P Efekt? zobaczcie poniżej :P i co? lepiej? :P Edytowane 18 Marca 2011 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Mi tam bardziej się podobała wersja z diodą. Jakoś tak klimatycznie, mrocznie było. Teraz po prostu cały środek jest niebieski. Dziwnie to wyszło. Imo planowana wersja z diodami>katody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 nikt nie mówi że to ostateczna wersja :P może skuszę się jeszcze na diody :] Fakt faktem, nie mam okna i juz myślę co z tym zrobić... Ehh te uzależnienie xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Hybridus Rev 2.50 Zmiany: - okno - zwodowanie EVGA GF9800GTX+ SC (wynik RMA 8800GTS 320mb) (kliknij by wejść do galerii) w planach zmiana koloru płynu :P Edytowane 26 Listopada 2010 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Nie kusi Cię by zabudować chłodnicę w podobnym stylu jak to Zedmen wykonał w swoim projekcie? Jak obecnie przedstawiają się temperatury w idle i stresie? Widzę miejsca jest tyle że spokojnie na górę weszła by nawet 4x120mm chłodnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Dolny zaokrąglony róg jakoś tak kanciasto wygląda na tych zdjęciach - zwłaszcza drugim. @UP chłodnica 480 to już jest niemały wydatek. Jakby jakieś Sli było + i7, to tak, ale do tego sprzętu imo nie ma po co. A co do chłodnicy, to ja bym chociaż dziurę w topie zrobił i jakiś grill tam wrzucił. Wtedy chłodnicę prosto na dach, a wentyle do środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Dolny zaokrąglony róg jakoś tak kanciasto wygląda na tych zdjęciach - zwłaszcza drugim. Przyznaje się :) Ten róg nie wyszedł mi za dobrze, w dodatku lekko uszkodziłem powłokę przy szlifowaniu, ale odpiściłem sobie poprawki bo mogłyby mieć odwrotny skutek :P chłodnica wewnątrz się nie zmiesci... od frontu weszłaby, ale nie miałbym gdzie dać dysku. a pomiędzy płytą a sufitem są 3cm, więc pozostaje rozwiązanie Zedmena, które bardzo mi sie podoba ale póki co nie mam koncepcji jakby to ugryźć :P co do temperatur na grafie: Referent: 40 stopni w idlu, 82 stopnie po 5min Furmarka. EK EK-VGA Supreme HF: Idle 30 stopni, 40 stopni po 5min Furmarka Natomiast stress LynX'em i Furmarkiem wykazał że temperatury podniosły sie o jakies 2-3 stopnie. przy pompce i GT's na pełną moc CPU 60st, GPU 39 st. przy pompce 1370 obr/min i GT's na 60% CPU 62st, GPU 42st. Edytowane 26 Listopada 2010 przez Lordofthesoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Fajnie to wszystko wyszło. Osobiście jednak, zrobiłbym coś w podobnym stylu jak napisał Hejger. Wyciąłbym odpowiednio otwory w dachu i wentyle puścił od środka a chłodnicę bezpośrednio na górę. Twoje 3cm miejsca wystarczy. Teoretycznie zostanie jeszcze 0,5cm luzu nad płytą. No i węże nie musiałyby wychodzić na zewnątrz. Wiadomo, wymaga to trochę pracy, ale myślę że warto. Wtedy dopiero można by pomyśleć o zabudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2010 Problemem jest to że kratki pod wentyle na topie są przygotowane pod wentylatory 140mm. Co zdecydowanie komplikuje mi montaż chłodnicy bezpośrednio do topu, gdyż nie mam jej do czego przykręcić, a po bokach pozostaną i tak kawałki "siatki" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 Tutaj już przydała by się nakładka na top,z wyciętymi pod 120mm wentylatory otworami wtedy te otwory od 14-tek będą przykryte. Jak nie chcesz sam z tym walczyć to Barus da radę taki cover zrobić. Jeśli wykorzystasz aluminiową blachę którą pomalujesz proszkowo na czarno to spokojnie sam to ogarniesz,wystarczy Dremel i trochę cierpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Napisałem do Barusa maila w sprawie tego topu, póki co nie odpisał ;] a tymczasem... znowu małe kosmetyczne zmiany ale wszystko zbliża mnie do ukrycia wentylatorów i obniżenia chłodnicy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Dziury w siatce nie wyglądają dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordofthesoul Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 wiem wiem... ale to był jedyny sposób żeby przesunąć chłodnicę i puścić węże wewnątrz. jak tylko uda mi sie skontaktować z Barusem to będą większe zmiany -> customowy top o taki. Na zewnątrz będzie chłodnica, a wentylatory wewnątrz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 No git. SolidWorks? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...