Skocz do zawartości
aldam

Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z Windows 7 i Vistą też.

Próbuje zainstalować system ale w instalatorze mam informację "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera". Wiecie może co to za problem? Z góry dzięki za pomoc.

Dodam, że miałem 2 dyski w lapku. Na jednym i drugim miałem Win7. Działała opcja wyboru itd.

Jeden dysk idzie na sprzedaż, więc go sformatowałem (przy użyciu Partition Wizard Home Edition 5.0.0.1). Odpaliłem ponownie kompa i zobaczyłem komunikat, że brak jest dysku systemowego (czy jakoś tak). Wyjmowałem również jeden i drugi dysk z kompa ale efekt ten sam. W opcjach rozruchu mam tylko wybór cd lub usb. Uruchomiłem instalkę win7 z usb, tą której uzywałem do tej pory i mam właśnie komunikat "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera". W biosie nie widzę żadnych opcji odnośnie HDD, jedynie opcje rozruchowe.

Jak rozwiązać problem?

Pozdrawiam

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już czytałem

Ponadto, uruchomiłem disk part i wyczyściłem dysk. Utworzyłem aktywną partycję, jednak w dalszym ciągu mam ten sam komunikat.

Zastanawiające jest to, że nie mam w opcji wyboru rozruchu dysku twardego jedynie cd i usb hdd.

Może powinienem wgrać sterowniki do kontrolera dysku? U mnie silicon image.Jednak nigdy wcześniej tego nie robiłem i wszystko przebiegało bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi