Skocz do zawartości
Pumex

Dobór płyty pod procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ mój zasilacz spalił mi płytę główną i kartę graficzną, szukam płyty głownej, która będzie pasowała do mojego procesora: Athlon 64 X2 5200+ AM2, oraz karty graficznej pasującej do tej płyty głównej, oraz nowego zasilacza.

Wymagania co do zestawu: w miarę tani, ale nie koniecznie z najniższej półki, karta graficzna NIE ATI. Komputer nie będzie wykorzystywany do żadnych gier, tak więc nie jest mi potrzebna karta graficzna z najwyższej półki, chociaż nie chcę żeby to była karta zintegrowana, tylko coś co będzie dawało komfort pracy.

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Pumex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock A770DE+ AMD 770 Socket AM2

216,99zł

Gigabyte GeForce GTS 250 512MB DDR3/256b D/H PCI-E

403,21zł

OCZ Stealthxstream 500W

203,99zł

Podsuma: 824,19zł @ ram.net.pl

Z tanszych kart graficznych - 8800GS, 9600GSO.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymagania co do zestawu: w miarę tani, ale nie koniecznie z najniższej półki, karta graficzna NIE ATI. Komputer nie będzie wykorzystywany do żadnych gier, tak więc nie jest mi potrzebna karta graficzna z najwyższej półki, chociaż nie chcę żeby to była karta zintegrowana, tylko coś co będzie dawało komfort pracy.

Gigabyte GeForce GTS 250 512MB DDR3/256b D/H PCI-E

403,21zł

Z tanszych kart graficznych - 8800GS, 9600GSO.

Trochę za mocna chyba ta karta.

Chociaż swoją drogą najlepsze wyjście to byłoby jakieś ati HD3200/3300/4200 zintegrowane. Niepotrzebnie autor tematu zapłaci za swoje uprzedzenia do ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio próbowałem zmusić do działania komputer z ATI, nie pamiętam niestety modelu, i dziękuję, postoję ;) Zwłaszcza, że w przypadku nVidii instalacja idealnych sterów sprowadza się do kliknięcia na 'zainstaluj' - tutaj mam pewność że to będzie działało, natomiast na ATI wiele osób się zawiodło.

Ze swojej strony myślałem o takiej konfiguracji:

- Gigabyte M720-US3 /nForce 720d, DDR-1066/ - 225zł : Esc.pl - płyta

- Gigabyte GeForce GT 240 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI [GV-N240D5-512I] - 299zł : Esc.pl - grafika

co sądzicie o tym?

Edytowane przez Pumex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi