wysokocukrowy Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Czy warto budować macierz RAID-0 z np. 6 dysków? Przestrzeń zawsze się przyda, więc tą kwestię możemy pominąć. Pytam pod kątem wyłącznie wydajności. Myślałem o 6x Samsung F3 500GB (jednotalerzówki, więc powinno być w miarę cicho) - za ~750zł mam 2.5TB, więc cenowo do przeżycia (a już w ogóle niebo w porównaniu do SSD). Płyta główna to AsRock P55 Extreme4 z następującymi kontrolerami: Marvell SE9128 (2 porty) - SATA3 i sprzętowa obsługa RAID Marvell SE9120/9123 (2 porty) - SATA3 i programowa obsługa RAID wbudowany w Intel P55 (6 portów) - SATA2 i Intel Rapid Storage Aktualny plan to 6 dysków na kontrolerze Intela. Jeśli jednak nie ma zasadniczego wzrostu wydajności przy >2 dyskach, to będę 2 na Marvellu SE9128 (teoretycznie powinno to trochę odciążyć procka). Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez wysokocukrowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Na kontrolerach "softowych" taki jak wbudowany w płytę Intel z rodziny ICHxR zazwyczaj nie ma sensu dawać powyżej 3 dysków a co dopiero 6, do takich rozwiązań nadają się tylko w pełni sprzętowe kontrolery które kosztują w granicach 1500-2000zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 OK, zatem wezmę SSD pod system i 2x500GB na dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 I to jest jedyne sensowne rozwiązanie! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) BTW. Udało mi się znaleźć porównanie wydajności - Marvell SATA3 vs. Intel SATA2. I troszki się zdziwiłem - na dyskach SATA2 Intel jest dużo szybszy. Przy HDD różnica nie jest ogromna, ale już przy SSD - nawet bez testów syntetycznych - widać rażącą różnicę. Benchmark Reviews - Marvell SATA 6G SSD Performance vs Intel ICH10 Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez wysokocukrowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Ja tylko dodam od siebie, że miałem dość długi czas 6 dysków w R0 na ich9r i o dziwo kontroler bardzo dobrze sobie z nimi radził, w niektórych testach w atto nawet lepiej od sprzętowego Della na którym teraz stoi macierz. Dodam jeszcze że przy ich9r chwilowe obciążenie quada z podpisu potrafiło skoczyć do 60% podczas kopiowania plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Tu nie chodzi o sekwencyjne odczyty/zapisy które testuje np ATTO. Problemy się spiętrzają gdy sa operacje losowe. Wtedy dowolny ICH powyżej 3 dysków zaczyna się zapychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...