Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Jagged Alliance: Back in Action

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ludzie, normalnie idzie przez tych Niemców zwariować - dopiero co poinformowano o Jagged Alliance Online, a już są wieści a nawet zdjęcia z jeszcze innej produkcji, jaką będzie Jagged Alliance 2: Reloaded!!!

Remake JA2 w trójwymiarze, mamy pierwsze zdjęcia! - JACenter.pl

Cóż to ma być? Jak sama nazwa wskazuje, będzie to remake dobrze znanego JA2, tyle tylko, że w nieco poprawionej odsłonie graficznej - "Reloaded" będzie w tradycyjnym rzucie izometrycznym, nowość to opcja zbliżania lub oddalania obrazu, a także odmieniony interfejs.

Informacje nie są jeszcze w pełni potwierdzone, ale pierwsze zdjęcia łudząco podobne do tradycyjnego JA2 (macie niżej jeden dla porównania), mówią same za siebie:

Dołączona grafika

Normalnie można zwariować... nie wiadomo już czy tylko się cieszyć, czy ze szczęścia płakać :D

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Od jakiegoś czasu nic nowego się nie pojawiło, ale to wcale nie znaczy, że projektu zaniechano (o żeby mnie... gdyby coś takiego miało się stać :) ).

Dzisiaj dowiedzieliśmy się, kto będzie odpowiadał za muzykę w Jagged Alliance 2 Reloaded! Będzie to studio Dynamedion, które stworzyło soundtrack do takich gier jak Anno 1404, Sacred 2, seria The Settlers i Spellforce o raz Restricted Area, a więc naprawdę klimatyczne kawałki :)

Szczegóły:

Będzie nowa muzyka do JA2: Reloaded! - JACenter.pl

Do tej pory nie wiadomo jednak, czy będą to dobrze nam znane, ale odświeżone kawałki z JA2, czy jednak zupełnie coś nowego.

Ja obstawiam... w sumie to nie wiem co byłoby lepsze :) Z jednej strony muzyka w JA2 jest naprawdę klimatyczna i nieco odświeżona byłaby z pewnością jeszcze lepsza, z drugiej jednak chciałoby się posłuchać czegoś zupełnie nowego, co jednak pasowałoby do strategii tego typu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam kolejne dwie ciekawe informacje :)

Po pierwsze, twórcy Jagged Alliance Reloaded postanowili zapytać nas, czyli wszystkich fanów serii o to, czy system walki w tej grze powinien zostać zmieniony. Obecnie strategie turowe to coś naprawdę egzotycznego i nigdy nie wiadomo, czy wydatek w ogóle się producentowi zwróci. Ja tam preferowałbym to co jest w JA2, ale jeżeli wtedy gra miałaby się pojawić i szybko zniknąć, to lepiej dokonać odpowiednich zmian i dostosować ją do nowych produkcji ;)

Szczegóły:

System walki w Reloaded do wymiany? Twórcy pytają fanów o zdanie - JACenter.pl

Druga sprawa to nietypowa akcja serwisu GOG.com, bardzo dobra dla fanów Jaggedów - jak niektórzy zapewne wiedzą, ostatnio serwis zamknięto... aby szybko go reaktyowować i poinformować, że to tylko z powodu wielu zmian technicznych. Good Old Games postanawia wyjść ze statusu beta i każdy kto do tego czasu założy w nim konto, dostanie JA1 Deadly Games zupełnie za darmo!

Jagged Alliance Deadly Games za darmo w GOG.com! - JACenter.pl

Dodatkowo gry od Strategy-First (czyli również JA2), są dostępne po obniżonej o 50% cenie. Tylko zakładać konta i brać póki jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dzisiaj mam wiadomość, która dla jednym będzie dobra, dla innych niekoniecznie. Firma bitComposer Games wydała na swoim forum oświadczenie z którego można dowiedzieć się, iż JA2 Reloaded, nie będzie tradycyjną grą rozgrywaną w systemie turowym, a więc nie będzie to klasyczny remake. Po dyskusjach z fanami zdecydowano się na wprowadzenie systemu aktywnej pauzy, znanego z takich produkcji jak Brygada E5, czy też 7.62 High Calibre. Pozwoli to nie tylko zwiększyć dynamikę, otworzyć się na nowych graczy, ale również poprawić AI czy animacje (tzn. tak, aby gracz mógł je podziwiać).

Szczegóły:

JA2 Reloaded będzie miało zmieniony systemem walki - JACenter.pl

Ogólnie rzecz biorąc, sam nie wiem co o tej zmianie myśleć. Niewiele grałem w Brygadę, zaś 7.62 nie ruszałem w ogóle. Pamiętam jednak, że Brygada wymagała od gracza mniej uwagi, a jednak pozwalała na znacznie więcej. Sądzę, że wyjdzie to Jaggedom na dobre. Mam tylko nadzieję, że gra nie będzie pełna bugów tak jak ser dziur :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Panie i panowanie, mamy nowe screeny z Jagged Alliance 2 Reloaded!

Na ochłodę ostatnich sporów związanych z systemem walki, przedstawiciele firmy bitComposer tworzącej grę opublikowali cztery nowe screeny.

Prezentują one bazę rakietową w mieście Meduna. Można zobaczyć na nich nie tylko nowy wygląd pomieszczenia, ale i same wyrzutnie, stojące na zewnątrz pojazdy, oraz nieco roślinności i fortyfikacje obronne ośrodka przeciwlotniczego.

Szczegóły:

Mamy nowe zdjecia z JA2: Reloaded! - JACenter.pl

Poza tym poinformowano o przewidywanej dacie debiutu gry - według założeń, będzie to IV kwartał przyszłego roku.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Już niebawem pojawi się kilka zupełnie nowych informacji o Jagged Alliance Online oraz Jagged Alliance Reloaded!

Wszystko za sprawą zupełnie nowego wywiadu, który udało nam się przeprowadzić z Elmarem Grunenbergiem, który jest kierownikiem rozwoju zajmującym się prowadzonymi przez bitComposer Games projektami. Znana jest nam data rozpoczęcia beta testów JA Online, oraz to, czy w Reloaded pojawi się tryb multiplayer.

Szczegóły:

Przepytaliśmy bitComposer Games - JACenter.pl

Póki co zapraszam do oglądania nowych wersji screenów które otrzymaliśmy - przedstawiają one wiele detali, których na poprzednich nie było widać, a które podczas gry będą zapewne miłymi "smaczkami" :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zapraszam do lektury najnowszego wywiadu, który udało nam się przeprowadzić z Elmarem Grunenbergiem, osobą odpowiedzialną za zarządzanie projektami w bitComposer Games. Omawialiśmy nie tylko Jagged Alliance Reloaded, ale również zapowiedziane w podobnym czasie Jagged Alliance Online mające być połączeniem JA2 z coraz popularniejszymi grami internetowymi:

Szczegóły:

Już jest! Wywiad z autorami JA2 Reloaded! - JACenter.pl

Jest to drugi taki wywiad na świecie, przeprowadzony z nową firmą posiadającą prawa do serii Jagged Alliance. Ten jest wyjątkowy, bo przygotowany specjalnie dla Was, fanów z polski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Niestety nie, z pewnością nie będzie on również od razu dostępny w GOGu.

Gra jest na etapie produkcji, więc ciężko mówić o cenie poza granicami Polski, zaś w ogóle będzie zapewne problem, aby znalazł się polski dystrybutor... postaramy się jednak o to powalczyć, o ile gracze pokażą, że są zainteresowani jeszcze Jaggedami :) W wypadku Hired Guns'a się udało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No i zaczyna się robić zabawnie bo Jagged Alliance 2 Reloaded... zmienia nazwę!

Nowym tytułem gry jest Jagged Alliance: Back in Action. Zmiana tytułu i przedrostka JA2 ma oznaczać definitywne wejście na nowy tor rozwojowy i zrezygnowanie z klasycznego systemu walki turowej, o który to tak długo już ciągnie się spór pomiędzy bitComposer a fanami.

Szczegóły:

Jagged Alliance: Back in Action nową nazwą dla JA2 Reloaded - JACenter.pl

IMO bardzo dobra decyzja, bo pomimo iż będzie to remake, to trudno im zarzucać że zrywają z typowymi elementami Jaggedów - nowy tytuł, nowa gra, nowe elementy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A czemu ja ostatnio nie informowałem o żadnych nowościach, pomimo że ich nie brakuje?

Trzeba by nadrobić straty. Przede wszystkim, nie potwierdzają się informację o tym, jakoby firma bitComposer Games już znalazła wydawcę dla Back in Action w Polsce. Sugerowały to ostatnie wiadomości, lecz po zaczerpnięciu informacji u źródła okazuje się, że nie do końca tak to wygląda i wydawcy na razie nie ma.

Szczegóły:

Back in Action jednak bez polskiego wydawcy - JACenter.pl

Druga sprawa to fakt, że dzisiaj opublikowano nowe screeny, oraz kolejną część dziennika dewelopera. Autorzy gry zapoznają nam z tym, z jakimi problemami wiązało się tworzenie animacji postaci w poprzednich odsłonach, a jakie teraz są możliwości i na jak wielką różnorodność one pozwalają.

Szczegóły:

Kolejne screeny z Back in Action! - JACenter.pl

Zaprezentowane screeny jak zwykle budzą mieszane uczucia (przynajmniej we mnie). Z jednej strony, na niektórych postacie wyglądają naprawdę średnie, z drugiej jednak widać, że poziom graficzny jest raczej kiepski. Oczywiście gra jest ciągle tworzona, a poza tym statyczny screen to nie prawdziwa gra, więc mam nadzieję, że w praktyce będzie o sporo lepiej. Aha, no i niesamowicie podoba mi się ten zielony wojskowy samochód :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Są kolejne informacje - nowe screeny, nowa odsłona dziennika developera z informacjami o tym, jak tworzona jest gra. Ale nie to jest najważniejsze, bo pojawił się pierwszy gameplay z wczesnej wersji gry!

Szczegóły:

JA: Back in Action w akcji - mamy pierwsze nagranie!

Gameplay na Jaggedowym kanale na Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=01e3bPLo3zE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Wiecie co, ja sobie tak informuję to tu, to tam, znacznie więcej informacji przekazujemy "w świat" o Jaggedach niż kiedyś, a zainteresowanie jest dosyć biedne.

Najprawdopodobniej zawieszę działalność JACenter, więc nie będę informował chyba w tym temacie. Gdyby znalazł się ktoś (w co szczerze wątpię), kto chciałby jednak utrzymać to przy życiu, wiecie gdzie mnie szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Po naporze fanów na międzynarodowym forum producent ugiął się i postanowił przywrócić mgłę wojny tzn. nie będziemy widzieć przeciwników aż do momentu ich faktycznego zauważenia przez naszych podkomendnych:

Back in Action - mgła wojny powraca! - JACenter.pl

Poza tym wyjaśniła się sprawa mapy zawartej w grze - producent obiecuje, że sektorów będzie tyle co w JA2, czyli ponad 200.

Tyle sektorów w 3D... hm... nieźle postanowili zaszaleć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dwie dobre wiadomości.

1. Wczoraj miała miejsce premiera Jagged Alliance: Back in Action. Po 13 latach czekania w końcu mamy następcę JA2 :)

Ten kto używa sieci STEAM raczej nie mógł tego przegapić, bo o grze było info praktycznie wszędzie.

Premiera Jagged Alliance: Back in Action - Informacje

Wieczorem gra doczekała się pierwszego patcha, jak widać bitComposer Games nie zasypuje gruszek w popiele i bardzo szybko reaguje na wszelkie uwagi.

2. Jeżeli jeszcze nie kupiliście nowego Jaggeda, teraz macie szanse wygrać jeden z 5 kluczy STEAM w konkursie!

Redakcja Jagged Alliance Center wspólnie z bitComposer Games zaprasza do konkursu otwartego dla wszystkich, weź udział już dziś :)

Konkurs! Wygraj Jagged Alliance: Back in Action! - Informacje

Mam nadzieję, że info się podoba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi