Tompior Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Witam, nie wiedzialem gdzie napisac ten temat, bo zawiera on po trochu z 2-3 roznych dzialow :P Staram sie uzyskac dostep do swojego ftp na serverach bluehost.com lecz niestety pojawia sie problem z zablokowanym portem 21. Komenda telnet wyslana do mojego adresu domeny skutkuje komunikatem o braku polaczenia na porcie 21. Nie wiem dlaczego tak jest - wylaczylem firewalla, anty-vira (eset smart security 4), dodalem nawet wyjatki do zapory windosowskiej (ktora w przypadku eseta SS 4 jest domyslnie wylaczona), i w konfigu routera (linksys wrt54gl) w zakladce port range forward dodalem porty 20-21. Niestety, wg bluehosta i komendy telnet moj port 21 nadal jest zablokowany. Dodam, ze na laptopie siostry, ktory laczy sie z internetem przez ten sam router co ja (ja po kablu, ona wifi) port nie jest zablokowany i wszystko dziala jak nalezy. Tak wiec, co jeszcze moze blokowac mi port 21? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Przy Esecie jest taki szkopuł że zabicie procesu egui.exe nie skutkuje całkowitą dezaktywacją antywirusa. Poszukaj w Esecie opcji do wyłączenia firewalla, i sprawdź czy port jest dalej blokowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Przy Esecie jest taki szkopuł że zabicie procesu egui.exe nie skutkuje całkowitą dezaktywacją antywirusa. Poszukaj w Esecie opcji do wyłączenia firewalla, i sprawdź czy port jest dalej blokowany. Zaznaczylem: "zapora sieciowa jest nieaktywna" i nadal to samo. Probowalem juz wszystkiego z tym Esetem - dodawalem porty w firewallu, w strefach zaufania, wylaczalem wszystkie elementy programu - i nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Nie uzywasz zadnego PeerGuardiana ani PeerBlock ani podobnego? One tez wycinaja 21. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam, nie wiedzialem gdzie napisac ten temat, bo zawiera on po trochu z 2-3 roznych dzialow :P Staram sie uzyskac dostep do swojego ftp na serverach bluehost.com lecz niestety pojawia sie problem z zablokowanym portem 21. Komenda telnet wyslana do mojego adresu domeny skutkuje komunikatem o braku polaczenia na porcie 21. Nie wiem dlaczego tak jest - wylaczylem firewalla, anty-vira (eset smart security 4), dodalem nawet wyjatki do zapory windosowskiej (ktora w przypadku eseta SS 4 jest domyslnie wylaczona), i w konfigu routera (linksys wrt54gl) w zakladce port range forward dodalem porty 20-21. Niestety, wg bluehosta i komendy telnet moj port 21 nadal jest zablokowany. Dodam, ze na laptopie siostry, ktory laczy sie z internetem przez ten sam router co ja (ja po kablu, ona wifi) port nie jest zablokowany i wszystko dziala jak nalezy. Tak wiec, co jeszcze moze blokowac mi port 21? Ustawiles na routerze forwardowanie portow 20-21 i u Twojej siostry dziala. Dziala pewnie dlatego ze forwardujesz z zewnetrznego IP do IP komputera siostry (i pewnie w druga strone tez). Niestety (wiem bo mam) WRT54GL nie ofeuje SDHCP przez co za kazdym razem jak laczysz sie z routerem mozesz dostac inne IP (mialem ten sam problem gdy stawialem FTP u siebie w sieci). Rozwiazanie: upewnij sie ze forwardujesz do swojego IP a nie IP siostry, albo: wrzucilem Tomato ustawilem SDHCP tak by moj komputer dostawal ZAWSZE to samo IP a pozostale komputery dostawaly swoje IP ustawilem forward z zewnetrznego IP do mojego IP i voila! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 nie rozumiem co tu ma do rzeczy przekierowanie portu na routerze skoro próbuje łączyć się z sieci lokalnej z serwerem zewnętrznym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) nie rozumiem co tu ma do rzeczy przekierowanie portu na routerze skoro próbuje łączyć się z sieci lokalnej z serwerem zewnętrznym... Dokladnie. Ale i tak dalem forward na swoje ip. Na 100% jest na moim ip. @Edit: Rozmawialem ze znajomym, ktory rowniez ma Eseta, i on tez nie ma dostepu do ftp. Wszystkim innym ludziom dobrze dziala : P Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Nie widzę potrzeby ustawiania StaticDHCP, wystarczy przypisać adres na sztywno do komputera, tak jak ja mam to zrobione nawet przy Tomato, a DHCP - dla klientów chwilowych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Teraz juz nie wiem co mam zrobic. Mam Eseta SS i niby to on blokuje, ale siostra ma ten sam program anty-vir i u niej mozna sie normalnie polaczyc. Natomiast znajomy, ktory rowniez ma Eseta ma ten sam problem co ja =/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 ESET antywir nie filtruje ruchu sieciowego. Jezeli masz Smart Security to wchodzisz na glownym oknie w tryb zaawansowany (CTRL+M), Ustawienia, Zapora osobista -> Wylacz filtrowanie: zezwol na caly ruch. Wtedy dziala wszystko. Ja mialem problem z Remote Desktop. Eset lubi wycinac pewne rzeczy jezeli tryb pracy zapory nie jest interaktywny (z pytaniami i regulami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 ESET antywir nie filtruje ruchu sieciowego. Jezeli masz Smart Security to wchodzisz na glownym oknie w tryb zaawansowany (CTRL+M), Ustawienia, Zapora osobista -> Wylacz filtrowanie: zezwol na caly ruch. Wtedy dziala wszystko. Ja mialem problem z Remote Desktop. Eset lubi wycinac pewne rzeczy jezeli tryb pracy zapory nie jest interaktywny (z pytaniami i regulami). Moze zle sie wyrazilem - siostra ma ten sam program co ja, z tymi samymi ustawieniami i jej dziala, a mi nie. Zrobilem tak jak mowiles - nadal nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...