zip_matiz Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam, pisze do was z ciekawym problemem ;] mam maszyne jak w tytule asrock k8nf3 z sempronem 3000, gf4 440mx i 1,5gb ramu ddr400 w dwoch kosciach problemem jest to, ze po uruchomieniu sie po chwili wylaczaja sie wentylatory, komputer nie startuje (nie wchodzi do biosa, nie daje sygnalu na monitor) plyta glowna ma 2 tygodnie, zasilacz sprawny na 100% co jeszcze moze to powodować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 2 tygodnie od kupna używki czy prosto ze sklepu? Jak wyglądają kondensatory? Nie są spuchnięte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zip_matiz Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) 2 tygodnie od kupna używki czy prosto ze sklepu? Jak wyglądają kondensatory? Nie są spuchnięte? wlasnie plyta nowa z hurtowni, i kondensatory wygladaja jak nowki... podejzewam jeszcze procesor (moze byc taka sytuacja ze plyta sprawdza proca i jak dochodzi do wniosku ze jest uszkodzony to sie wylacza) ale nie mam jak sprawdzic niestety, cala reszta sprawdzona, najdziwniejsze jest to ze jak oddawalem go gosciowi to wszystko chodzilo i po tygodniu przychodzi i komp sie nie uruchamia (na poprzedniej plycie glownej chodzi bardzo niestabilnie raz sie zalaczy raz nie, raz wykryje dyski raz nie ale do biosu czy windowsa to juz mozna pomarzyc :P) Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez zip_matiz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Procesory praktycznie się nie psują, kilkudziesięciokrotnie częściej padają pamięci ram. Spróbuj startować kompa z jedną kością - najpierw jedną, później drugą. A objaw " raz sie zalaczy raz nie, raz wykryje dyski raz nie ale do biosu czy windowsa to juz mozna pomarzyc" jest naprawdę częsty przy ramach. Podobnie dzieje się czasami na uszkodzonych taśmach IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zip_matiz Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Procesory praktycznie się nie psują, kilkudziesięciokrotnie częściej padają pamięci ram. Spróbuj startować kompa z jedną kością - najpierw jedną, później drugą. A objaw " raz sie zalaczy raz nie, raz wykryje dyski raz nie ale do biosu czy windowsa to juz mozna pomarzyc" jest naprawdę częsty przy ramach. Podobnie dzieje się czasami na uszkodzonych taśmach IDE. Sprawdzałem na 3 różnych kostkach, to ze sie uruchamiał i coś się pokazywało to było na poprzednim wymienionym gigabyte, teraz na asrocku włącza wentylator(zasilacz i proc) i po 5-10 sek (im dłuzej poleży tym dłuzej się wentylatory kręcą - ale nie więcej niż około 10 sek) potem za kazdym uruchomieniem coraz szybciej sie wyłącza. Chyba że wszystkie 3 kosci padly naraz na starej plycie ? hmm można sprawdzić. Sprawdze jutro na jeszcze innej kości i zdam relacje EDIT: Sprawdziłem na nowych pamięciach i żadnej odmiany, na starym gigabyte z nowymi pamieciami dzieje sie to samo. Zauważyłem za to jedną rzecz może wam to coś podpowie - za pierwszym uruchomieniem starej płyty pokazał sie POST i sie zatrzymał, uruchomiłem go ponownie to pokazał karte graficzna nie przeskakiwał do POSTu i po chwili zaczął na monitorze przeskikwac z czarnego obrazu na brak sygnału. Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez zip_matiz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...