aldam Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, Będę wymieniał cpu w moim lapku i muszę wybrać pastę termoprzewodzącą. Z uwagi na fakt, że wymiana cpu w hdx, który posiadam to ok. 5 godzin roboty, chciałbym aby była to pasta jak najbardziej wytrzymała na upływ czasu. Zakładam okres użytkowania ~2 lata. Mam w domu zalmana stg1, ale ma już 3 lata więc chyba już nie będę ryzykowac jej aplikacji. Dzięki za propozycje. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Witaj Tania,dobra,nie wysychająca za mało PLN to bym polecił Arctic Ceramiqe Mam taki pomysł zaaplikować mojej pannie Ceramiqe do jej laptopa... Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Killer85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Okres użytkowania, masz na myśli podczas którego nałożona pasta będzie posiadała swoje właściwości? Bo taka co 2 lata leży tak po prostu, to raczej się już trochę zeschnie i nie będzie się za bardzo nadawała. Nałożona kiedyś na procka będzie działać jak powinna. Miałem STG-1 i była bardzo fajna. Teraz używam Scythe Thermal Elixer. Wydajność troszkę lepsza, nakłada się mniej wygodnie niż STG-1, ale o wiele lepiej trzyma się powierzchni po dociśnięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Sam stałem przed takim wyborem i najlepsze pasty to (od najlepszej): Prolimatech PK-1, IC Diamond 7 Carat, Zalman STG2 oraz Scythe Elixir. Niczym innym nie zawracaj sobie głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Okres użytkowania, masz na myśli podczas którego nałożona pasta będzie posiadała swoje właściwości? Bo taka co 2 lata leży tak po prostu, to raczej się już trochę zeschnie i nie będzie się za bardzo nadawała. Nałożona kiedyś na procka będzie działać jak powinna. Miałem STG-1 i była bardzo fajna. Teraz używam Scythe Thermal Elixer. Wydajność troszkę lepsza, nakłada się mniej wygodnie niż STG-1, ale o wiele lepiej trzyma się powierzchni po dociśnięciu. Mam na myśli taką co zachowa swoje właściwości przez ten czas. Nie uśmiecha mi się rozkręcanie lapka po roku i strata 5 godzin czasu. Zakładam okres użytkowania tego kompa 2 lata i chcę żeby tyle wytrzymała. Nie interesują mnie różnice 2-3st. Bardziej istotne jest zachowanie swoich właściwości przez dłuższy czas. Dlatego proszę o informację przez jaki czas pasta, którą polecacie była nałożona na procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Każda, oprócz silikonowej, wytrzyma długie lata. Najlepiej próbę czasu zniesie chyba Coollaboratory Liquid Pro - po nałożeniu zmienia swoją strukturę czy coś w tym stylu - szczegółów poszukaj już sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 No najlepiej, ale już nigdy raczej nie oderwie procka od radiatora :D STG-1 miałem około roku i była ok. Niektórzy mówili, że jakiś glut im się robił jak zdejmowali, czego nie uświadczyłem, nie mniej właściwości trzymała. Poleciłbym tego Scythe którego używam, bardzo dobrze "łapie" się z radiatorem :) Jak zdejmowałem blok z cpu, to musiałem nim trochę pokręcić, żeby puściło :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 zalmana stg1 miałem (mam nadal w domu ale juz 3 letni). Niestety maksymalny czas jaki była nałożona na procka to 6 miesięcy, więc trochę krótko. Znalazłem natomiast opinie, że ta pasta nie wytrzymuje upływu czasu, więc wolę nie ryzykować. Coollaboratory Liquid Pro odpuszczam. Scythe Elixir muszę poczytać, dzięki. Jest jeszcze noctua nh1. Ktoś pisał , że po 14 miesiącach pasta wyglądała idealnie. BTW jakieś doświadczenia z arctic silver 5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja kiedyś miałem rok AS Ceramique i po roku jak ściągałem chłodzenie to wyglądała zupełnie ok. Obecnie też ją ale dopiero kilka miesięcy od zmiany chłodzenia, ale jestem pewien że spokojnie wytrzyma ponad rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Proponuje AS5. Komputer z 2005, od poczatku proc przesmarowany AS5, radiator zdejmowany moze 3-4 razy. Nigdy nie bylo problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 dzięki za rady. spróbuje as5. Jaką technikę nakładania tej pasty zastosować. Dodam, że procesor nie ma IHS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Jak to jaką technikę? Rozprowadzasz cienką, równą warstwę na rdzeń i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 zakupiłem AS5. Mam nadzieję że 2 lata wytrzyma. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...