Skocz do zawartości
aldam

Jaka pasta termoprzewodząca, która nie traci swoich właściwości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Będę wymieniał cpu w moim lapku i muszę wybrać pastę termoprzewodzącą.

Z uwagi na fakt, że wymiana cpu w hdx, który posiadam to ok. 5 godzin roboty, chciałbym aby była to pasta jak najbardziej wytrzymała na upływ czasu.

Zakładam okres użytkowania ~2 lata.

Mam w domu zalmana stg1, ale ma już 3 lata więc chyba już nie będę ryzykowac jej aplikacji.

Dzięki za propozycje.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okres użytkowania, masz na myśli podczas którego nałożona pasta będzie posiadała swoje właściwości? Bo taka co 2 lata leży tak po prostu, to raczej się już trochę zeschnie i nie będzie się za bardzo nadawała. Nałożona kiedyś na procka będzie działać jak powinna. Miałem STG-1 i była bardzo fajna. Teraz używam Scythe Thermal Elixer. Wydajność troszkę lepsza, nakłada się mniej wygodnie niż STG-1, ale o wiele lepiej trzyma się powierzchni po dociśnięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okres użytkowania, masz na myśli podczas którego nałożona pasta będzie posiadała swoje właściwości? Bo taka co 2 lata leży tak po prostu, to raczej się już trochę zeschnie i nie będzie się za bardzo nadawała. Nałożona kiedyś na procka będzie działać jak powinna. Miałem STG-1 i była bardzo fajna. Teraz używam Scythe Thermal Elixer. Wydajność troszkę lepsza, nakłada się mniej wygodnie niż STG-1, ale o wiele lepiej trzyma się powierzchni po dociśnięciu.

Mam na myśli taką co zachowa swoje właściwości przez ten czas. Nie uśmiecha mi się rozkręcanie lapka po roku i strata 5 godzin czasu.

Zakładam okres użytkowania tego kompa 2 lata i chcę żeby tyle wytrzymała.

Nie interesują mnie różnice 2-3st. Bardziej istotne jest zachowanie swoich właściwości przez dłuższy czas.

Dlatego proszę o informację przez jaki czas pasta, którą polecacie była nałożona na procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No najlepiej, ale już nigdy raczej nie oderwie procka od radiatora :D

STG-1 miałem około roku i była ok. Niektórzy mówili, że jakiś glut im się robił jak zdejmowali, czego nie uświadczyłem, nie mniej właściwości trzymała. Poleciłbym tego Scythe którego używam, bardzo dobrze "łapie" się z radiatorem :) Jak zdejmowałem blok z cpu, to musiałem nim trochę pokręcić, żeby puściło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalmana stg1 miałem (mam nadal w domu ale juz 3 letni). Niestety maksymalny czas jaki była nałożona na procka to 6 miesięcy, więc trochę krótko. Znalazłem natomiast opinie, że ta pasta nie wytrzymuje upływu czasu, więc wolę nie ryzykować.

Coollaboratory Liquid Pro odpuszczam.

Scythe Elixir muszę poczytać, dzięki.

Jest jeszcze noctua nh1. Ktoś pisał , że po 14 miesiącach pasta wyglądała idealnie.

BTW jakieś doświadczenia z arctic silver 5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi