Arakon Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Posiadam tego notebooka G51JX-IX012V i7-720QM/8192/500/Blu-Ray/7HP64 otworzyłem go i zauważyłem ,że jego GTS360 jest na szynie pci-e w wersji mini do naszej firmy przyjechały MSI GX740-076PL z grafami HD5870 i także go otworzyliśmy ,jego grafa także siedzi na tego rodzaju slocie.Mam pytanie czy gdybym wymontował grafikę hd5870 z tego msi i wsadził do swojego asusa działało by to pytam z ciekawości bo nigdy nie wymieniałem takiej grafiki w notebookach?I czy karty mobilne są w ogóle sprzedaży w naszym kraju? Z góry thx za pomoc. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Arakon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) MXM Moduły MXM można niby wymieniać, ale właściwie tylko na taki sam model, głównie ze względu na układ elementów na PCB (a co za tym idzie fizyczną budowę układu chłodzenia) i TDP samego układu. Były inicjatywy które miały standaryzować te moduły (i nie tylko je: CBB) ale to czysta fikcja, w końcu producentom notebooków nie zależy na możliwości upgradu. W skrócie - wymienić możesz, ale praktycznie tylko na dokładnie taki sam. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez TheUn4seen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakon Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 A ktoś z forum wymieniał w swoim notebooku kartę graficzną na lepszą?Chciałbym o tym porozmawiać co nieco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Nawet jak karta pasuje do złącza to pozostają inne problemy: czy chłodzenie podoła, czy chłodzenie dokładnie pokryje to co ma pokryć (rdzeń, ram etc. ) i pamiętaj także o tym, że BIOSY kart graficznych/laptopów MOGĄ być tak stworzone, że nie pozwolą na pracę w innej konfiguracji. (np. twój asus może gryźć się z kartą, lub na odwrót). Karty mobilne możesz kupić (kosztują jak zwykłe, więc od 500 w górę) na allegro, jako używki, świerzaki wymontowane lub (wielka rzadkość) od osoby, która je zamówiła (swego czasu przez jakiś czas ktoś sprzedawał HD3650, które z powodzeniem pracowały w Comapalach, w których padła 9600gt ). Podsumowując, proces niewarty zachodu a w dobie dzisiejszych laptopów będzie taniej kupić nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...