Skocz do zawartości
Mibars

Dwie karty graficzne - Wydajna i oszczędna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam nieszczęsnego GF8800GTS, który juz drugi raz odmawia posłuszeństwa z racji felernych pamięci, tym razem jest juz po gwarancji i czeka mnie własnoręczne "wypiekanie" w piekarniku.

Wypiekę, licze, że będzie działać i co? Znowu mi za pół roku padnie przy przeglądaniu internetu?

Znalazłem pewne rozwiązanie, nie wiem jednak na ile skuteczne: Dwie karty graficzne w jednym komputerze.

Mam dwie karty na zwykłe PCI, teraz używam Radeona 9200, mam jeszcze w pudle jakieś przedpotopowe S3 :) które jednak w zupełnosci wystarcza do przeglądania internetu i prac biurowych. GF8800 grzeje sie nawet w trybie 2D - Nie dosć, że turbinka (z nowym firmwarem wgranym na gwarancji) do cichych się nie zalicza, to jeszcze podgrzewa mi niepotrzebnie wnętrze, powoli rozlutowuje pamięci, nie mówiąc juz o tym, że bezsensownie prąd zżera. To S3 by w zupełności wystarczyło do takich celów, od biedy przerobiony na pasywny Radeon.

I problem polega na tym - Jak tu zrobić, by fizycznie wyłączać naprzemian jedną z kart graficznych? Wiem, że to jest możliwe, tak sobie kiedyś przełączałem karty w innym, starym kompie, ale co tu zrobic, by taka karta nie pobierała energii? Z tego co pamiętam, to wtedy obydwie karty były ciepłe (jedna na PCI, druga na AGP, obydwie pasywnie chłodzone). Podłączenie dwóch kabli do komputera to dla mnie żaden problem - monitor ma dwa wejścia jakby co.

Edytowane przez Mibars

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypiekę, licze, że będzie działać i co? Znowu mi za pół roku padnie przy przeglądaniu internetu?

Ja bym stawiał że po wygrzaniu karty w piekarniku, nawet nie ruszy :wink:

A jeżeli bym się mylił to i tak pewnie nie pochodzi za długo.

Co do całkowitego wyłączenia jednej karty to jest to możliwe ale tylko wtedy gdy posiadasz zintegrowaną grafikę.

Jeżeli chodzi o twój problem to możesz poszukać w biosie jakiejś opcji do wyłączenia portu PCI-ex, ale wątpię czy znajdziesz coś co by cię zainteresowało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wetne sie

Co do całkowitego wyłączenia jednej karty to jest to możliwe ale tylko wtedy gdy posiadasz zintegrowaną grafikę.

Mam zintegrowana grafike HD4200 (wyjscie DVI,HDMI;monitor LG L227).Jak wloze grafike na PCIex to moge miec na stale monitor podlaczony do integry(DVI) i (wyobrazam sobie to tak:) po uruchomieniu komputera wybieram sobie zapisana pod windowsem konfiguracje sprzetowa np:

1/HD4200

2/HD4850

i jesli wybiore 2/ to bez przekladania kabla bedzie to dzialac (np. przez CrossFire)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integry nie mam.

Próbowalem coś zdziałać, ale w moim przypadku jest jeszcze gorzej, niż kiedyś, gdy bawiłem się PCI + AGP, wtedy spod Windowsa mogłem spokojne jedną z kart wylaczyć, teraz zaś wywala prośbę o restart komputera i obydwie karty do tego czasu chodzą.

Restartowanie komputera nie jest dla mnie rozwiazaniem - Używam suspend to RAM, zdarza sie, że i miesiąc komputer chodzi "bez wyłączania", tylko do RAMu usypiany.

A kartę jak najbardziej chcę mieć wydajną :) Tylko delikatnie mówiac wkurza mnie to, że gdy nie gram ta nadal sobie pracuje i się niepotrzebniue grzeje.

No to pewna alternatywa: Downclocking. Robił to ktoś? Daje to coś? Mam doswiadczenie tylko i wyłącznie z kartą Radeon 9000 Pro, pamietam, że po zejściu o ok 10% z zegarami ta zaczynała siać artefaktami jak przy przetaktowaniu. Jak jest z nowoczesnymi kartami? Można zjeżdżać w nich zegarami w dół i spowrotem do góry bez żadnych komplikacji? Dodam tylko ,zę jeśli to nie da kompletnie nic, czyli karta nadal będzie sie grzać i hałasować, to to nie ma sensu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi