Skocz do zawartości
fructo

Athlon X2 4000+ -> Athlon II 240

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam aktualnie taką platformę:

- Athlon X2 4000+

- Abit AN-M2

- 2GB DDR2@667 Patriot

Mam możliwość jej sprzedania i pomyślałem, że mógłbym rozważyć zakup czegoś bardziej przyszłościowego, czyli AM3. Dopłacając 200zł zakupiłbym Athlona II 240, Asusa M4A78LT-M i 2GB DDR3@1333. Tylko czy jest sens? Nie gram na komputerze wcale, nie pracuję w wymagających programach graficznych/inżynierskich - najbardziej obciążającym zadaniem jest chyba obróbka zdjęć w Lightroomie i oglądanie filmów fullHD.

Za 200zł, które musiałbym dołożyć na przejście na nową platformę mógłbym wydać na drugą, 2-gigową kostkę ramu i wymienić dysk z głośnego Seagate na cichszego (tak podejrzewam) Samsunga z serii F3. Co jest lepszym wyborem? Mógłbym ewentualnie ciut więcej dopłacić do czegoś, jeśli jest sens...

Doradźcie coś, bo w kropce jestem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to ciężki wybór. Podejrzewam że obecny procesor daje radę i raczej nie spowalnia nigdzie. Jeżeli potrzebne Ci dodatkowe 500GB miejsca i brakuje Ci czasami ramu to zdecydowanie druga opcja czyli dysk + 2gb.

Zmiana platformy miała by sens jeżeli planujesz w przyszłości wrzucić coś mocniejszego. Jeżeli nie to nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi