Skocz do zawartości
rapciuch

Płyta pod e2160 - używana, tania, OC.

Rekomendowane odpowiedzi

Moja konfiguracja to:

+ PDC E2160

+ ASUS P5B (już spalona)

+ 2x 1GB A-DATA EXTREEME 800 MHz

+ GF 8600 GT Sonic+

+ 2 dyski

+ nagrywarka DVD

+ zasilacz fortron 400W, i drugi seasonic 400W (już spalone)

Opiszę dokładnie cały przebieg mojego problemu.

Kilka dni temu podczas burzy (tak myślę) zjarało mi zasilacz w kompie. Był to jakiś Fortron 400 W. Poszła także karta sieciowa. Nie zauważyłem innych wizualnych uszkodzeń.

Na drugi dzień kupiłem nowy zasilacz Seasonic (SS-400ET) 400W. Podłączyłem go, wszystko wydawało się OK. Komputer chodził 2 dni. Wczoraj przychodzę do domu, odpalam kompa, a tu nagle ogromny swąd i patrzę a z kompa lecą kłęby dymu. Odłączyłem szybko zasilanie, chociaż nie wiem czy się sam nie wyłączył wcześniej. Dziwne że taki porządny zasilacz tak skończył...

Jak wywietrzyłem pokój, otwarłem obudowę - patrzę na płytę - coś się zjarało - tam obok slotu PCI Express:

http://img836.imageshack.us/img836/4864/plytaprzod.jpg

http://img826.imageshack.us/img826/2165/plytatyl.jpg

Nie wiem jak reszta podzespołów, dałem radę sprawdzić jedynie zasilacz - nie startuje w ogóle - sprawdziłem w takim pseudo serwisie w mojej wiosce. Tak więc jeszcze na razie nie wiem, co mam uszkodzone - czy procesor, karta graficzna, RAM, dyski twarde są OK. Dodam że nie ma na nich widocznych śladów przepaleń/uszkodzeń (wiatrak grafiki zaciągną trochę tego syfu ze spalonej płyty, ale sama karta nie ma śladów).

Możecie coś wywnioskować z tych zdjęć płyty głównej? Na razie chcę zamówić płytę i zasilacz (wysyłam go na gwarancję bo jest 3 lata, ale zanim odeślą to chcę jakiś mieć, bo komputera potrzebuję teraz bardzo do pracy w prog. graficznym, zbliża się turniej sportowy, który organizuję i muszę zaprojektować plakaty ulotki itp. gadżety.)

Moglibyście mi polecić jakieś tanie dobre płyty główne z Allegro - mogą być używane, tylko żeby były warte zakupu? To samo zasilacz.

Z tego co sam przeglądnąłem allegro to znalazłem takie płyty:

MSI P965 NEO

ASUS P5K

ASUS P5K

ASUS P5B DELUXE

ABIT IP35-E

FOXCONN P35A-S

MSI P35 NEO COMBO-F

MSI P35 NEO COMBO

MSI P35 NEO

MSI P35 NEO2

MSI P45 Neo-F

FOXCONN P45A

Jakbyście przeglądnęli i powiedzieli którą by się opłacało kupić i w jakiej cenie do mojego zestawu - nie chcę wydać za dużo bo to już z 3 letni komp. Coś w ogóle drogie te używki :/ I jeszcze pytanie odnośnie zasilacza - z tego co widzę to dużo płyt na P35 ma wejście zasilania 12V 8-pinowe a większość zasilaczy ma wtyczki 4-pinowe - jaki zasilacz kupić do tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem go kupić bo ostatecznie zdecydowałem się na niego, ale na szczęście zostałem odwiedziony od tego przez użytkownika innego forum :) Mówię na szczęście bo poczytałem trochę o używkach i nie za wesoło jest z ich działaniem. Mówię o używanych płytach w ogóle, nie akurat o tym modelu - po pierwsze cena - niejednokrotnie przebija cenę za nowe egzemplarze, na które jest 3 LATA GWARANCJI! Więc dołożę kilka złotych i mam nową płytę i przynajmniej na 3 lata z głowy wydatek. A używana nie wiadomo kiedy padnie - loteria, poza tym wiele z nich jest poserwisowcych/pogwarancyjnych.

Tak że używanym płytom mówię NIE! Chyba, że coś za 50 zł to możnaby zaryzykować :) Pozdrawiam myślących :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi