Mibars Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Witam, Od razu zaznacze, że nie jestem zwolennikiem formatowania dysku :) Tak więc do rzeczy: Dosć beztrosko wykorzystuje swoje 12x USB, jak również trzy złącza PCI, co po trzech latach skutkuje niezłym bałaganem w sterownikach - Windows ma zwyczaj instalacji kopii sterownika do każdego urządzenia podłaczonego do danego złącza, co przy losowym podłączaniu USB skutkuje np tym, że mam pięć kopii dla kamerki internetowej :) wiele duplikatów pendriveów, w tym takich, które były podłączone raz przez kogoś itd. To samo z PCI - chyba wszystkie karty PCI jakie mam (2x modem, 2x sieciówka, SoundBlaster, WiFi, telewizyjna, trzy karty graficzne) wylądowały chodź raz w każdym porcie :D albo przynajmniej w dwóch z nich :) To wszystko się zbiera, komp wolniej działa, folder WINDOWS puchnie. Ręczne wywalanie tego wszystkiego to mordęga - multum kopii i za każdym razem sprawdzaj, czy właśnie nie odinstalowujesz aktualnie używanej wersji... Poszukuje programu, który zrobi z tym wszystkim porządek - wywali wszystkie zainstalowane, zbędne sterowniki i zostawi tylko to, co jest akurat podłączone. Nie przypominam sobie, by żaden "cleaner", którego używalem miał taką opcję... Znacie takowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Ech, niczego nie znalazlem, poradziłem sobie ręcznie... Zajeło to blisko godzinę klikania, ale jest porządek. Zapomniałem jeszcze o pozostałościach po poprzednich plytach głównych - EVGA i MSI ;) Poradnik: Removing unused device drivers from Windows XP machines Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Mibars 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...