Kirk42 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Witam! Potrzebuje zamontować jedną góra dwie kamery do monitoringu sklepu, chciałbym żeby było to tanie możliwie urządzenie czyli nie chce profesjonalnego systemu z niewiadomo czym. Szczerze to wyobrażałem to sobie tak, że stoi gdzieś komputer typu PC i do niego podłączone są dwie kamery (pierwsze pytanie jakie kamery) i na kompie nagrywany jest odczyt z tych kamer przez specjalne oprogramowanie (jakie?) Czy ktoś może mi pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Kompletnie nieopłacalne jest stawianie PC. PC do takiego monitoringu to koszt rzędu 800-900 zł (podstawa + dużo ramu + duże dyski, najlepiej w raid1). Do tego musisz doliczyć kartę do monitoringu (jakieś 250-300zł). Oprogramowania takich kart są KOMPLETNIE Z [gluteus maximus], już nie mówiąc o ich konfiguracji. Zaś za urządzenie dedykowane (szybsze, pewniejsze, wyposażone, i proste w konfigu) zapłacisz ile... 1000zł? I będziesz miał możliwośc wpięcia nie 4, a 8 urządzeń, kanały audio, już dyski w środku, będzie żarło mniej prądu, mniejsze będzie (jak magnetowid) i poręczniejsze. I ładniejsze niż jakiś HP, albo DELL używany, który Ci padnie po jakimś czasie pracy w trudnych warunkach (wgrałeś się perfekcyjnie w co kiedyś robiłem - czyli cctv + sklep). A, no i oczywiście taki rejestrator ma podgląd via TCP/IP. Odpuść sobie robienie komputera do tego. Rejestrator jest DUŻO, DUŻO LEPSZYM rozwiązaniem. W razie braku miejsca wpinasz do sieci NAS i masz tyle pojemności, że będziesz tam jeszcze składował swoje co nieco. A obraz z dwóch kamer nawet na 500GB styknie Ci na jakiś miesiąc. W kolorze i dość często klatkowane. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez DaRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Monitorowanie przez sieć nie jest mi potrzebne, a możesz zarzucić jakimiś przykładami? a jak potem z takiego rejestratora obejrzeć to co zostało nagrane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Oglądasz albo na rejestratorze, albo via web. Podgląd gdzie chcesz i kiedy chcesz. Przeglądanie tego typu informacji jest banalnie proste. W zależności od oprogramowania jest to różna opcja. Rejestrator wybierasz pod siebie (dobrze mieć jakiś zapas kamer, zawsze sie przyda). W zależności od ceny i potrzeb. Pamiętaj też, że żaden rejestrator nie da Ci wszystkiego bez odpowiedniej kamery! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...